Hlavní obsah

Irové trénovali na Strahově, proti Česku jim bude chybět Ireland

PRAHA

Dvacítka irských fotbalistů, středečního soupeře českého reprezentačního celku v evropské kvalifikaci, už se připravuje v Praze. Svěřenci kouče Steva Stauntona dnes v poledne absolvovali na Strahově přibližně hodinový uzavřený trénink, na němž nacvičovali herní varianty pro klíčový souboj s Čechy. Irský kouč šetřil unaveného Kevina Doylea, zpátky na ostrovy se vrátil z rodinných důvodů záložník Steven Ireland.

Článek

Zatímco v českém týmu má zdravotní problémy jen útočník Milan Baroš, Irové řeší před důležitým zápasem na Letné více otazníků. Na poslední chvíli Stauntonovi vypadl Ireland, který odcestoval do Londýna na pohřeb své babičky. "Mluvili jsme spolu dnes ráno. Je to smutná zpráva, musíme respektovat hráčovu rodinu," řekl v pondělí novinářům irský kouč.

Ztráta středopolaře je velkým zásahem do sestavy, Ireland vstřelil jeden ze dvou gólů na Slovensku. "V sobotu byl jedním z nejplatnějších hráčů na hřišti, je pro nás velmi důležitý. Určitě přijdou změny v sestavě," naznačil Staunton, který svým svěřencům naordinoval v tréninkovém centru pražské Sparty na Strahově přibližně hodinovou přípravu. Poslední čtvrtina pak byla otevřená pro zástupce médií.

Individuální program měli útočník Doyle a obránce Richard Dunne. Naplno netrénoval ani záložník Darren Potter. "Ráno za mnou přišel, že se necítí dobře. Doyle je po Slovensku trochu pokopaný a unavený, ale bude v pořádku. Jinak jsou všichni zdraví," prohlásil Staunton.

Finnan se k týmu nepřipojí

Zřejmě definitivně prý padla možnost povolat zraněného Steva Finnana. "Dneska jsem ještě se zástupci Liverpoolu nemluvil, ale v pátek situace nebyla dobrá. Je to téměř bez šance," posteskl si. "Nikoho dalšího ale povolávat nebudeme, na to je příliš pozdě," reagoval na dotaz reportéra irské televize. "Máme na výběr z dvacetičlenného kádru, naštěstí nikdo nedostal v sobotu žlutou kartu," pochvaloval si Staunton, jemuž dělá radost i lepšící se stav obránce Paula McShanea.

Z Irů v pondělí čišelo velké sebevědomí, vůbec si nepřipouštěli, že by ve středu nevyhráli. "Sobotní zápas, který jsme měli vyhrát, jsme jen zremizovali. Proto musíme Čechy porazit, pak bychom byli v silné pozici, protože nám zbývají dva domácí zápasy," připomněl Staunton duely s Kyprem a Německem.

Irové trénink zakončili cvičným zápasem osmi proti osmi na dvě branky, vše se točilo kolem kanonýra Tottenhamu Robbieho Keanea. "Robbie přihraj," křičeli na něj co chvíli spoluhráči. Keane má jako jeden z mála svoji pozici pro středeční duel jistou, jinak prý kádr potkají změny. Zklamaný z toho, že na Slovensku nenastoupil, byl především středopolař Charltonu Andy Reid. "Rozhodně není jediný, zklamaných bylo dalších deset hráčů. Uvidíme ve středu," dodal Staunton tajemně. Právě Reid by měl podle irských médií zaujmout ve středu Irelandovo místo.

O'Shea: Máme na to, abychom vyhráli

Irští fotbalisté věří, že v Praze dopadnou lépe než v Bratislavě, kde jim výhra doslova proklouzla mezi prsty. "Máme na to, abychom vyhráli. Jen musíme zase útočit a hlavně nesmíme přestat hrát dřív, než bude jasné, že je rozhodnuto," připomněl obránce John O'Shea sobotní vyrovnávací gól Slováků v nastaveném čase.

Obránce Manchesteru United je rád, že se nepotká s Janem Kollerem, jehož prý dobře zná ještě ze společného působení v belgické lize. "Je to pro nás výhoda. Ale oni mají víc dobrých hráčů, takže ho dokážou nahradit," řekl O'Shea.

Brankář Shay Given hovořil s velkým uznáním o svém protějšku Petru Čechovi. "Je hodně těžké dát mu gól, protože je pravděpodobně nejlepším brankářem na světě. Ale my máme hráče, kteří mu ve středu mohou nadělat problémy," řekl Given. Mezi ním a Čechem je prý víc než jen rivalita. "Přál jsem mu, aby se rychle uzdravil. A když jsem pak sám byl zraněn, poslal mi opravdu krásné přání," řekl gólman Newcastlu.

Iry trochu straší jméno rozhodčího, protože na Řeka Kyrose Vassarase mají ty nejhorší vzpomínky. V kvalifikaci pro minulé MS řídil jejich zápas s Izraelem a Irové jsou přesvědčeni, že jim ukradl vítězství. Irští novináři připomínají, že soupeři odpustil jasnou penaltu a naopak nařídil sporný pokutový kop proti Irsku, který znamenal vyrovnání na 2:2. Navíc prý bez zjevného důvodu vyloučil Andyho O'Briena.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články