Hlavní obsah

Irové porazili Slovensko a dotáhli se na Česko

Reprezentanti Irska se opět bodově dotáhli na Českou republiku, když zvládli důležité domácí utkání se Slovenskem a zvítězili těsně 1:0. O jedinou branku se postaral útočník Doyle. Irsko tak má shodně třináct bodů jako Němci a Česká republika, ale odehrálo více zápasů. Naopak Slovensko v boji o postup opět ztrácí, zaostává již o čtyři body.

Článek

V české skupině D fotbalisté Walesu snadno porazili poslední San Marino 3:0. Za ziskem tří bodů je brzy po zahájení nasměroval kapitán Ryan Giggs. Wales se v tabulce dostal na páté místo před Kypr.

Oddychnout si mohou reprezentanti Anglie, kteří přerušili sérii pěti utkání bez vítězství a vezou si tři body z duelu s Andorrou. Očekávaná kanonáda se však nekonala a Angličané jen potvrdili, že se v posledních měsících trápí v koncovce, jelikož mnohem slabšího soupeře porazili jen 3:0 brankami v závěru. Díky výhře se na čtvrtém místě bodově dotáhli na týmy před sebou a na první Chorvatsko ztrácejí dva body.

Ve skupině B oživili naději na postup fotbalisté Itálie, kteří v životně důležitém utkání porazili Skotsko 2:0 a na týmy před sebou mají ze čtvrté pozice ztrátu již jen dvou bodů. Šokujícího lídra má skupina F, kde se na prvním místě usídlilo Severní Irsko. To v poslední době nabralo výbornou formu a poráží jednoho soupeře za druhým. Tentokrát si poradilo se Švédskem a díky výhře 2:1 se v tabulce dostalo právě před severský tým.

Van Bronckhorst zachránil Nizozemce

Až branka čtyři minuty před koncem v podání Giovanniho Van Bronckhorsta zajistila Nizozemsku výhru 1:0 ve Slovinsku. Nizozemci tak mají v čele skupiny G tříbodový náskok před druhým Rumunskem. Třetí Bulharsko ztrácí již pět bodů.

Fotbaloví reprezentanti Ukrajiny si v středečním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy poradili s Litvou a po vítězství 1:0 zkomplikovali situaci ve skupině B. V tabulce nyní mají shodně dvanáct bodů jako první Francouzi a druzí Skotové. Naopak svůj náskok před Italy, kterým patří čtvrtá příčka, navýšili na pět bodů.

Bulharsko doma nezdolalo Albánii 

Překvapení se zrodilo v Bulharsku, kde domácí výběr pouze remizoval s Albánií. Na vstřelení gólu domácím nestačilo ani devatenáct střel na branku. Bulharsko tak dalo Rumunsku šanci dostat se na druhé postupové místo ve skupině G.

Ještě hůře dopadlo Finsko, které zaváhalo na hřišti Ázerbájdžánu a prohrálo 0:1. O gól se osm minut před koncem postaral Imamalijev. Finsko, které drželo druhé místo ve skupině A, tak poprvé ztratilo všechny tři body, naopak pro domácí to byla vůbec první kvalifikační výhra od roku 2003.

Žurawski posadil Polsko do čela 

V kvalifikační skupině A šlo do trháku Polsko, které porazilo Arménii 1:0 brankou kanonýra Macieje Žurawského. V čele tabulky má již pětibodový náskok, ale jeho soupeři mají o jedno odehrané utkání méně.

O polské výhře rozhodl útočník skotského Celtiku Glasgow, který si v 24. minutě naběhl na dlouhý pas Žewlakowa, obešel dva obránce a překonal hostujícího brankáře.

Největší konkurenti Polska v boji o postup Srbsko a Portugalsko si ve vzájemném střetnutí rozdělily body za remízu 1:1. Portugalsko se tak dostalo na druhé místo, když před Srbskem a Finskem vede jen díky lepšímu skóre.

Rumunsko v čele skupiny G 

Na první místo ve skupině G se dostali fotbalisté Rumunska. Využili totiž zaváhání Bulharů v utkání s Albánií a sami dokázali porazit Lucembursko 3:0. V tabulce tak předstihli nejen své východní kolegy, ale také Nizozemce, se kterými mají shodně jedenáct bodů, ale lepší skóre.

Rumuni šli do vedení po pětadvaceti minutách hry, když se z levé strany pokutového území trefil kanonýr Adrian Mutu. Ve druhé půli pak vedení zvýšil střelou zblízka Cosmin Contra a v závěru upravil Ciprian Marica.

Povinné vítězství vybojovali reprezentanti Maďarska, kteří si ve svém pátém utkání v kvalifikaci poradili s Moldavskem 2:0. Výhra nad posledním týmem tabulky jim dala alespoň teoretickou šanci na postup, když se se šesti body dotáhli na Norsko a na třetí Bosnu a Hercegovinu jim chybí pouhý bod.

Maďaři měli od začátku zápasu herní převahu, kterou ještě utvrdil vlastní gól moldavského obránce Epureanua, který si do branky srazil střelu kanonýra Priskina. Potvrzující zásah přidal Gera, ke kterému se odrazil centrovaný míč a záložník West Bromwiche Albion se trefil z voleje.

Fitzel s Maltou neudržel nadějný stav proti Řecku 

Reprezentanti Izraele navázali na dobrý výkon proti Anglii a uštědřili čtyřbrankový výprask Estonsku. Díky zisku tří bodů vystřídali v tabulce skupiny E na druhé příčce tým Ruska, který však má o jedno odehrané utkání méně.

Nečekané vítězství uhráli fotbalisté Lichtenštejnska, když porazili Lotyšsko 1:0. Lichtenštejnsko přitom za poslední čtyři roky dokázalo zvítězit pouze nad Lucemburskem. Tentokrát se střelecky prosadila již v sedmnácté minutě největší hvězda domácích Mario Frick, který svou jedenáctou brankou v reprezentační kariéře rozhodl o výhře.

Po bodech sahala také Malta trénovaná českým trenérem Dušanem Fitzelem. V souboji s mistry Evropy z Řecka dlouho držela bezbrankovou remízu, ale pak v 66. minutě utekl Gekas a Briffa ho musel faulovat. Rozhodčí mu ukázal červenou kartu a nařídil pokutový kop, se kterým si úspěšně poradil Basinas.

Dva přímé kopy Hamita Altintopa zajistily Turecku alespoň remízu v domácím utkání s Norskem. Vyrovnávací branka navíc padla až minutu před koncem. Turecko tak udrželo první místo v tabulce skupiny C, ve které má náskok jednoho bodu před druhým Řeckem.

Kvalifikace na ME 2008:
Skupina A:
Baku: Ázerbájdžán - Finsko 1:0 (0:0)
Branka: 82. Imamalijev. Rozhodčí: Messina (It.).
Kielce: Polsko - Arménie 1:0 (1:0)
Branka: 24. Žurawski. Rozhodčí: Mallenco (Šp.).
Bělehrad: Srbsko - Portugalsko 1:1 (1:1)
Branky: 37. Jankovič - 5. Tiago. Rozhodčí: Layec (Fran.). Diváci: 51 000.
Skupina B:
Oděsa: Ukrajina - Litva 1:0 (0:0)
Branka: 47. Husev. Rozhodčí: Meyer (Něm.). Diváci: 28 000.
Tbilisi: Gruzie - Faerské ostrovy 3:1 (2:0)
Branky: 44. a 90. z pen. Iašvili, 25. Sinadze - 50. Jacobsen. Rozhodčí: Salij (Kaz.). ČK: 63. Benjaminsen (Faer. ostr.).
Bari: Itálie - Skotsko 2:0 (1:0)
Branky: 12. a 70. Toni. Rozhodčí: De Bleechere (Belg.).
Skupina C:
Budapešť: Maďarsko - Moldavsko 2:0 (1:0)
Branky: 9. vlastní Epureanu, 63. Gera. Rozhodčí: Ingrarsson (Švéd.). Diváci: 6000.
La Valetta: Malta - Řecko 0:1 (0:0)
Branka: 66. Basinas z pen. Rozhodčí: Alves Garcia (Portug.). ČK: 66. Briffa (Malta).
Frankfurt n. M.: Turecko - Norsko 2:2 (0:2)
Branky: 72. a 89. Altintop - 31. Brenne, 40. Andresen. Rozhodčí: Farina (It.).
Skupina D:
Dublin: Irsko - Slovensko 1:0 (1:0)
Branka: 12. Doyle. Rozhodčí: Baskakov (Rus.). Diváci: 75 000.
Cardiff: Wales - San Marino 3:0 (2:0)
Branky: 3. Giggs, 20. Bale, 63. Koumas z pen. Rozhodčí: Čagharjan (Arm.).
Skupina E:
Tel Aviv: Izrael - Estonsko 4:0 (2:0)
Branky: 77. a 80. Sahar, 20. Tal, 31. Colautti. Rozhodčí: Cahir (Tur.). Diváci: 23 653.
Barcelona: Andorra - Anglie 0:3 (0:0)
Branky: 54. a 76. Gerrard, 90.+2 Nugent. Rozhodčí: Paixao (Portug.). Diváci: 19 000.
Skupina F:
Vadúz: Lichtenštejnsko - Lotyšsko 1:0 (1:0)
Branka: 17. Frick. Rozhodčí: Gumienay (Belg.).
Belfast: Severní Irsko - Švédsko 2:1 (1:1)
Branky: 31. a 58. Healy - 27. Elmander. Rozhodčí: Braanhaar (Niz.).
Mallorca: Španělsko - Island 1:0 (0:0)
Branka: 81. Iniesta. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). Diváci: 17 000.
Skupina G:
Sofia: Bulharsko - Albánie 0:0
Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 22 000.
Piatra-Neamt: Rumunsko - Lucembursko 3:0 (1:0).
Branky: 25. Mutu, 56. Contra, 90. Marica. Rozhodčí: Lajuks (Lot.).
Celje: Slovinsko - Nizozemsko 0:1 (0:0)
Branka: 86. Van Bronckhorst. Rozhodčí: Gonzáles (Špan.).

Reklama

Související témata: