Hlavní obsah

Německý tisk nadchlo vítězství fotbalistů nad Čechy

BERLÍN

Nadšení zavládlo v německém tisku po sobotním vítězství nad českým týmem ve fotbalové kvalifikaci na evropský šampionát 2008. Listy mimo jiné vyzdvihují taktiku, s kterou šel do zápasu dosud neporažený trenér Joachim Löw, a autora obou německých gólů Kevina Kuranyiho.

Článek

"Německý tým odhodlaně plnil trenérovu ofenzivní filozofii, zatímco česká jedenáctka sledovala spíše taktiku hrát na Jana Kollera a pak jen čekat, jak to dopadne. Hra německého týmu byla obzvlášť zajímavá proto, že i přes vedení 1:0 hrál pořád dopředu," píše list Süddeutsche Zeitung.

Joachim Löw prodělal první opravdovou zkoušku jako hlavní trenér. Jeho jedenáctka ukázala osvěžující a přesvědčivý výkon, když Česko porazila zaslouženě 2:1. Mužstvo nyní může Löwa jen oslavovat, dodává Süddeutsche Zeitung.

"Kevin Kuranyi prohlavičkoval Německo do čela tabulky ve skupině," píše nedělník Welt am Sonntag. "Löwovo mužstvo tak přesvědčilo na celé čáře." List poznamenává, že silným mužem na české straně byl brankář Petr Čech, domácí se však nebyli schopni vyrovnat s útočností soupeře. "Zcela bez nápadu se po hřišti pohyboval špílmachr Tomáš Rosický," soudí nedělník.

Bild am Sonntag velebí střelce Kuranyiho

Bilance trenéra Löwa je stále zářivější, poznamenává internetový server deníku Handelsblatt. Po vzorném vystoupení v Česku kráčí německá reprezentace mílovými kroky na evropské mistrovství 2008 v Rakousku a Švýcarsku.

Propásl mistrovství světa, nedařilo se mu v lize, ale teď je Kevin Kuranyi zase tady, připomíná mnohaměsíční anabázi dvojnásobného střelce z Prahy další nedělník Bild am Sonntag. "Proti Česku se mu podařil tuplák!" Pražské vítězství zatím bylo také největší za éry Jogiho Löwa od loňského šampionátu v Německu.

Jen na začátku a pak v závěrečné fázi německý tým přece jen kolísal, připouští list. "Ve zbývajícím čase to ale bylo suverénní představení zralého týmu kolem silného kapitána Ballacka," píše Bild am Sonntag. V sobotu Bild dodával německé fotbalové veřejnosti bojovnou náladu a v narážce na české kulinářské zvyklosti předpovídal: "Čechy odknedlíkujeme!"

Internacionál Breitner: Slabé místo Čechů? Ujfaluši

"Cítil jsem, že mám chuť běhat," líčí v Bild am Sonntag své dojmy ze zápasu Kuranyi. "Hodně jsem pracoval v defenzivě, hodně běhal, a tak se držel ve hře. Z obou gólů mám přirozeně radost. Po tak dlouhé době jsem rád, že jsem byl při tom."

To, co tým Joachima Löwa předvedl vůči Čechům, špičkovému evropskému týmu, patří k tomu nejlepšímu, co bylo možné u německého mužstva v posledních letech vidět, komentuje zápas v nedělníku německý fotbalový internacionál Paul Breitner. "Je to důsledné pokračování huráfotbalu ze světového šampionátu."

Němečtí hráči rychle rozpoznali slabé místo soupeře: obránce Tomáše Ujfalušiho, který je podle Breitnera po přestupu do Itálie jen stínem svého bývalého úspěšného působení v Hamburku. Češi vůbec byli od první minuty silně ovlivněni hrou německého mužstva. "A takový respekt je mimořádně důležitý," dodává Breitner.

Reklama

Související témata: