Hlavní obsah

Češi trpaslíka nezlomili, proti Irům bude chybět Koller

SERRAVALLE

Čeští fotbalisté získali další tři body do kvalifikace ME 2008. To je jediná pozitivní zpráva ze sobotního utkání v San Marinu. Čeští reprezentanti se proti nejhoršímu evropskému celku trápili a nakonec byli rádi za výhru 3:0 po gólech Rosického, Jankulovskiho a jubilejním padesátém v reprezentaci Jana Kollera. Toho bude trenér Brückner ve středeční klíčové bitvě proti Irsku postrádat, protože dostal druhou žlutou kartu.

Článek

Trenér Brückner překvapil zařazením Kuliče, který nehraje v základní sestavě Sparty. Ofenzívu měl obstarávat tříčlenný útok, kde Kollera podporovali ze stran právě sparťanský forvard a mladíček Fenin. Kapitán Rosický se podle očekávání posunul na levou stranu zálohy, kde nastupuje v Arsenalu.

Podle očekávání Češi zahájili náporem, domácí ale v kompaktním rozestavení centry soupeře pochytávali. První střelu si připsali domácí, Vannucci pálil nad. Ještě větší šanci měl za okamžik kapitán Selva, Čech musel zachraňovat rychlým přesunem na zem. První českou šanci měl Jankulovski, jehož přímý kop srazila zeď na roh.

V 18. minutě mohl otevřít skóre Rosický po stáhnutí Jarolíma na hranici pokutového území, trefil ale jen ve zdi stojícího spoluhráče. Ve 26. minutě stáhl Jarolíma Gian Luca Bollini, penaltu ale srbský sudí Filipovič nepískl. Ke gólu pomohla Česku chyba soupeře. Prudký centr Kuliče gólman Aldo Simoncini jen vyrazil na hlavu Tomáše Rosického, který bez problémů uklidil míč do sítě. Protesty domácích, podle nichž byl český kapitán v ofsajdu, byly zbytečné.

Marani vystračil Čecha

Po přestávce dále útočili Češi, z brejku ale mohl vyrovnat Marani. Na druhé straně Kulič prodloužil na Fenina, jehož vychytal Simoncini. Po hodině hry se splnily obavy kouče Brücknera. Žlutou kartu zbytečně dostal Koller a ve středečním klíčovém utkání proti Irsku bude chybět. Za okamžik dostal druhou žlutou kartu Della Valle a byl vyloučený.

Pokračovalo stereotypní dobývání domácí branky, San Marino ale nebylo pod žádným drtivým tlakem. Čeští fotbalisté stáli, jakoby se už šetřili na středeční bitvu s Iry a jednogólový náskok na hřišti trpaslíka jim stačil. V 75. minutě ale z přímého kopu zamířil přesně Marek Jankulovski a zvýšil.

V nastaveném čase se své jubilejní padesáté reprezentační trefy dočkal Jan Koller. Po rychlém průniku Vlčka podél pravé postranní čáry nedal hlavou šanci domácímu brankáři a stanovil konečné skóre na 3:0 pro český výběr. Kvalifikace pokračuje pro českou reprezentaci ve středu klíčovým duelem proti Irsku, které v sobotu jen remizovalo na Slovensku 2:2. Pokud Češi chtějí ostrovní tým zdolat a potvrdit tak druhou příčku, budou muset svůj výkon zlepšit.

San Marino - Česká republika 0:3 (0:1)
Branky: 33. Rosický, 75. Jankulovski, 90+4 Koller. Rozhodčí: Filipovič - Radojčič, Kasanski (všichni Srb.). ŽK: Della Valle, D. Simoncini. ČK: 63. Della Valle. Diváci: 3412.
San Marino: A. Simoncini - D. Simoncini, Della Valle, G. Bollini (85. Mariotti), Vanucci - Valentini, Bugli (66. Nanni), F. Bollini (58. Andreini), Bonini - Selva, Marani. Trenér: Mazza.
ČR: Čech - Ujfaluši, Rozehnal, Kováč, Jankulovski - Jarolím (70. Polák), Galásek (82. Plašil), Rosický - Fenin, Koller, Kulič (57. Vlček). Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata: