Hlavní obsah

Jankulovski: Nemůžeme si dovolit dál ztrácet

Jedním z reprezentantů, kteří se loučili s klubovou sezónou pohárovým úspěchem, je obránce AC Milán Marek Jankulovski. Ten s italským celkem minulou středu triumfoval v Lize mistrů. Nyní se ale už soustředí na reprezentaci a nadcházející duel ve Walesu. „Je třeba v Cardiffu udělat body, nemůžeme si dovolit dál ztrácet. Všichni jsme v pořádku a pokusíme se vyhrát,“ je optimistou Jankulovski.

Článek

Jaký to byl pocit, držet pohár pro vítěze Ligy mistrů?

Krásný. Vyhrát Champions League se nestává každý den. Ten večer, když jsem držel pohár, to byl nádherný, nepopsatelný pocit. Jsem rád, že jsem u toho mohl být.

Oslavy byly bouřlivé?

Oslavy k tomu patří. Bylo to moje první finále, do té doby jsem nikdy nic nevyhrál. Takže tyhle oslavy byly nejvíc, co kdy byly. Určitě je nic nepředčilo. V sobotu jsme ale už jeli k ligovému utkání do Regginy.

Mohli jste si vzít pohár v sobě domů, podobně jako v NHL?

Jako v NHL to není, hráči si ho nemůžou vzít. A jak dlouho jsem ho držel, nevím. Několik dní jsme ho ale měli mezi sebou. Za ten nádherný pocit jsem jenom rád.

Stihl jste se po zápase potkat s rodinou?

Po zápase jsme spolu nemluvili. Vše bylo hektické, dlouho se slavilo v kabině. Rodiče navíc jeli hned po zápase na letadlo a bohužel museli odletět.

Měl jste slzy na krajíčku?

Slzy ne, ale v ten moment jsem byl úplně šťastný. Člověk si možná uvědomí až později, co jsme s AC dokázali. Ale v tu středu to bylo hodně emotivní. Teď mi to dochází čím dál, víc. Měl jsem to štěstí, že jsem byl u toho. Po zápase mě potěšily všechny smsky, co mi došly. Pak člověk vidí, kdo na toho hráče myslí a kdo ho má rád.

Neměl jste strach, že se italští tiffosi neudrží a dojde k nějakým výstřelkům?

Bylo to velké, ve čtvrtek jsme měli jízdu otevřeným autobusem. Jeli jsme do centra na plné náměstí. Vše ale bylo v pohodě, žádné problémy nebyly. Plno bylo i v pátek večer, kdy jsme slavili na stadiónu. Bylo tam šedesát tisíc nadšených diváků.

Proběhla vám po závěrečném hvizdu hlavou kariéra?

Samozřejmě mi to proběhlo hlavou. Nic mi nespadlo do klína. První rok byl strašně těžký, ale bojoval jsem. Tenhle rok byl ale pozitivní a jsem rád, že to vyšlo. Všechno se mi vrátilo, byl to můj nejúspěšnější rok. Dařilo se mi, byly tam góly, asistence. Cítil jsem, že si mě v klubu váží.

Bude problém se přeorientovat z oslav na reprezentaci?

To nebude problém. Tři dny jsme slavili, pak jsme měli ligu. Teď nás čeká důležitý zápas ve Walesu. Trošku únava tam je. Potrénuju a měl bych být připravený.

Jaké utkání očekáváte ve Walesu?

Těžké, je to nepříjemný soupeř. To dokázali i u nás, kdy jsme s nimi měli hodně práce. Je třeba udělat body, nemůžeme si dovolit dál ztrácet. Všichni jsme ale v pořádku a pokusíme se vyhrát.

Co ukázal pro sobotu zářijový domácí zápas?

Wales má vedle Bellamyho a Giggse další nepříjemné hráče. Vzadu jsme na podzim měli nějaká okénka, ale to ke kvalitnímu soupeři patří. To je normální, ale po zásluze jsme to tenkrát otočili.

Co bude na Wales platit?

Základ bude dobrá defenzíva. Budeme hrát na rychlé protiútoky, oni budou útočit.

Po utkání v Cardiffu vám začíná dovolená...

Strašně moc se těším, ale čeká nás nejdřív zápas. Sezóna byla náročná, dlouhá. Dovolenou strávím s rodinou u moře. Moc se těším.

Reklama

Související témata: