Hlavní obsah

Brückner: Obranné formaci stále věřím

PRAHA

V úterý oznámil trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner nominaci pro blížící se kvalifikační duel ve Walesu. V devatenáctičlenném výběru jsou po pauze Tomášové Sivok a Zápotočný, jediným nováčkem je mladoboleslavský Luboš Pecka. Tradiční je složení obranné formace, kde právě Zápotočný nahradil zraněného Grygeru. „Naší obranné formaci pořád věřím. Stále jsou mladí, výborní budou tak ve dvaatřiceti,“ zhodnotil složení defenzívy Karel Brückner.

Článek

Obrana se neprezentovala spolehlivými výkony v posledních dvou utkáních kvalifikace proti Německu a Kypru. "Obránci se stále neprezentují výkonem, který by měli devětkrát z deseti případů odvést. Jsou ale mladí a budou se pořád zlepšovat. Navíc tam naskočil Zápotočný, který hraje pravidelně a dobře,“ zhodnotil formu bývalého kapitána Liberce kouč.

Brückner novinářům řekl, že příliš otazníků v sestavě neviděl. "Zvažování nebylo ani u útočníků. Více možností bylo v záloze, ale i tam to bylo jednoznačné.“ Ze středové řady vypadl liberecký Pudil, který nechybí v nominaci trenéra výběru jednadvacítky pro nadcházející ME v Nizozemí. „Daniel Pudil není nominován.Takhle hypoteticky bychom mohli hovořit ve sto padesáti případech. Tihle hráči dostali přednost,“ odmítl spekulace o nominaci Brückner.

Ve výběru chybí i útočník vídeňské Austrie David Lafata, jenž na podzim v Teplicích dvěma góly zařídil výhru pravě nad příštím soupeřem Česka. „Shodou okolností jsem Lafatu viděl v neděli, mluvil jsem i s trenéry a manažerem. Po nemoci šla jeho výkonnost dolů a nemůže se dostat do té topformy. Někteří ho prostě předběhli,“ uvedl lakonicky sedmašedesátiletý trenér a dodal, že podobně to bylo i u Libora Sionka.

Trio má speciální program

Brückner nemá ani obavy z formy fotbalistů, jimž už sezóna skončila. „Těchto hráčů není mnoho. Jedná se jen o Baroše, Rosického a Jarolíma. Ti mají svůj individuální program z klubů i od nás. Ten náš dělá Jarda Šilhavý, všichni jsou zapojení do tréninkového procesu. Milan Baroš má tenhle model už čtrnáct dnů,“ popsal tréninkový proces vybraných jedinců Brückner.

Národní tým se sejde poprvé od nevydařeného březnového srazu, který ovlivnil skandál s porušením životosprávy. Vše je ale podle kouče zapomenuto a vliv už exces mít nebude. „Atmosféra bude asi standardní. Je to skončená, uzavřená událost. Nechceme o tom dál mluvit. Na srazu bude velice zdravá, správná a standardní atmosféra,“ věří Karel Brückner, jenž potvrdil, že s hráči se bavil více, než obvykle. „Po nestandardním rozchodu jsme potřebovali tu komunikaci rozšířit.“

Zápas v Cardiffu se hraje 2. června od 16:00 a pískat jej bude trojice belgických rozhodčí v čele s Paulem Allaertsem.

Reklama

Související témata: