Hlavní obsah

Beckenbauer: Věřím, že se Češi kvalifikují na mistrovství Evropy

PRAHA

Vedle aktivních sportovců byl největší hvězdou pondělního slavnostního vyhlášení cen Laureus v Barceloně bývalý skvělý fotbalista Franz Beckenbauer, který dostal sošku za celoživotní zásluhy. Porota ocenila sportovním Oscarem nejen jeho někdejší úspěšnou kariéru, ale také značný přínos při organizaci loňského mistrovství světa v Německu. Legenda německé kopané zhodnotila v exkluzivním komentáři pro Právo kvalifikační boje o Euro 2008.

Foto: čtk

Franz Beckenbauer.

Článek

Pro fotbalové mistrovství Evropy 2008 bude připraveno několik nádherných stadiónů ve Švýcarsku i Rakousku a stejně tak, jak rostou stadióny, roste i očekávání.

To je dobré, protože nejdůležitěiší je vytvořit správnou náladu. Sice ještě nemůžete cítit tu správnou atmosféru v hostitelských zemích, ale to mě nijak neznepokojuje. I v Německu se ozývaly nějaké nespokojené hlasy ještě pár měsíců před zahájením mistrovství světa 2006, včetně absurdního obvinění o bezpečnostních problémech na některých stadiónech vybraných pro MS.

Předpokládalo se, že nálada v zemi nebude nijak příznivá. Ale když se mistrovství světa konečně rozběhlo, všechny předpovědi se ukázaly nesmyslné a šampionát se proměnil v jednu velkou slavnost.

Očekávám něco podobného i od mistrovství Evropy v příštím roce. Obzvláště ve Švýcarsku propukne euforie. Švýcaři jsou ambiciózní lidé, když jde o sport, a pokud jde o fotbal, tak ještě víc. Také proto, že si jejich tým vedl úspěšně na MS 2006.

Rakušané na druhé straně si nemohou v současnosti dělat velké naděje na úspěch svého týmu, vždyť nedávno remizovali na Maltě. Teď však vítězstvím nad Švýcarskem 2:1 dokázali, čeho jsou schopni. Takže jsem si jist, že nálada i v Rakousku bude dobrá.

ME bez Španělska si lze těžko představit

Až do minulého týdne dominovali v kvalifikaci Švédové. Ve čtyřech zápasech neztratili ve své skupině ani bod. Pak však prohráli v Severním Irsku a soupeř je v tabulce přeskočil. Nečekané potíže mají v této skupině Španělé. Jejich trenér Luis Aragonés, který udělal mnoho změn v mužstvu, je vystaven silné kritice. Ale naději na postup jeho tým dosud neztratil. Mistrovství Evropy bez Španělska si lze těžko představit.

Ve skupině G je nejblíže postupu Nizozemsko, ale boj o druhé místo mezi Rumunskem a Bulharskem bude asi hodně tuhý. Ze hry už překvapivě vypadlo Slovinsko, které před mistrovstvím světa málem porazilo Německo.

Neobávám se o Anglii ve skupině E, i když už ztratila sedm bodů a především bezbranková remíza doma s Makedonií anglické fanoušky pěkně vyděsila. Trenér Steve McClaren, který byl původně oslavován jako reformátor, se nyní ocitl pod kanonádou. Jsem zvědav, jak dlouho bude přehlížet bývalého kapitána Davida Beckhama.

McClaren označil nyní Owena Hargreavese z mého klubu Bayernu Mnichov jako klíčového hráče anglické reprezentace. Hargreaves nedávno prokázal, jak cenným hráčem je i pro Bayern, když v Lize mistrů pomohl vyřadit Real Madrid.

Věřím, že se Češi kvalifikují 

Skupinu vede bez prohry technicky silné Chorvatsko, ale porážku neokusilo zatím ani Rusko, těžící z taktického důvtipu holandského trenéra Guuse Hiddinka. Ale nechci odepisovat Anglii. Mistrovství Evropy by bez ní hodně ztratilo.

Jsem si jist, že po výhře v Praze postoupí Německo. A přesto, že Češi prohráli a nepřesvědčili ani proti Kypru, věřím, že se na ME rovněž kvalifikují.

Skupina C má rovněž dva dominantní týmy - Řecko, mistra Evropy 2004, a Turecko, které skončilo třetí na mistrovství světa 2002. Oba týmy na evropský šampionát patří, i když teď jejich vzájemný souboj v Aténách vyzněl překvapivě hladce pro Turecko.

Nejnapínavější boje se odehrají ve skupině B, kde podivný los svedl dohromady mistra světa Itálii a bývalého mistra světa Francii. Pro oba týmy je povinnost postoupit. Ale nečekaně silné Skotsko a také Ukrajina se svými hvězdami Andrejem Ševčenkem z Chelsea a Andrejem Voroninem z Leverkusenu budou velkou překážkou pro favority. Tato skupina je velmi vyrovnaná a asi i ti, kdo zůstanou mimo hru, by si zasloužili postoupit.

Skupina A je také nabitá. Polsko zatím vede s výrazným náskokem, ale má o zápas víc než jeho pronásledovatelé Portugalsko, Srbsko a Finsko. Kvalifikace má velmi dobrou úroveň a je zároveň hustým sítem, kterým projdou jen ty nejlepší týmy. EURO 2008 tak slibuje výborný fotbal.

Reklama

Související témata: