Hlavní obsah

Němci zdolali Slováky a jsou jednou nohou na ME

Fotbalisté Německa se výrazným způsobem přiblížili postupu na evropský šampionát v roce 2008. Díky výhře 2:1 v kvalifikačním utkání "české" skupiny D nad Slovenskem opět navýšili svůj náskok v čele tabulky, který před druhou Českou republikou čítá pět a před třetím Irskem už šest bodů. V zápase v Hamburku padly na obou stranách vlastní góly, jediný regulérní vstřelil dvě minuty před přestávkou Hitzlsperger.

Článek

Duel v hamburské aréně začal minutou ticha za tragicky zesnulého šestadvacetiletého útočníka druholigového Burghausenu Marka Krejčího, jehož památku slovenští hráči uctili černými páskami na rukávech. Němci, jimž chyběly hvězdy Ballack, Podolski a Schweinsteiger, sice začali očekávaným náporem, ovšem Slováci se rozhodně nechtěli uchýlit jen k bezhlavému odkopávání míčů, a tak se hrálo útočně na obě strany.

Přesto první udeřil favorit: v 10. minutě po levé straně proklouzl Jansen, jeho pas nechtěně zasáhl Škrtež a před odkrytou bránou ještě před Klosem nešťastně uklidil míč do vlastní sítě hostující stoper Ďurica. I druhý gól byl vlastní a k překvapení všech jím Slováci vyrovnali. Slávista Matej Krajčík se ve 20. minutě protáhl po pravé straně do pokutového území a balon poslal do svojí branky tentokrát Metzelder.

Fotbal on-line na Sport.cz:
Kvalifikace ME:Německo - Slovensko

Slováci hráli s favoritem nečekaně otevřenou partii a netrpěliví domácí fanoušci, kteří čekali jasnou německou výhru, začínali pískat. V 34. minutě Kloseho přiťuknutí v pádu nezakončil Schneider, ale domácí nakonec přece jen do kabin odcházeli spokojenější. V 43. minutě si Lahm pohrál s Ďuricou, odcentroval a Hitzlsperger svým třetím reprezentačním gólem upravil na 2:1.

Přestávka zklidnila tempo hry, domácí nechtěli udělat chybu a zbytečně se nehnali do rizika. Slováci, kteří pro oživení postupových nadějí museli bodovat, se sice snažili o rychlé brejky, jenže žádný z nich kvůli nepřesným finálním přihrávkám nedotáhli. Němci poměrně v klidu dovedli utkání k třem bodům, Slováky i podruhé zdolali a jsou jednou nohou na šampionátu. Slováci naopak mají stále devět bodů a jejich šance na postup se už pohybuje spíše v teoretické rovině.

Skupina D:
Hamburk: Německo - Slovensko 2:1 (2:1)
Branky: 10. vlastní Ďurica, 43. Hitzlsperger - 20. vlastní Metzelder. Rozhodčí: Benquerenca (Port.).
Německo: Lehmann - Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen - Fritz, Frings, Schneider (90. Rolfes), Hitzlsperger - Klose (74. Trochowski), Kuranyi (65. Gomez).
Slovensko: Čontofalský - Krajčík, Škrtež, Ďurica, Klimpl - Šesták (65. Žofčák), Hamšík, Štrba (83. Oravec), Sapara (65. Hološko), Švento - Vittek.
Tabulka skupiny D:
1. Německo761029:419
2. Česko742115:414
3. Irsko741212:813
4. Slovensko730416:139
5. Wales62138:97
6. Kypr61149:164
7. San Marino60061:360

Reklama

Související témata: