Hlavní obsah

Polák: Sobotní sestavu jsem Němcům neprozradil

Fotbalový záložník Jan Polák působí již druhou sezónu v Norimberku. Sobotní utkání kvalifikační skupiny D proti Německu tak pro něj bude mít specifický náboj. Stejně jako pro jeho parťáka Tomáše Galáska, který norimberský tým posílil před touto sezónou. Zatímco Galásek je základním kamenem sestavy účastníka bundesligy, Polák musí zpět dobývat ztracenou pozici. V posledním soutěžním utkání již opět nastoupil v základní sestavě. O svých pocitech ve středu hovořil s novináři v hotelu Praha.

Článek

V poslední době jste se v klubu probojoval zpátky do základní sestavy, byl jste už nedočkavý?

Konečně jsem nastoupil od začátku, samozřejmě mě to moc těší. Udělám všechno proto, aby to tak bylo i dál.

Jak se s vámi loučili v Norimberku před následujícím kvalifikačním utkáním?

Ptali se, jestli se těším do Prahy. Chtěli vědět, co od toho zápasu očekávám a v jaké sestavě bychom měli nastoupit. Nic takového jsme jim samozřejmě neříkali.

Žádali vás Němci o lístky na zápas jara?

Ano. Známým jsem je sehnal. Máme povolenou kvótu dvaceti vstupenek, kterou jsem vyčerpal pro lidi, kteří nám pomáhají a máme s nimi blízké vztahy.

Nebojíte se, že bude nakonec na Letné víc fanoušků Německa, než těch domácích?

Já doufám, že ne. Nerad bych, aby to dopadlo jak při zápase s Nizozemím, kdy se zdálo, že je stadión oblečen v samé oranžové. Němečtí fandové ale jistě udělají vše proto, aby se jich sem dostalo co nejvíc.

Co od sobotního zápasu čekáte?

Soupeř je hodně sebevědomý. Ví, že jsou favority, což vyplývá z jejich posledních výsledků. Jsme domácí, takže chceme samozřejmě vyhrát. Jde o to, aby se domácí výhoda nezměnila v nevýhodu.

Myslíte si, že je jejich sebejistota oprávněná?

Těžko říct. V Německu sebevědomí hráčům vtloukají do hlavy již odmala. Když si budou věřit, ale bude jim to k ničemu, tak budeme spokojení my.

Nehrozí z jejich strany podcenění síly našeho celku?

Jsou favority, ale určitě respektují naší sílu. Pamatují si moc dobře, že jsme je porazili na mistrovství Evropy v Portugalsku.

Jak moc je to pro Němce palčivá vzpomínka?

Slyšel jsem mluvit jejich trenéra Löwa o tom, že když jsme je my tehdy překvapili s béčkem, musí on vymyslet něco, aby tentokrát překvapili oni nás. Jednalo se z jejich strany spíš o takové popichování.

V čem tkví síla hry omlazené německé reprezentace?

Často se pokoušejí o střelbu, dávají hodně gólů. I přes absence mají výbornou sestavu. Teď by měl dostat šanci vytáhlý Kuranyi, který je platný při jejich přesných centrech ze stran. Jejich útočná síla budí respekt. Přednostmi německé hry jsou kreativita a přímočarost.

Je velký je zájem o utkání mezi veřejností našeho západního souseda?

Nebylo to až takové, jak jsem očekával. Každý den tam spekulují o možných základních sestavách podle obrázků z tréninků, na tohle jsou Němci dá se říct blázni. Zápas se blíží a zájem se určitě stupňuje.

Můžete říct něco bližšího k incidentu, který se odehrál na úterním tréninku mezi trenérem Brücknerem a německým televizním štábem?

Vůbec nevím, jestli měli natáčení povolené. Všimnul jsem si toho, až když se trenér začal rozčilovat. Samozřejmě by měli mít domluvené, kdy na trénink mohou, a kdy ne. Pokud tam jsou, nemůžeme nacvičovat věci, kterými chceme soupeře překvapit.

Dnes a zítra máte tréninky za zavřenými dveřmi, je to přínosem?

Určitě. Na každého soupeře se připravujeme trochu odlišně. Nacvičujeme specifické prvky, které nám mají proti danému protivníkovi pomoci k úspěchu. Nebylo by dobré, kdyby to Němci viděli.

O které prvky hry se konkrétně jedná?

Taktika na hřišti, posuny sestavy v blocích a podobně. Teď nás čeká nácvik standardních situací.

Je praxe tréninků za zavřenými dveřmi běžná i v klubu?

My jsme tuto sezónu žádný takový trénink neměli. To bychom asi museli bojovat v nějakém evropském poháru, ten bohužel nehrajeme.

Dá se z nácviků vytušit zda v sobotu nastoupíte, popřípadě na jakém postu?

Ne, to opravdu teď nevím. Jediné, co se dá vypozorovat podle tréninků je to, že nastoupí Koller s Barošem. V Norimberku jsem hrál levého i pravého záložníka, nejraději mám každopádně střed. Každá pozice má svoje pro i proti.

Reklama

Související témata: