Hlavní obsah

Brückner: Opory budu nejspíš šetřit na Irsko

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace sice hraje v sobotu kvalifikaci ME 2008 v San Marinu, přesto všichni už přemýšlejí o duelu s Irskem o čtyři dny později. San Marino je ve skupině D poslední bez bodového zisku, zatímco třetí Irové ztrácejí na druhé Čechy jediný bod. „Nejspíš nechám některé hráče v San Marinu odpočinout,“ připustil trenér Karel Brückner.

Článek

San Marino je jasným outsiderem a Češi mu na podzim nastříleli sedm gólů. Přesto kouč aktuálně přemýšlí nad nejbližším protivníkem. „Musíme zvládnout San Marino, pak přijde Irsko. Žádný zápas s papírově lehčími soupeři jsme nikdy nepodcenili a vždycky jej zvládli. Čekáme zisk tří bodů,“ uvedl Brückner.

Součástí plné koncentrace je i „zavření“ dvou tréninků, přestože se těžko dá očekávat nějaký zvěd ze San Marina. „Jsou to taktické nácviky, které nepatří veřejnosti ani médiím. Nepodceňujeme ani outsidera,“ vysvětlil kouč, jemuž dělají starosti drobné zdravotní potíže Jarolíma, Rosického a Ujfalušiho.

V neděli trenér dodatečně povolal Libora Sionka z FC Kodaň, přestože při nominační tiskové konferenci zvažoval doplnění týmu jedním z dvojice Matějovský - Abraham. „Chybějí nám hráči do středovky na krajní posty a v rámci našeho systému jsme zvolili doplnění Sionkem,“ vysvětlil sedmašedesátiletý trenér.

Sionko je ofenzivním typem hráče, což se proti předpokládané defenzivě San Marina může hodit. I Brückner počítá s ofenzivní sestavou. „Budeme hrát s velkou útočnou silou. Uvidíme jestli se dvěma nebo třemi útočníky,“ přemýšlí ještě nad definitivním složením trenér.

Rosický možná nastoupí na kraji zálohy

Šanci tak může dostat i Marek Kulič, který se o víkendu nedostal do základní sestavy Sparty. „To už bylo po nominaci a tu jsem nikdy na základě víkendových zápasů nezrušil,“ připomněl Brückner, který zvažuje o vrácení Ujfalušiho zpět na post stopera, na kraji místo uprostřed zálohy by mohl stejně jako v klubu nastoupit Rosický. Ten by měl být jedním z těch, které bude kouč šetřit pro klíčový duel s Irskem. „Některé hráče nechám nejspíš odpočinout,“ uvedl Brückner.

Příští středu proti Irsku půjde také o tři body, síla českých soupeřů se ale dá těžko srovnávat. Irové ztrácejí na druhé Čechy jediný bod, San Marino je bez bodu a se skóre 1:37 beznadějně poslední. Trenér chce ostrovního soupeře i po vzájemném utkání udržet za svými svěřenci a stále mít postup ve svých rukou. „Pokud dvakrát vyhrajeme, bude to platit dál. Jinou alternativu si nepřipouštíme,“ uzavřel Karel Brückner.

Reklama

Související témata: