Hlavní obsah

Keane vymýšlí recept na premiérové překonání Čecha

PRAHA

Mohou to být rozhodující souboje možná klíčového zápasu o postup na fotbalové mistrovství Evropy: na jedné straně v české brance hvězda Chelsea Petr Čech, proti němu obávaný kanonýr Tottenhamu Hotspur Robbie Keane, který už dvakrát pokořil českou reprezentaci rozhodující brankou v posledních minutách zápasu. Nejlepší střelec v historii irského národního týmu a "český kat" doufá, že uspěje ve středu v Praze i proti Čechovi a oživí naděje Irů na postup.

Článek

Čechovi přitom Keane nikdy v kariéře gól nedal. "Čech je světová extratřída, nikdy není lehké proti němu hrát. Ale náš brankář Shay Given je také vynikající," prohlásil Keane na úterní tiskové konferenci na letenském stadiónu, kde se ve středu večer strhne důležitá kvalifikační bitva.

Irové mají za Čechy v tabulce skupiny D tříbodový odstup, nesmějí si dovolit prohrát. A spoléhat budou hlavně na Keanea, který má na duely s českou reprezentací báječné vzpomínky. Je to už téměř deset let, když jako sedmnáctiletý mladík v Olomouci v zeleném dresu irského týmu debutoval jako čerstvý mistr Evropy do 18 let, podobně jako kouč Jozef Chovanec na české lavičce.

Keanovi se proti Česku daří

O dva roky později v Dublinu přípravný zápas zlomil jeho gól na 3:2 v 87. minutě, kdy překonal brankáře Ladislava Maiera. V roce 2004 Češi vyrazili do irské metropole ladit formu před evropským šampionátem v Portugalsku a Keane udeřil zase vítěznou brankou v 90. minutě, čímž ukončil dvacetizápasovou šňůru české neporazitelnosti. Tehdy proti němu mezi tyčemi stál Martin Vaniak, který v poločase vystřídal Čecha.

Ten se tak ve vzájemných soubojích s irským kapitánem zatím může chlubit výrazně lepší bilancí. V anglické Premier League se potkávají už čtvrtou sezónu, sedmadvacetiletý Ir jej ale ještě ani jednou nedokázal ve vzájemných soubojích překonat. Keane bude mít další pokus ve středu, ale letos se za Tottenham ještě střelecky neprosadil, což by mohlo jeho sebevědomí poznamenat.

Reklama

Související témata: