Hlavní obsah

Brückner: Nesmíme být jaloví jako Kypřané

SERRAVALLE

V sobotu pokračuje pro české fotbalisty kvalifikace ME 2008 a v San Marinu se neočekává nic jiného než přesvědčivá výhra. Ofenzivu si nepříliš úspěšně svěřenci Karla Brücknera vyzkoušeli v přípravě ve Vídni, proti outsiderovi skupiny by ale české útočné zbraně měly pálit ostrými. „Nesmíme být jaloví jako Kypřané, kteří si tu nevytvořili pořádnou šanci a vyhráli náhodným gólem,“ upozornil na páteční tiskové konferenci v Serravalle Brückner.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Brankář San Marina Valentini zasahuje před českými útočníky Lafatou (vlevo) a Kollerem.

Článek

San Marino zatím v probíhající kvalifikaci vstřelilo jediný gól při 37 inkasovaných a je nejhorším celkem mezi všemi zúčastněnými. Přesto podcenění nehrozí. „Něco takového se nám ještě nestalo,“ říkal už v Praze Brückner. Ten nemůže počítat s Barošem, jehož do hry nepustí zranění zad. „Je to drobné svalové zranění. Jeho start je vyloučený. Situaci nám to ale nekomplikuje,“ uvedl trenér.

Domácí výběr je složený až na dvě výjimky z amatérů, jejichž cílem je inkasovat co nejméně gólů. Nedílnou součástí jejich taktického rejstříku je zdržování, polehávání a přihrávání faulů soupeře. „Je to jejich styl hry. Bavíme se o tom s jednotlivci, musíme na to reagovat fotbalově,“ věří kvalitě svých svěřenců kouč. Simulování by mohlo přinést i žluté karty a hned šestice českých reprezentantů by v případě napomínání mohla chybět ve středečním duelu proti Irsku na Letné. „Bavíme se o tom už od začátku srazu, ale je dobré to hráčům připomenout těsně před utkáním. Toto nebezpečí hrozí,“ uvědomuje si Brückner potíže Jankulovskiho, Kováče, Rozehnala, Galáska, Poláka a Kollera.

Neúčelná kombinace ve středu pole

Technická převaha je jasně na straně českého celku, konstruktivní myšlení by podle Brücknera mělo rozhodnout. „Nesmí tam být jalovost, kterou předvedli Kypřané. Ti neměli jedinou šanci, dali náhodný gól. Devadesát pět procent zápasu strávili neúčelnou kombinací ve středu pole,“ připomněl kvalifikační duel San Marino - Kypr zpřed dvou týdnů. V základní sestavě by tak na kraji zálohy mohl nastoupit útočník Slavie Stanislav Vlček. „Je jasné, že tady jeho role bude jiná,“ připustil Brückner. Na hrotu by tak Jana Kollera mohl doplnit mladíček Martin Fenin.

Recept na překonání urputné obrany je jasný. „Hrát pragmaticky, jednoduše do šestnáctky, nekomplikovat si situaci. A dát rychle góly, samozřejmě,“ připomněl nejdůležitější úkol svých svěřenců trenér. V říjnu v Liberci San Marino inkasovalo sedmkrát, v sobotu by domácí fanoušci gólů viděli radši méně.

Zápas San Marino - Česko začíná v sobotu ve 20:15 a přímým přenosem jej vysílá televize Prima. Rozhodovat jej bude trojice Srbů v čele s Dejanem Filipovičem. Sport.cz vám přinese podrobnou on-line reportáž.

Reklama

Související témata: