Hlavní obsah

Trenér Löw: Němci jedou do Prahy s respektem, ale bez strachu

FREIBURG

Němečtí fotbalisté se chystají na kvalifikační zápas s Českou republikou s pokorou, ale bez strachu. Před utkáním, které se bude hrát 24. března v Praze, to řekl trenér Joachim Löw při setkání s českými novináři ve Freiburgu. Češi podle něj patří k evropské špičce, a tak důležitý zápas o postup na evropský šampionát vůbec nepodceňuje.

Článek

"Jedeme do Prahy s velkým respektem. Víme, jak jsou Češi silní, ale nejsme z toho nervózní, nemáme strach," říká Löw, který převzal reprezentaci po loňském třetím místě na světovém šampionátu na domácí půdě. Německý tým, který vede tabulku skupiny díky lepšímu skóre před Českou republikou, má podle něj jasnou herní filosofii, což posiluje jeho sebevědomí.

Ale zároveň si je Löw vědom kvalit nejbližšího soupeře. "Máte velmi dobré technické hráče, brankáře ve světové špičce a velmi dobrého trenéra," nezapomněl německý kouč ani na svého "soupeře" z lavičky Karla Brücknera. U něj Löw oceňuje obrovské zkušenosti. "Obdivuji ho už řadu let. Připravuje hru, která se mi osobně líbí. Je vidět, že Češi mají nápady," složil poklonu svému protivníkovi, jehož však osobně příliš nezná. Jen se prý párkrát při fotbale potkali a pozdravili.

Portugalsko už Němce nestraší

Poslední vzájemný zápas z mistrovství Evropy v Portugalsku v roce 2004, který Češi i s řadou náhradníků vyhráli 2:1, prý už Němce nestraší. "Český tým byl tehdy lepší. Mnozí ze současných německých hráčů při tom tehdy nebyli. Pro nás už to není téma," obrátil Löw řeč jinam.

Ke vzpomínce na prohru v Lisabonu, která tehdy poslala Němce domů, se vrátil jen v žertu. "Že bychom teď my nastoupili s béčkem a vyhráli 2:1? Ne, žádné experimenty nebudou, Češi jsou opravdu mimořádně silní," dodal už vážně.

Připomněl, že ze skupiny postupují dva týmy, takže není rozhodující, kdo bude v konečné tabulce první a kdo druhý. Připustil, že Češi a Němci jsou favority, ale nepřehlíží ani ostatní soupeře. "Irové jsou v každém případě nebezpeční a také Slovensko ještě může říci své slovo," varuje Löw.

Čech je top kvalita

A jak se Němci připravují na jednotlivé české hráče, třeba na Jana Kollera? "To si musím ještě promyslet, ale my také máme vysoké hráče - třeba Christopha Metzeldera nebo Pera Mertesackera. To jsou také výborní hlavičkáři," uvažoval Löw a ukázal, že má přehled i o dalších českých hvězdách. Tomáš Rosický podle něj udělal velký skok v Arsenalu, předtím v Dortmundu kolísal, ale v reprezentaci byl prý vždycky dobrý. Brankáře Petra Čecha řadí mezi čtyři až pět nejlepších gólmanů na světě, ale do stejné třídy dává i "svého" Jense Lehmanna.

Z českých hráčů, kteří nyní hrají v německé bundeslize, se mu nejvíc zamlouvá "velmi dobře a inteligentně" hrající Tomáš Galásek v Norimberku. Na české hráče se vyptává i těch, kteří s nimi hrají. A tak mu prý Michael Ballack může poradit jak na Čecha, Lehmann zase dobře zná Rosického.

Proč Češi neuspěli na loňském MS v Německu, to Löw nechtěl rozebírat. Jako asistent tehdejšího trenéra Jürgena Klinsmanna se totiž soustředil hlavně na německou účast. Všiml si ale, že zranění Kollera a Baroše sehrála negativní roli. "Mnozí hráči se těžko nahrazují," říká Löw a vypočítal ty, kteří jsou nenahraditelní v jeho týmu. Lehmann, Frings, Ballack, Klose. Právě ten poslední bude v Praze chybět kvůli trestu UEFA.

Sedm týmů může pomýšlet na úspěch

Bez pobízení se rád podíval i do budoucnosti trochu vzdálenější. Na Euru 2008 podle něj může pomýšlet na úspěch asi sedm týmů. Kromě Němců tam vidí Italy, Francouze, Španěly, Angličany, Nizozemce a také Čechy. Prvenství Řeků na minulém šampionátu považuje spíš za výjimku. Herně a technicky se mu nejvíc líbí Španělé, i když loni v Německu ztroskotali.

Löw si pochvaluje, že na rozdíl od minulých let mají Němci více dobrých mladých hráčů, jako jsou Podolski, Lahm, Schweinsteiger, Gomez nebo Kiessling. "Ještě nedávno mezi nimi a Ballackem, Fringsem nebo Klosem zela takřka generační mezera," připomněl. Z tohoto pohledu vítá, že se v německé lize víc prosazují domácí hráči. "Statistiky ukazují, že od mistrovství světa přibylo v bundeslize domácích hráčů," řekl Löw.

Připustil však, že Německu stále ještě chybí stabilita kvalitních výkonů. Poté, co Němci vyhráli ME v roce 1996, kdy ve finále porazili Čechy, na dalších dvou evropských šampionátech neprorazili a byli také brzy vyřazeni na světovém mistrovství v roce 1998. Pak ale uspěli v roce 2002, když prohráli až ve finále s Brazílií, a loni skončili třetí. Začátek nového cyklu rozjeli dobře a trenér věří, že výkyv směrem dolů se tentokrát nebude opakovat.

Reklama

Související témata: