Hlavní obsah

Rakousko investuje do infrastruktury před ME přes miliardu eur

VÍDEŇ

Rakousko a především hlavní město Vídeň investují v rámci příprav na evropský fotbalový šampionát, který se bude konat v příštím roce v Rakousku a Švýcarsku, jen do infrastruktury více než miliardu eur (zhruba 30 miliard korun).

Foto: UEFA

Euro 2008 bude hostit Rakousko a Švýcarsko ve dnech 7. - 29. června.

Článek

Někteří sice namítají, že vynaložené investice se krátkodobě nevrátí, převažují však hlasy, podle nichž se reklama z dobře uspořádaného mistrovství bohatě vyplatí z dlouhodobého hlediska. Mezi ně patří i vídeňský starosta Michael Häupl, který tento týden znovu zdůraznil, že fotbalové Euro 2008 je nejlepší možnou platformou pro propagaci země a její metropole. Navíc většina investic bude moci být dlouhodobě využívána.

Daleko největší projekt z rakouského hlediska představuje výstavba prodloužení trasy U2 vídeňského metra, která povede z centra města až ke stadiónu Ernsta Happela. Projekt za 850 miliónů eur má být dokončen na jaře a slavnostně uveden do provozu 10. května 2008.

Samotný stadión, který je už starý tři čtvrtě století, byl renovován nákladem 37 miliónů eur, aby splňoval všechny moderní požadavky. Dalších 32 miliónů eur pak bylo vloženo do úprav přilehlého zábavního parku v Pratru. Nedaleko stadiónu bude navíc otevřeno i nové nákupní centrum za 75 miliónů eur.

Ke konci se v současné době blíží i rekonstrukce vídeňského Severního nádraží, které by mělo být hlavní přestupní stanicí pro fanoušky během šampionátu. Tato rekonstrukce si vyžádala 22 miliónů eur.

V Salcburku a Klagenfurtu byly investice skromnější 

Zatím neupřesněné jsou náklady na zřízení takzvané fanouškovské míle v samém středu Vídně. V době mistrovství bude celý úsek vnitřního městského okruhu mezi radnicí a Náměstím hrdinů před Hofburgem vyhrazen právě fanouškům, kteří zde najdou nejen občerstvení, ale i možnost sledovat zápasy na velkoplošných obrazovkách.

Relativně skromnější jsou investice v dalších třech rakouských městech, v nichž se budou také hrát některé zápasy Eura. Do stadiónu v Klagenfurtu bylo investováno 60 miliónů eur, rekonstrukce stadiónů v Salcburku a Innsbrucku pak stála 30 respektive 27 milionů eur.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články