Hlavní obsah

Němci trénovali bez odpočívajícího Ballacka a zraněného Kuranyiho

FRANKFURT NAD MOHANEM

Jan Koller je pro trenéra německých fotbalistů Joachima Löwa před sobotním utkání evropské kvalifikace nejtvrdším oříškem. Kouč spřádá taktiku, jak dvoumetrového českého kanonýra úspěšně bránit a jeho hlavním trumfem by měl být v tomto směru Christoph Metzelder. Obránce Dortmundu si o víkendu v bundeslize poranil oko a nemůže trénovat naplno, ale v klíčovém zápase v Praze by na hřišti neměl chybět.

Článek

Metzelder ve středu ve Frankfurtu nad Mohanem netrénoval hlavičky a vynechal osobní souboje. "Nemá cenu jít do zbytečného rizika. V sobotu ale bude připraven v plné formě nastoupit," řekl novinářům Löw. Na dopoledním tréninku postrádal kapitána Michaela Ballacka, jenž ještě v pondělí hrál s Chelsea Anglický pohár a stále regeneruje, a útočníka Kevina Kuranyiho. Ten má problémy se zády.

Metzelder se s Kollerem zná ze společného působení v Dortmundu a právě na to německý trenér hodně spoléhá. "Bude klíčové, jak se s Kollerem vypořádáme. Musíme najít způsob, jak ho ubránit. Je to mimořádný hráč, takový typ nemá každý tým ve svých řadách. Je nesmírně silný ve vzduchu a umí zařídit hodně trestných kopů," řekl kouč.

Podle agentury DPA budou obrannou čtveřici s Metzelderem tvořit Lahm, Mertesacker a Jansen, i když v tomto složení spolu ještě nehráli. "Ano, nabízí se tato varianta," uvedl Löw, aniž by byl ke složení sestavy konkrétnější. Oproti úternímu prvnímu společnému tréninku už se do přípravy zapojili i Frings a Schweinsteiger, jenž měli lehčí zdravotní problémy.

Němci hodlají bez milosti využít slabin soupeře 

Jak na Kollera, prý dobře ví jeho další bývalý spoluhráč, brankář Jens Lehmann. "Češi, to ale nejsou jen Jan Koller. I když přes něj chodí každý útok. Rosický může taky prakticky sám rozhodnout zápas," jmenoval Lehmann českého kapitána, jehož výborně zná nejen nyní z Arsenalu, ale i z působení v Dortmundu.

Do Prahy vyrazí Löwova družina v pátek. Němečtí fotbalisté vedou skupinu D před Čechy jen o skóre, ale před sobotním klíčovým duelem jsou plni optimismu a sebevědomí. "Nejsme sice kompletní, přesto silní. Z českých hráčů máme respekt, ale do Prahy jedeme pro vítězství," řekl při úterním srazu útočník Lukas Podolski, který by měl vytvořit úderné duo s Kuranyim. Trest totiž nepustí na trávník Kloseho a zranění Neuvilla s Gomezem.

Löw se připravuje ve Frankfurtu s dvaceti hráči včetně čtyř nováčků. Ze svých plánů musel škrtnout celkem osm hráčů. "Pár nám jich vypadlo, ale nebědujeme. Do Prahy nepojedeme ani zbytečně zamyšlení, ani pesimističtí. Jsme přesvědčeni o své síle," prohlásil trenér. Z videa už studoval slabiny Brücknerova týmu a pár jich prý objevil, zejména v defenzivě. "Víme, kde mají mezery a bez milosti jich využijeme," uvedl záložník Bastian Schweinsteiger.

Reklama

Související témata: