Hlavní obsah

Brückner: Paralela s prvním zápasem by mě nepotěšila

CARDIFF

Vzpomínky na první vzájemné utkání s Walesem v kvalifikaci o ME 2008 varují trenéra českých fotbalistů před sobotním utkáním v Cardiffu. Na podzim v Teplicích Češi vydřeli výhru 2:1, ale herně nepřesvědčili. „Paralela s prvním utkání může nastat ve způsobu hry Walesu, který má zafixované systémy. My jsme to doma trošku otevřeli, takže takovou paralelu bych nechtěl,“ řekl na páteční oficiální tiskové konferenci Karel Brückner.

Článek

Zkušený trenér si pochvaloval, že nepřibyla další zranění. Z nominace tak v týdnu vypadli jen Jiránek a Galásek. „Další zranění nepřibylo, nové potíže nemáme,“ hlásil Brückner. Ten povolal jako zálohu beka Doněcku Hübschmana, Galáska by ve středové formaci mohl nahradit Sivok.

Se zraněními se podle kouče v takhle pozdní fázi sezóny musí počítat. „V tomhle termínu se musí počítat s tím, že budou problémy. Podobně jsou na tom takřka všechna mužstva. Hráči jsou přetížení a my se s tím musíme vyrovnat,“ řekl smířeně Brückner. I proto svým svěřencům naordinoval lehčí přípravu, někteří si stihli jen odpočinout po víkendovém programu v klubu. „Je to velice krátká doba.Spíš jde o psychiku, než nějaké fyziologické testy. Na víc není čas.“

Faktorem je únava

Češi jsou odhodláni výhrou pojistit druhé místo ve skupině. Trenér ale bojovnější náladu, než obvykle, nemá. „Cítím to vždycky stejně. Poslední zápasy na to neměly vliv. Vnímáme, že to je konec sezóny, faktorem je únava. Ale je to regulérní termín a musíme to zvládnout. Případně si můžeme pomoct takticky,“ naznačuje možnosti. Reprezentanti se nechali v týdnu slyšet, že si do Cardiffu přijeli pro výhru. Přesto se podle kouče může stát, že tým bude hrát i na remízu podobně jako v Irsku. „To nejde dopředu říct. Uvidí se na základě průběhu zápasu. Tehdy jsem se rozhodl tak, to je prostě koučink,“ zavzpomínal Brückner na remízový duel v Dublinu.

Vyhlídky Walesu na postup ze skupiny nejsou po několika zaváháních dobré, přesto ostrovního soupeře český trenér neodepisuje. „Postupovými kalkulacemi se nezaobírám. Ani u našeho mužstva, kvalifikace je dlouhá. Šance se dávají třem nebo čtyřem favoritům, ale je to podle mě otevřené i pro Wales,“ uvedl Brückner.

Atmosféra problémem jen na Julisce

Velšané jsou podle něj sehraní, což je jejich největší zbraň. „Silnou stránkou je zažitý systém hry. Také tradiční hra se třemi obránci, i když zítra asi nebudou ti stálí. Je to síla, takřka všichni hráči nastupují v Premier League,“ zhodnotil přednosti soupeře Brückner.

Při rozlučce kapitána Walesu Ryana Giggse s reprezentační kariérou se očekává plný dům, z bouřlivé kulisy si trenér českého národního celku hlavu nedělá. „To je vždycky příjemné a patří to k fotbalu. Absolutně nám to nedělá problémy. Já jsem měl vždycky problémy jenom s prostředím na Julisce,“ zavzpomínal na někdy prázdné ochozy v tuzemsku Karel Brückner.

Reklama

Související témata: