Hlavní obsah

Čech: Na góly se teď víc nadřeme, ale jedeme dál

Gólman české fotbalové reprezentace Petr Čech si oddychl, že ve Walesu neinkasoval. V pozápasovém rozhovoru s novináři litoval neproměněných šancí. Přesto brankář londýnské Chelsea říká, že až konec kvalifikace ukáže, zda je získaný bod ziskem nebo ztrátou. „Každý si představoval, že tuhle část sezóny zakončíme vítězstvím, ale vadit mi remíza bude v případě, že nám dva body budou chybět v konečném účtování.“

Článek

Je remíza ztráta nebo zisk?

To se ukáže až na konci. Teď si můžeme myslet, že to ztráta je, protože jsme chtěli vyhrát. Ale na konci kvalifikace, až postoupíme, tak si možná řekneme, že tenhle bod měl dvojnásobnou cenu.

Jak dlouho vám bude vadit, že jste teda získali jen bod?

Mrzí mě to. Každý si představoval, že tuhle část sezóny zakončíme vítězstvím, ale vadit mi to bude v případě, že nám dva body budou chybět v konečném účtování.

Jak vám bylo při té střele Koumase?

Dosáhnout se na ní nedalo. Jen jsem koukal, jestli to půjde do brány nebo ne. Nebyl jsem si jistý. V jednu chvíli jsem si říkal, že míč praští do břevna a od něj se odrazí do branky. Trefil to ideálně, nebyla šance to chytit.

V čem byl soupeř nepříjemný?

Míče za obranu, kterými nás zlobil v Teplicích, jsme si pohlídali, ale teď odehráli velmi dobrý zápas v defenzívě. Dobře vykrývali prostory. My jsme tady odehráli podobný zápas jako Slováci. Oni měli čtyři šance, dali pět gólů, protože jeden padl po chybě brankáře. Na co sáhli, to jim padlo do branky. My jsme měli taky šance, ale gól jsme bohužel nedali.

Jenže v ofenzívě vám to příliš neklapalo, to jste z branky musel vidět...

Oni dobře bránili, my jsme se snažili dopředu za každou cenu dostat. Bylo to pořád 0:0, chtěli jsme ten gól dát za každou cenu, ale kvůli tomu jsme co nejvíc urychlili přechodovou fázi, abychom byli co nejdřív před brankou. V té chvíli tam možná byly dvě nebo tři přihrávky zbytečně rychlé, mohli jsme si míč lépe připravit.

Jak moc se na výkonu podepsala únava?

Bylo to vidět nejen na nás, ale i na hráčích Walesu. Všech šestadvacet hráčů, kteří se na hřišti vystřídali, odevzdali to poslední, co mohli. Bylo vidět, že jsou všichni unavení. Ale každý z nás vydal maximum. Bohužel to nestačilo.

Z posledních čtyř kvalifikačních zápasů jste vyhráli jen jeden. Co se děje?

Neříkal bych, že to signalizuje nějaký problém. Je vidět, že se teď víc nadřeme na gól. V předchozích kvalifikacích jsme dávali poměrně brzy góly. To pak vývoj zápasu úplně změní. Relativně rychlý gól jsme dali jen Kypru. I tady jsme měli dobré příležitosti. Bohužel nám chyběl buď krok, nebo to někdo zblokoval. Je to škoda, ale musíme bojovat dál. Nedá se nic dělat.

Sílí tlaky na odvolání trenéra. Vnímáte to?

Asi každý trenér je pod tlakem, když se nevyhrává. Od minulého dvojzápasu byl trenér pod daleko větším tlakem. Věřím, že se s tím všichni vyrovnáme. Trenér k mužstvu patří a když je tlak na něj, tak jsme pod tlakem i my.

Chová se trenér jinak?

Ne. Vždycky se snaží nás maximálně připravit na zápas. Kdybychom tady dali gól, asi bychom se o tom nebavili.

Jak bude dramatický podzim?

Dramatický bude, ale naší výhodou je, že se Slovenskem i Irskem hrajeme doma, i když nesmíme zapomínat na zápas v Německu a ošidné utkání na Kypru. Naše šance je však dál dobrá. Jsme na postupovém místě a budeme se snažit to udržet.

Považujete za nejvážnějšího soupeře o druhé místo jsou Iry?

Asi ano. Zvedli se posledním vítězstvím, v tabulce jsou o bod za námi. Mohli by být favoritem na boj s námi. Ale neodepisoval bych nikoho. V naší skupině se ty bodové počty hodně zamotávají.

Reklama

Související témata: