Hlavní obsah

Brückner: Walesu se nebudeme přizpůsobovat

JABLONEC NAD NISOU

Výjimečné utkání čeká trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner. Česká reprezentace se v sobotu představí ve Walesu a před dalším pokračováním kvalifikace si nemůže dovolit zaváhat. I proto bude příprava na duel výjimečná. „Ani ne s ohledem na soupeře, ale s ohledem na termín. Po konci sezóny to bylo hektické, náročné, vyčerpávající. Důraz bude hodně na relaxaci, odpočinek,“ upozornil na úterní tiskové konferenci v Jablonci nad Nisou zkušený trenér.

Článek

V podzimním utkání v Teplicích zdolali Češi Wales 2:1 až dvěma góly Lafaty v závěru, soupeř nebezpečně často využíval okénka v defenzívě. „Tady jsme hráli vysokou obrannou linii, chtěli jsme soupeře napadat a útočit. Toho soupeř využíval, u nich to takhle samozřejmě hrát nemůžeme,“ uvědomuje si trenér.

Navíc Wales se výhrou může bodově dotáhnout na Slovensko, se kterým v říjnu prohrál doma vysoko 1:5. „Hrají o prestiž, jsou to kvalitní hráči. Známe jejich sílu i slabiny,“ má soupeře zmapovaného Brückner. „Není to jen ze zápasu s námi. Viděl jsem pak Wales v několika dalších utkáních,“ dodal kouč.

Duel se Slovenskem ukázal, jak na ostrovního soupeře. Češi by se mohli poučit i ze svého zápasu na Slovensku, kde protivníka dokonale přehráli. „Je to ošemetný soupeř. S hvězdami typu Giggse nebo Bellamyho umí potrápit velké týmy a pak prohraje se Slovenskem,“ upozorňuje na nevyzpytatelnost Velšanů reprezentační trenér. Přesto se hře soupeře, jenž většinou nastupuje jen s trojicí obránců, nehodlá přizpůsobit. „Na naše taktické rozestavení asi nebude mít soupeř vliv. Nebudeme se přizpůsobovat.“

Dobíjení baterek

Přesto je Brückner opatrný, faktorem by mohl být i pozdní termín posledního reprezentačního utkání sezóny. „Je to dané obdobím. Červen je jedním z dvanácti oficiálních termínů. Ten hendikep tady je a musíme se s tím vyrovnat.“ Hráči tak mají různé tréninkové zatížení. Ti, kteří ještě o víkendu hráli, většinou jen lehce vyklusávali, další jako Rosický nebo Baroš měli trénink intenzivnější a delší. „Tenhle cyklus je o soustředění, koncentraci, dobití baterek. Hráči to budou muset akceptovat a více soupeře vstřebat z teoretické přípravy,“ řekl trenér.

Zkušený kouč se ještě hodlá vrátit i ke změnám v režimu soustředění, který na minulém srazu narušili reprezentanti přetažením večerky. „Režim je dobrý, jen se musí dodržovat. Něco jsme si naznačili. Ale jelikož je všechno v poklusu, vrátíme se k tomu s hráči ve čtvrtek. Podstatné změny ale nebudou,“ uzavřel Karel Brückner.

Kvalifikační duel začíná na stadiónu Millenium v Cardiffu v sobotu 2. června v 16:00.

Reklama

Související témata: