Hlavní obsah

Místo oslavy chce Ujfaluši získat tři body

Radek MalinaSport.czPrávo

V sobotu oslaví reprezentační obránce Tomáš Ujfaluši devětadvacáté narozeniny. Žádná party ho však nečeká. Jako pilíř zadních řad českého elitního výběru totiž podstoupí nespočet bitev s hráči Německa ve velmi prestižním utkání kvalifikace mistrovství Evropy. „Žádná oslava nebude. Po obědě asi rozkrojíme dort, kluci mi zazpívají, ale jinak nic,“ přibližuje náplň sobotního jubilea Ujfaluši.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Ujfaluši

Článek

„Ale vyberu si nějaký pěkný a hodně drahý dárek. Ať se kluci prohnou,“ směje se rodák z Rýmařova, který je pokladníkem národního týmu. „Abych řekl pravdu, přeju si hlavně tři body ze zápasu s Německem,“ vyslovil neskromné, nikoli však nesplnitelné přání Ujfaluši. V den svých narozenin nebude hrát poprvé.

„Druhý reprezentační zápas jsem absolvoval v Severním Irsku při kvalifikaci o mistrovství světa. Tehdy jsme vyhráli. Doufám, že tahle tradice bude pokračovat,“ vykládal dobře naladěný zadák Fiorentiny. „Narozdíl od tehdejšího zápasu v Belfastu necítím žádnou trému ani nervozitu. Spíše se hodně těším. Myslím totiž, že jsme dobře připraveni a všichni v optimální formě, kterou hodláme proti Německu zúročit. Nepochybuji, že prověrku naší kvality zvládneme na jedničku,“ odkryl ambiciózní plán pro sobotní večer Ujfaluši.

Němci brání poměrně vysoko

V zemi kvalifikačního protivníka čtyři roky působil, když oblékal dres bundesligového Hamburku. „Ani se mi nikdo neozval s žádostí o vstupenky. S výjimkou zakládajících členek mého tamního fan clubu,“ smál se 57násobný reprezentant. Věří, že je potěší svým výkonem a rozesmutní jejich národní cítění. „Němci brání poměrně vysoko. Na Mertesackera a Metzeldera by mohla platit dravost Milana Baroše. Snad je nachytáme. Mají strašně silný střed hřiště, kde to zhušťují a získávají hodně balónů. Takže řešením je spíš hra po stranách,“ přemítal o možné cestě k úspěchu Ujfaluši.

Rozhodně odmítl jakékoliv přeceňování vlastních sil a podcenění soupeře. „Frings a Ballack ve středu pole, to je obrovská síla. Oba mají výbornou střelu z dálky, vlastně celá záloha je skvělá. K tomu připočtěte jejich zaběhnutý systém se dvěma útočníky, který je strašně efektivní. A vůbec nehraje roli, jestli jim chybí Klose,“ tvrdil Ujfaluši.

Absence Kloseho prý není výhodou

Absence osmadvacetiletého útočníka Werderu Brémy, který v německém týmu vstřelil v 67 zápasech 33 branek, není podle opory Brücknerovy defenzivy pro český tým výhodou. „V koncovce je hodně silný, ale Podolski i Kuranyi jsou stejně dobří. Zejména druhý z nich je výborný při standardních situacích. A na ty si musíme dát pozor především. Tam je jejich obrovská síla,“ varuje před nebezpečím trestných kopů v blízkosti Čechovy svatyně.

Věří, že český tým získá psychickou výhodu pro zbytek kvalifikačních bojů. „Výhra v tak důležitém zápase ji rozhodně přinese,“ dumal Ujfaluši, který včerejší odpoledne vyplnil spánkem a devadesátiminutovou autogramiádou se svými fanoušky v jednom z pražských obchodních center. I tam přemítal o průběhu kvalifikace. „Bezpochyby je výhodou, že ze skupiny postoupí přímo dva týmy. Ale my nehodláme koukat na ostatní, chceme si sami co nejdříve zajistit postup.“

Reklama

Související témata: