Hlavní obsah

V Polsku vládne fotbalová euforie

Bouře radosti v celém Polsku vypukla ve středu poté, co výkonný výbor UEFA oznámil, že se Polsko s Ukrajinou stanou pořadateli mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012. Bílo-červené vlajky se téměř okamžitě objevily v mnoha oknech ve Varšavě. Lidé slaví i v Poznani i Vratislavi, kde Poláci sledovali rozhodující okamžiky v přímém přenosu na obřích obrazovkách.

Článek

Podle komentátorů je pořadatelství ME ve fotbale jednou z nejdůležitějších událostí v Polsku po roce 1989.

Velká šance pro rozvoj země, tak komentují rozhodnutí výkonného výboru UEFA polští politici. "Uděláme všechno proto, aby se fanouškům u nás líbilo," řekl novinářům polský prezident Lech Kaczyński. Ve středu chce Polsko slavit a už ve čtvrtek začít pracovat na přípravách šampionátu. A znalci polského fotbalu vědí, že to nebude snadná cesta.

Euforii mírní i trenér reprezentačního týmu Nizozemec Leo Beenhakker. "Východní Evropa má slavnou fotbalovou historii a i v současné době skvělé hráče. Ale chybí jí infrastruktura, stadióny i tréninkové plochy. Vlády i fotbalové federace obou zemí teď musejí rychle splnit to, co slíbily," řekl Beenhakker.

Ministr vnitra Janusz Kaczmarek novinářům řekl, že se musí domluvit s Ukrajinou na bezpečnostních otázkách. Vybudováno má být několik stovek kilometrů dálnic, modernizovat se budou železniční tratě, uvažuje se o stavbě druhé trasy metra ve Varšavě a dalšího letiště u polské metropole. Investovat se bude i do hotelů, restaurací a turistického zázemí, tedy do sféry, která byla v hodnotící zprávě komise UEFA označena za největší slabinu polsko-ukrajinské kandidatury.

Stadióny čekají zásadní změny

Zásadní změny čekají stadióny. V Gdaňsku se má v příštím roce začít stavět Baltic Arena pro 44 tisíc diváků a ve Varšavě by podle plánů měl vyrůst nový Národní stadión s kapacitou více než 70 tisíc míst. Kdysi slavný Stadión desetiletí je už dlouho domovem trhovců. V Poznani a Vratislavi se stadióny od základů změní a jejich kapacita se výrazně zvýší.

Kritikové varují, že po šampionátu zůstanou obrovské stadióny prázdné a nevyužité. Přesto může mít středeční zpráva z Cardiffu pro polskou ekonomiku příznivý dopad, kurz zlotého na ni okamžitě reagoval posílením vůči euru.

Bezprostřední zisk z posledního šampionátu v roce 2004 v Portugalsku byl odhadnut na více než tři miliony eur, ale celkový efekt byl zřejmě ještě mnohem vyšší. Například Rakušané a Švýcaři od mistrovství v příštím roce očekávají 5400 nových pracovních míst a obrat 320 milionů eur. Televizní přenosy mohou do pořadatelských zemí přilákat další milióny turistů i po šampionátu.

Reklama

Související témata: