Hlavní obsah

Dánský fanoušek se veřejně omluvil za napadení rozhodčího

KODAŇ

Fotbalový výtržník, který v sobotu napadl rozhodčího a zavinil předčasné ukončení kvalifikačního utkání mezi Dánskem a Švédskem, se za své jednání veřejně omluvil. Jeho prosby o odpuštění přinesl pondělní švédský a dánský tisk. Třebaže v médiích jeho totožnost zůstává utajena, dánská policie potvrdila, že mezi lidmi kolují SMS zprávy s výtržníkovým plným jménem a adresou.

Článek

"Bylo to ode mne nepopsatelně hloupé. Chtěl bych se omluvit Dánsku, Švédsku i rozhodčímu za své nelidské chování," citoval devětadvacetiletého muže švédský list Aftonbladet. "Lidi v Dánsku mě nenávidí, jak to vzali Švédové, nevím. Samozřejmě mě ale mají za idiota," uvedl v dánském Ekstra Bladetu, který jeho totožnost naznačil jen iniciálou "R".

Fanoušek, který shodou okolností žije ve Švédsku, vtrhl na hřiště minutu před koncem a napadl hlavního rozhodčího Herberta Fandela. Pomstychtivou reakci v něm vyvolalo vyloučení domácího Christiana Poulsena a penalta, kterou rozhodčí proti Dánsku nařídil.

Fandel zápas bezodkladně za stavu 3:3 ukončil a fanoušek skončil ve vězení. V neděli jej soudce propustil, ale hrozí mu až 60 dní vězení. Dán policii při výslechu sdělil, že jednal pod vlivem alkoholu, protože vypil odhadem 15 až 20 piv a probral se prý až ve chvíli, kdy jej od sudího odstrkoval jeden z dánských hráčů. "Jsem neskutečně šťastný, že mě zastavil před tím, než se přihodilo něco ještě horšího," kál se fanoušek v dánském deníku B.T.

O osudu utkání musí rozhodnout disciplinární komise UEFA, ale všeobecně se očekává kontumace ve prospěch Švédska. Dánskému svazu navíc hrozí přísný trest. UEFA v pondělí oznámila, že se případem bude zabývat tento pátek.

Reklama

Související témata: