Hlavní obsah

Brückner: Probuzení střelců Kollera a Baroše mě těší

Na kvalifikační souboj s Německem už myslí trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner a jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, dělá mu radost probuzení útočníků národního celku Milana Baroše a Jana Kollera.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Karel Brückner

Článek

Jak se rodila ve vaší hlavě nominace na přípravný duel s Belgií?

Nijak těžce. Kromě Grygery, který se omluvil, v ní nechybí nikdo ze základního kádru. Jsou tu ještě otazníky, což je při nominacích vždycky. Vybrali jsme hráče, kteří s námi bývají pravidelně, a také tu je Matějovský, který mě zaujal výkony na podzim v lize a v evropských pohárech.

Přemýšlíte víc o přípravě v Belgii, nebo myslíte především na březnové kvalifikační utkání v Praze s Německem?

Samozřejmě dlouhodobě přemýšlím o Německu. Mám k dispozici kazety z jeho zápasů, například s Irskem a na Slovensku, na ty se dívám. Kazetu z utkání Belgičanů jsem dostal v pondělí, na to stačí dva tři dny.

Potěšilo vás střelecké probuzeni vaší "francouzské" vozby?

Samozřejmě. Monako se zvedá a s ním Koller, Baroš se dobře uvedl v Lyonu. Důležité to je pro sebevědomí obou hráčů. Útočník nese hůř, když nedává góly, než třeba záložník.

V neděli se dvakrát trefil Heinz, který ale v nominaci není...

U Heinze potřebuji, aby stabilizoval svoji výkonnost. Viděl jsem ho v utkání s Monakem a nelíbil se mně ani jeho trenérovi Haškovi.

Dostane ještě šanci Šmicer?

Ta jeho kauza se zraněními je tristní. Sotva hrál, už se objevilo další zranění. Teď by nebylo dobré ho povolávat. Nevíme, co bude dál, ale může naskočit a třeba už v březnu. Jeho služeb se rozhodně nezříkám.

Jaký máte cíl pro rok 2007?

Samozřejmě se od nás chce postup na mistrovství Evropy. Máme to dobře rozehrané. Skoro se nabízí, že nejdůležitější bude utkání s Německem. Podle mne ale budou ještě důležitější utkání doma s Irskem a Slovenskem. Podcenit nesmíme ale žádný zápas.

Uvažujete o obměně v týmu?

Obměny nemohou být jen pro to, aby se něco nebo někdo vyměnil. Musí to mít smysl a filozofii. Máme silnou skupinu brankařů. Vedle Petra Čecha, Blažka, Kinského tu je Marek Čech a rozšířili ji Laštůvka se Zítkou. Šestice obránců je stabilní, jen jsme prohodili pravého krajního obránce s pravým stoperem, těžko najdete někoho lepšího. Ale víme o dalších hráčích. Také útočné kvarteto je jasné, lepší bychom nyní také asi nenašli.

Co středová řada?

Ta je nejvariabilnější, ale vycházím z pětice, která toho odehrála na podzim v kvalifikaci nejvíc. Nejlepší výkon podala na Slovensku. Ale i do této řady máme varianty. Není prostor na velké zkoušení, proto se teď objevuje jen Matějovský. Tým ale není uzavřenou společností.

Reklama