Hlavní obsah

Reprezentace trénovala bez Lafaty, ale už s Kováčem

Do přípravy fotbalové reprezentace se stále nezapojil útočník David Lafata, kterého dál sužuje viróza a jeho start v kvalifikačním dvojutkání s Německem a Kyprem je výrazně ohrožen. Trenér Karel Brückner hodlá počkat na vývoj Lafatova zdravotního stavu do čtvrtka, a pokud by nedošlo k posunu, zvažoval by zřejmě povolání náhrady.

Článek

Dobrou zprávou pro Brücknera je naopak lepšící se zdravotní stav defenzivního univerzála Radoslava Kováče. Ten se v úterý nezapojil do přípravy kvůli nataženému stehennímu svalu, ale ve středu se už do z části uzavřeného tréninku v Praze na Strahově pustil bez úlev.

Jedinou starostí je tak pro Brücknera pouze Lafatova viróza. Útočník Austrie Vídeň se dál léčí doma v Českých Budějovicích. "Říkali jsme si, že se definitivně rozhodneme ve čtvrtek podle jeho stavu, budeme mu volat. Pořád má ale přednost před ostatními," řekl po středečním tréninku Brückner novinářům.

Brückner už během pondělka uvedl, že za Lafatu může povolat třeba Stanislava Vlčka, Jiřího Štajnera či Karla Pitáka. "Jsou tam tři alternativy. Buď se David vrátí k nám, nebo zavoláme někomu jinému, nebo nikomu ani volat nebudeme," uvedl Brückner.

Fousek je ohledně Lafaty spíš skeptický

Lékař národního týmu Jiří Fousek je ale v otázce možného Lafatova nasazení do kvalifikačních duelů spíše skeptický. "Nevypadá to moc nadějně," řekl Fousek. "Dělali jsme mu krevní zánětlivé zkoušky a ty má vysoce pozitivní. Bylo by dost riskantní po takovém horečnatém onemocnění jej hnát do zátěže. Na týden úplně vypadl z tréninku a ani z lékařského hlediska to není optimální," poznamenal Fousek. "Ještě bych ale nechtěl předbíhat, počkejme na čtvrtek. Prognózy se můžou rychle měnit," dodal Brückner.

Fotbalisté se ve středu v chladném počasí na Strahově v první části přípravy zaměřili hlavně na trénink rychlosti, dynamiky a výbušnosti. "Jeden trénink v týdnu takový musí být," vysvětlil Brückner, který po 20 minutách nechal přípravu pro veřejnost uzavřít. Fotbalisté pak nacvičovali varianty v obranné i útočné fázi, přechod do rychlého i postupného protiútoku. Reprezentanty ještě dnes odpoledne čekala druhá tréninková fáze.

Několik variant sestavy

Kouč Brückner prý zvažuje několik variant týkající se základní jedenáctky i taktického rozestavení. "Něco v hlavě mám, ale nebylo by dobré dva dny před zápasem hráčům oznámit sestavu. Ještě ani nejsme úplně rozhodnutí, ten motiv se pro hráče musí podržet až do té nejzazší chvíle, třeba až do taktické přípravy bezprostředně před zápasem," vzkázal Brückner.

Reprezentační tým se s Německem utká v sobotu v Praze na Letné, ve středu 28. března jej pak čeká v Liberci duel proti Kypru.

Reklama

Související témata: