Hlavní obsah

Česko? Zpestření pro amatéry ze San Marina

SERRAVALLE

Zatímco na jedné straně v sobotu vyběhnou na stadiónu v Serravalle milióny pobírající hvězdy prestižních evropských soutěží, proti nim se postaví amatérská domácí jedenáctka. Jen brankář Simoncini a útočník Selva mají v kolonce zaměstnání vyplněno fotbalista. Ostatní jsou běžní bankovní úředníci, studenti nebo podnikatelé. I takový kontrast může nabídnout utkání kvalifikace mistrovství Evropy.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Brankář San Marina Valentini zasahuje před českými útočníky Lafatou (vlevo) a Kollerem.

Článek

San Marino s necelými 30 tisíci obyvateli, je až na 195. místě v žebříčku reprezentací a fotbalově nikoho nestraší. Pro zpestření domácí funkcionáři k soupisce pro utkání s českou reprezentací připojili neobvyklou kolonku - zaměstnání. Zatímco kluby domácích fotbalistů nikomu nic neřeknou, jejich obživa zaujme. Ve vyspělé fotbalové Evropě byste těžko hledali reprezentanty, kteří před tréninkem zasedají za přepážkou v bance, pilně studují nebo pracují jako údržbáři.

Trenér Giampaolo Mazza je učitelem a plně k dispozici může mít jedině brankáře Alda Simonciniho a Andyho Selvu. Ti jsou profesionály, ostatní berou fotbal jako doplněk. Zápasy s evropskými hvězdami jsou ale důležitější třeba pro Damiana Vespucciho. Záložník je majitelem fitcentra, a tak dresy Ballacka, Rosického nebo Robbieho Keanea jsou vítanou ozdobou jeho podniku.

Místní svaz se nedá srovnávat s mašinériemi špičkových světových reprezentací, i většina funkcionářů má jiné zaměstnání. Jedna ze dvou úřednic, které svaz zaměstnává, si nebyla jistá situací, po příjezdu ke stadiónu nejprve vzala za dvoje zavřené dveře a pak beze slova zamířila do přistaveného mikrobusu. Ten i se skupinkou českých žurnalistů přejel k druhé tribuně, kde se měla konat předzápasová tisková konference.

Proto ani nepřekvapuje, že ta proběhla ve stanu 5x10 metrů, pod nímž tráví víkendy na zahradě část českých domácností. Problémy si nikdo nedělal ani s časem - tisková konference začala s desetiminutovým zpožděním, bez práce byl přivolaný tlumočník. Domácí novináři na slova kapitána Rosického či trenéra Brücknera nebyli zvědaví. I pro zkušeného kouče reprezentace neobvyklý obrázek.

Reklama

Související témata: