Hlavní obsah

Anglie věří, že navrátilec Beckham pomůže zdolat Estonsko

PRAHA

Vhodnější chvíli na návrat do anglické fotbalové reprezentace si David Beckham snad ani nemohl vybrat. Tým Albionu se po polovině kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2008 krčí až na čtvrtém místě skupiny E a před klíčovým zápasem v Estonsku spoléhá právě na umění hvězdného záložníka Realu Madrid. Vedle Angličanů budou v jednom z 19 středečních zápasů usilovat o klidnější letní přestávku i Španělé, naopak Němci, Italové a Francouzi se mohou výrazně přiblížit postupu na šampionát.

Článek

Italové a Španělé se sice díky vydřeným výhrám v minulých zápasech dokázali posunout ve svých tabulkách vzhůru, ovšem kolébka fotbalu Anglie se musí o účast na šampionátu právem obávat. Reprezentanti Albionu ani v jednom z šesti utkání neporazili silného soupeře, v říjnu navíc doma šokovali příznivce remízou s Makedonií. Na vedoucí Chorvaty ztrácejí Angličané pět bodů, na druhé postupové místo, o které se přetahují Rusko s Izraelem, o dva body méně.

I proto kouč Steve McClaren sáhl po Beckhamovi, který od světového šampionátu v Německu nereprezentoval. A navrátilec z Realu Madrid patřil při své obnovené premiéře v přípravném utkání s Brazílií k nejlepším hráčům na hřišti stadionu ve Wembley a asistencí přispěl k remíze 1:1. "Jsem šťastný, že se mi návrat vydařil. V Estonsku to ovšem bude trochu jiný zápas než s Brazílií, ale my musíme podat podobný výkon a třemi body se přiblížit postupu," prohlásil Beckham.

Estonci ještě nedali ani gól

Pokud Angličané nad 110. týmem světového žebříčku nezvítězí, účast na mistrovství v Rakousku a Švýcarsku se jim výrazně vzdálí. "Všichni si uvědomujeme, že pokud bychom ve středu nevyhráli, bude to pohroma," potvrdil anglický brankář Paul Robinson. "Musíme hrát ve středu dobře a zapomenout na remízu nebo dokonce prohru v tomto zápase. To by bylo nemyslitelné," prohlásil kapitán John Terry.

Estonci sice v kvalifikaci ještě nevstřelili gól, ale v sobotu potrápili lídra tabulky z Chorvatska, jemuž podlehli 0:1. "Doufám, že můžeme zahrát náš další typický domácí zápas. Budeme bojovat jako o život a zkusíme dát náš první gól," vzkázal estonský záložník Ragnar Klavan. I on přivítal, že Anglii bude chybět potrestaný kanonýr Wayne Rooney.

Chorvaté chtějí proti Rusům výhru

Vedoucí tým skupiny E Chorvatsko se bude proti Rusku pokoušet prodloužit sérii 32 domácích zápasů bez porážky. "My dohráváme po náročné sezóně, zatímco Rusové nejsou dokonce ještě ani v polovině té své. Proto jsou v lepším rozpoložení, ale já očekávám, že hráči ze sebe vydají vše. Víme, že remíza by byla dobrá, ale chceme fanouškům darovat výhru," uvedl kouč Slaven Bilič. Jeho protějšek Guus Hiddink doufá, že Rusové zlepší produktivitu. "Proti Andoře (4:0) jsme spálili mnoho šancí, proti Chorvatům se nesmíme podobné chyby dopustit," varoval Nizozemec.

Před pár měsíci byl na španělského kouče Luise Aragonése vyvíjen stejný mediální tlak jako na McClarena, ovšem po třech výhrách za sebou už Jihoevropané opět potvrzují své postupové ambice. Pokud uspějí i v Lichtenštejnsku, posunou se před nečekaného lídra skupiny F Severní Irsko, které ve středu odpočívá. "První gól je klíčový. Tyhle zápasy jsou ale ošidné, soupeř jde v deseti lidech za balonem. Je nemožné proti němu hrát líbivý fotbal, předpokládám stejný obrázek jako v Lotyšsku s naší jasnou převahou v držení míče," uvedl záložník David Albelda.

Němci: Se Slováky to bude jako se San Marinem

Stejně nečekaně jako Severní Irsko vedou svoji skupinu i Poláci. Zdolají-li Arménii, udrží si v čele skupiny A slibný pětibodový náskok. I Řekové zatím mohou nad svým dosavadním vystoupením v kvalifikaci jásat. Obhájce evropského titulu se v sobotu dostal do vedení ve skupině C a teď ho čeká papírový outsider z Moldavska. "I když vyhrajeme, stále je před námi dlouhá cesta," krotil optimismus záložník Kostas Katsuranis.

Pozitivně naladěni jsou v Německu, vedou skupinu D, a jestliže zdolají Slováky, odjedou na dovolenou s náskokem pěti bodů na druhé Česko a šesti na třetí Irsko. Němci o svém triumfu vůbec nepochybují, dobře si pamatují hladkou výhru 4:1 na půdě středečního soupeře. "Budou podobně zatažení jako San Marino. Musíme být rozhodnější v koncovce, my to zvládneme," uvedl trenér Joachim Löw, který doufá v probuzení střelce Miroslava Kloseho. Němcům chybějí hlavní hvězdy Ballack, Podolski a Schweinsteiger, Slováci přijeli bez portského obránce Čecha, Šeba, Šinglára a Jakubka.

V silné skupině B se do čela po pomalejším rozjezdu posunuli favorité. Zatímco vedoucí Francie po dobrém výkonu i bez Henryho porazila Ukrajinu, Italové se opět trápili. Světoví šampioni vyhráli na Faerských ostrovech jen 2:1 a nebýt kanonýra Inzaghiho, skončil zápas pro Italy mezinárodní blamáží. "Věřím, že utkání na Faerských ostrovech pro nás bude podnětem a přitlačí na tým, aby předvedl lepší výkon. Nesmíme Litvu podcenit, protože v září přivítáme Francii," upozornil trenér Roberto Donadoni. Z řady marodů se pro duel v Litvě uzdravil Zambrotta.

Středeční program kvalifikace ME 2008:
Skupina A:
15:00 Almaty: Kazachstán - Ázerbájdžán,
17:30 Jerevan: Arménie - Polsko,
19:15 Helsinky: Finsko - Belgie.
Skupina B:
18:15 Toftir: Faerské ostrovy - Skotsko,
20:45 Kaunas: Litva - Itálie,
21:00 Auxerre: Francie - Gruzie.
Skupina C:
19:00 Oslo: Norsko - Maďarsko,
20:15 Sarajevo: Bosna a Hercegovina - Malta,
20:30 Iraklión: Řecko - Moldávie.
Skupina D:
20:30 Hamburk: Německo - Slovensko (ČT2).
Skupina E:
18:00 Andorra La Vella: Andorra - Izrael,
20:30 Záhřeb: Chorvatsko - Rusko (Sport1),
20:30 Tallinn: Estonsko - Anglie (Eurosport).
Skupina F:
20:15 Solna: Švédsko - Island,
20:30 Vadúz: Lichtenštejnsko - Španělsko,
20:30 Riga: Lotyšsko - Dánsko.
Skupina G:
19:00 Sofia: Bulharsko - Bělorusko,
20:00 Temešvár: Rumunsko - Slovinsko,
20:15 Lucemburk: Lucembursko - Albánie.

Reklama

Související témata: