Hlavní obsah

Irové ztratili na Slovensku, Klose zařídil výhru Němcům

PRAHA

Největší soupeř českých fotbalistů o postup na mistrovství Evropy reprezentační výběr Irska v sobotu pouze remizoval 2:2 na Slovensku, když v poslední minutě srovnával Marek Čech. Před středečním utkáním s Českem tak Irové na Brücknerův tým ztrácejí tři body.

Článek

Irové byli od začátku lepší. Již po sedmi minutách Keane pustil míč na Irelanda, který ho usměrnil do sítě. Slováci dokázali do poločasu srovnat, když se po rohovém kopu hlavou trefil Klimpl. Po změně stran ale předvedl parádu Doyle, který z 20 metrů trefil přesně horní roh branky. Zápas již směřoval k irské výhře, ale v 90. minutě se míč odrazil k Čechovi, exsparťan prostřelil vše před sebou a zachránil domácím remízu.

Dvě branky Miroslava Kloseho zajistily Němcům výhru 2:0 ve Walesu. Kanonýr Bayernu Mnichov se prosadil již v páté minutě, když mu po rychlém brejku přistrčil míč Kuranyi a Klose nezaváhal při samostatném postupu na brankáře. Druhý gól přidal hlavou po centru Hilberta. Němci tak potvrdili roli lídra skupiny D, kde mají pětibodový náskok před Českou republikou.

Anglie získala důležité vítězství 

Fotbalisté Anglie ve Wembley s přehledem porazili Izrael 3:0 a ve skupině E se přiblížili na dosah postupové pozici. V utkání, v němž nutně potřebovali vyhrát, jasně dominovali i bez zraněných Beckhama, Rooneyho, Lamparda a potrestaného Crouche.

Recept na gólmana Awata však našel v první půli jen Wright-Phillips, když ve 20. minutě zužitkoval pas Joea Colea za obranu. Další tutovky promarnili Joe Cole, Heskey, který se do reprezentace vrátil po třech letech, a Owen. Přesto to byl spoluhráč Davida Rozehnala z Newcastlu, kdo hned čtyři minuty po přstávce díky pohotové střele z otočky favorita definitivně uklidnil. V 66. minutě pak přetlačil po rohu izraelské beky Richards a anglický kouč McClaren si vzápětí mohl dovolit stáhnout Gerrarda, který se stále uzdravuje ze zranění palce.

Italové remizovali v repríze finále MS s Francouzi 

Italové se v utkání finalistů posledního mistrovství světa rozešli s Francií v Miláně bez branek. Neoplatili jí tak porážku 3:1 z Paříže z loňského roku. Squadra azzurra je v tabulce skupiny B až třetí, dostalo se před ni i Skotsko.

Domácí byli po většinu zápasu aktivnější a vypracovali si i největší šanci, kanonýr Inzaghi však levačkou zblízka přestřelil. V dresu Francie měl k brance nejblíže Malouda, jehož střelu z 20 metrů chytil brankář Buffon. Špatnou zprávou pro italský výběr je také žlutá karta pro defenzivního záložníka Gattusa. Jeden z pilířů v sestavě tak bude chybět v příštím utkání s Ukrajinou.

Lotyši porazili Severní Irsko 

Další vrásky na čele přidělali favorizovaným Nizozemcům ve skupině G Rumuni. Ti ani v osmém kvalifikačním utkání nepoznali hořkost porážky a po výhře 3:1 v Bělorusku si pojistili nečekané vedení v tabulce. Tři branky viděli diváci v Minsku už v první půli, dvěma přesnými zásahy se blýskl kanonýr Adrian Mutu.

Ve skupině F klopýtl její černý kůň Severní Irsko. Druhý tým tabulky připravili o všechny body Lotyši, jediný gól utkání si dali Irové po nešťastném zásahu Bairda sami.

Skotsko porazilo Litvu 

Skotští fotbalisté znovu o něco přiživili své naděje na postup na evropský šampionát v roce 2008. Na úvod sobotního kvalifikačního programu doma zdolali 3:1 Litvu a minimálně do večera se posunuli na postupové druhé místo v tabulce skupiny B.

Stálou územní převahu domácího celku vyjádřil po půlhodině hry útočník Glasgow Rangers Boyd, když hlavou zužitkoval Fletcherův centr. Hosté po pauze přidali a po faulu Fletchera v pokutovém území díky Danilevičiusovi z penalty vyrovnali.

Skotská snaha o odpověď se dlouho tříštila o litevskou obranu, až třináct minut před koncem našel Maloney McManuse a ten rozjásal vyprodaný Hampden Park. Triumf domácích pak zpečetil ranou do horního rohu branky McFadden. Skotové na vlastním hřišti ve čtyřech zápasech neztratili ani bod a před večerním šlágrem silné skupiny B mezi finalisty loňského světového šampionátu se bodově dotáhli na vedoucí Francii.

Maďarsko porazilo po Itálii i Bosnu a Hercegovinu 

V dramatickém souboji o druhou příčku ve skupině C utrpěla ztrátu Bosna a Hercegovina. Svěřenci trenéra Muzuroviče podruhé klopýtli s Maďarskem a po třech výhrách za sebou tentokrát vyšli bodově naprázdno. Zápas rozhodla v 39. minutě proměněná penalta Gery po faulu Radjliče na Feczesina.

Domácí pak několikrát podržel brankář Fülöp, Bosňanům nepomohl ani střídající Edin Džeko. Naopak čtvrt hodiny před koncem mohl definitivně rozhodnout agilní Gera, jehož střela zaduněla o břevno. Maďaři potvrdili vzrůstající formu a po nečekaném triumfu v přípravě nad Itálií slaví další výhru.

Rusko rozstřílelo Makedonii 

V kvalifikační skupině E fotbalisté Ruska porazili Makedonii jasně 3:0, když byli po celý zápas lepším týmem. Rusové byli po většinu zápasu aktivnějším týmem a na branku Makedonie vyslali 19 střel. Do vedení se dostali již v 8. minutě, kdy obránce Vasilij Berezuckij využil centr Arševina z levého křídla. Pak však ruští střelci šance zahazovali, což se jim málem vymstilo v 69. minutě. To brankář Gabulov fauloval unikajícího Maznova a byl vyloučen. Následnou penaltu Igora Mitreskiho však chytil náhradní brankář Malafejev.

V závěru se Makedonci snažili srovnat, ovšem do otevřené obrany podnikli Rusové dva smrtící brejky a po trefách Aršavina a Keržakova si pojistili výhru.

Fotbalisté Ukrajiny si velmi zkomplikovali postup na mistrovství Evropy, když neudrželi vedení nad Gruzií. Ta srovnala na 1:1 v 89. minutě po trefě Siradzeho.

Turci si na Maltě utrhli ostudu 

Ostudou skončilo pro fotbalisty Turecka jejich vystoupení na hřišti Malty. Jeden z nejslabších týmů v Evropě nad třetím celkem ze světového šampionátu v roce 2002 dokonce dvakrát vedl a prvotřídní senzaci odvracel až dvanáct minut před koncem vyrovnávací trefou na 2:2 obránce Servet Cetin. I tak mohl český trenér na lavičce Malty Dušan Fitzel slavit s trpaslíkem po loňské výhře nad Maďarskem další cenný výsledek.

Zavávání Turků ve skupině C využili Norové, ale na tři body v moldavském Kišiněvě se pořádně nadřeli. Rozhodl jejich ostrý nástup do druhého poločasu, když se ve 47. minutě trefil po přihrávce od Andresena do horního růžku Iversen. Norové si pojistili druhé místo, na vedoucí Řeky ztrácejí dva body. Mají však o zápas víc.

Problémy budou mít i Portugalci, kteří jsou po remíze 2:2 s Polskem ve skupině A až třetí, a Španělé. Ti v deseti až čtyři minuty před koncem zachraňovali bod ze hřiště Islandu.

Finsko remizovalo se Srbskem 

Další ztrátu utrpěli v našlapané skupině A Srbové. Po nedávné prohře v Belgii jen remizovali na domácí půdě s Finskem 0:0 a nevyužili tak možnost předstihnout svého dnešního soupeře v tabulce. Seveřané v Záhřebu přestáli místy drtivý tlak a dál se nečekaně drží na postupové příčce.

Nizozemci blízko postupu

Chorvati splnili roli favorita, snadno si poradili s Estonskem a ve skupině E mají dvoubodový náskok. Dvěma brankami se o to postaral útočník Arsenalu Londýn Eduardo da Silva.

Výrazný krok za postupem udělalo také Nizozemsko, které ve skupině G porazilo Bulharsko 2:0 a svého sobotního soupeře odsunulo na třetí nepostupové místo. První branku vstřelil tvůrce hry Sneijder, který tak potvrdil svou skvělou střeleckou formu z úvodu sezóny. Druhou přidal jeho spoluhráč z Realu Madrid Van Nistelrooij.

Kvalifikace o EURO 2008
Skupina A:
Bělehrad: Srbsko - Finsko 0:0
Rozhodčí: Braamhaar (Niz.). Diváci: 15 000.
Lisabon: Portugalsko - Polsko 2:2 (0:1)
Branky: 50. Maniche, 73. Ronaldo - 44. Lewandowski, 88. Krzynówek. Rozhodčí: Rosetti (It.).
Skupina B:
Milán: Itálie - Francie 0:0
Rozhodčí: Michel' (SR.). Diváci: 80 000.
Glasgow: Skotsko - Litva 3:1 (1:0)
Branky: 31. Boyd, 77. McManus, 83. McFadden - 61. Danilevičius z pen. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). Diváci: 52 000.
Tbilisi: Gruzie - Ukrajina 1:1 (0:1)
Branky: 89. Siradze - 9. Šelajev. Rozhodčí: Hamer (Luc.). Diváci: 23 500.
Skupina C:
Székesfehérvár: Maďarsko - Bosna a Hercegovina 1:0 (1:0)
Branka: 39. Gera z pen. Rozhodčí: Trefoloni (It.). Diváci: 10 877.
Ta'Qali: Malta - Turecko 2:2 (1:1)
Branky: 41. Said, 76. Schembri - 45. Halil Altintop, 78. Servet Cetin. Rozhodčí: Messner (Rak.). Diváci: 13 000.
Kišiněv: Moldavsko - Norsko 0:1 (0:0)
Branka: 47. Iversen. Rozhodčí: Malek (Pol.).
Skupina D (Česko):
Cardiff: Wales - Německo 0:2 (0:1)
Branky: 5. a 58. Klose. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 31 106.
Bratislava: Slovensko - Irsko 2:2 (1:1)
Branky: 37. Klimpl, 90. Čech - 7. Ireland, 57. Doyle. Rozhodčí: Farina (It.). Diváci: 12 360.
Skupina E:
Moskva: Rusko - Makedonie 3:0 (1:0)
Branky: 8. V. Berezuckij, 84. Aršavin, 88. Keržakov. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). ČK: 69. Gabulov (Rus.).
Londýn: Anglie - Izrael 3:0 (1:0)
Branky: 20. Wright-Phillips, 49. Owen, 66. Richards. Rozhodčí: Vink (Niz.). Diváci: 85 372.
Záhřeb: Chorvatsko - Estonsko 2:0 (2:0)
Branky: 39. a 45. Eduardo. Rozhodčí: Laperriere (Švý.). Diváci: 30 000.
Skupina F:
Riga: Lotyšsko - Severní Irsko 1:0 (0:0)
Branka: 56. vlastní Baird. Rozhodčí: Proenca (Por.).
Stockholm: Švédsko - Dánsko 0:0
Rozhodčí: De Bleechere (Bel.). Diváci: 33 082.
Reykjavík: Island - Španělsko 1:1 (1:0)
Branky: 40. Hallfredsson - 86. Iniesta. Rozhodčí: Stark (Něm.). ČK: 20. Alonso (Šp.). Diváci: 7 000.
Skupina G:
Lucemburk: Lucembursko - Slovinsko 0:3 (0:2)
Branky: 7. a 47. Lavrič, 37. Novakovič. Rozhodčí: Berezka (Ukr.).
Minsk: Bělorusko - Rumunsko 1:3 (1:2)
Branky: 20. Romaščenko - 16. a 77. z pen. Mutu, 42. Dica. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). Diváci: 9 000.
Amsterodam: Nizozemsko - Bulharsko 2:0 (1:0)
Branky: 23. Sneijder, 58. Van Nistelrooij. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). Diváci: 50 000.

Reklama

Související témata: