Hlavní obsah

Díky Bellamymu vyhrál Wales na Slovensku 5:2

TRNAVA

Slovenští fotbalisté doma nečekaně prohráli 2:5 s Walesem, který jim udělil lekci z produktivity, když využil téměř každou šanci. Činil se zejména útočník Craig Bellamy, který byl u všech branek svého týmu. Slovensko ve středu prakticky přišlo o šanci ma postup.

Článek

Slováci byli po celý zápas v Trnavě aktivnější a měli herní převahu, kterou korunovali již ve 12. minutě. Skóre otevřel domácí kanonýr Mintál, jenž střelou z hranice vápna využil nedůrazného odvrácení Collinse.

Pak však začal úřadovat Bellamy. Nejprve vyslal na zteč Ledleyho, který ještě přihrál před prázdnou branku skórujícímu Eastwoodovi, a pak se Bellamy sám trefoval. Poprvé přesprintoval Ďuricu a proti brankáři Seneckému nezaváhal, chvíli před půlí si zaběhl za obranu a opět šel sám na Seneckého, kterého překonal střelou kolem hlavy. V tu chvíli se jednalo teprve o třetí střelu hostů na branku.

Druhou trefu v zápase zaznamenal kromě Bellamyho také Mintál, ale ani jeho góly na bod nestačily. Svůj mimořádný výkon Bellamy korunoval průnikem a přihrávkou na nabíhající spoluhráče, kterou si do vlastní branky srazil slovenský stoper Ďurica. V poslední minutě pak zpečetil výsledek Davies.

Skotsko porazilo Francii na její půdě

Překvapivou porážku 0:1 se Skotskem utrpěli na domácím hřišti fotbalisté Francie. Úřadující vicemistři světa se rázem ve skupině B propadli až na třetí příčku a pořádně si zkomplikovali cestu na evropský šampionát v Rakousku a Švýcarsku.

Francouzům chyběl potrestaný kanonýr Henry a jeho pověstný klid v koncovce. Do karet jim nehrál ani stav hřiště v Parku princů, který ještě před třemi dny hostil utkání MS v ragby. Domácím nestačilo patnáct střeleckých pokusů a na slabý důraz v zakončení doplatili v 64. minutě po krásné střele z dálky v podání McFaddena. Skotové vedení i přes závěrečný francouzský tlak udrželi a před posledními třemi zápasy se probojovali do čela skupiny.

Italové přehráli Ukrajinu

Zaváhání Francie využili Italové, kteří i bez Toniho a Tottiho uspěli na horké půdě na Ukrajině. Hrdinou se stal střelec dvou branek Di Natale. Na jeho první trefu ze závěru první půle ještě odpověděl kanonýr Chelsea Ševčenko, ale v 77. minutě už italský střelec rozhodl. Mistři světa po výhře 2:1 poskočili o bod před Francii.

Fotbalisté Anglie pokračují ve zlepšených výkonech. Ve Wembley ve středu v dalším klíčovém utkání skupiny E zdolali 2:0 Rusko a po dlouhé době se vyhoupli na druhou postupovou příčku. Na vedoucí Chorvaty ztrácejí Angličané tři body.

Tým Albionu navázal na sobotní výkon proti Izraeli (3:0) a znovu začal hodně aktivně. Už po sedmi minutách odcentroval po rohu Barry a Owen měl v pokutovém území dost času přesně zamířit k tyči. Vzápětí sám před ruským gólmanem neuspěl Heskey a Angličané pak mohli děkovat sudímu Hanssonovi, že kvůli ruce neuznal gól Zyrjanova.

Ještě do poločasu pak 40. gólem v národním dresu pojistil výhru Angličanů, oslabených o marody Beckhama, Lamparda, Hargreavese a Rooneyho, opět Owen. Rusové se po poločase mohutně tlačili vpřed, ale první porážku v evropské kvalifikaci a tím i pád na třetí místo neodvrátili. Naopak Rio Ferdinand přidal v závěru definitivní pojistku.

Portugalci jen remizovali se Srbskem

Portugalci přišli o šanci posunout se na druhou příčku tabulky A, když neudrželi vedení nad Srbskem. Domácí získali náskok po přímém kopu Simaa, ovšem na konečných 1:1 srovnal čtyři minuty před koncem Ivanovič. Portugalci, pro které to byla již pátá remíza, tak zůstávají třetí s dvoubodovým odstupem za druhým Finskem, Srbsko je o další bod zpět čtvrté.

Naopak k postupu nakročili Španělé, kteří zdolali Lotyšsko 2:0. Domácí měli jasnou převahu a za celý zápas vyslali 23 střel, ale jejich pokusy se ujaly jen dvakrát. Vítěznou branku obstaral v 13. minutě Xavi po centru Joaguína, v závěru pak tři body pojistil Torres. Španělsko se tak o tři body dostalo na druhé místo před Severní Irsko a má stejně bodů jako vedoucí Švédsko, které však odehrálo o zápas méně.

Ve skupině G se opět pořádně trápili Nizozemci, kteří celý zápas marně hledali klíč k albánské obraně. Pomohlo jim až vyloučení domácího Cany ze 87. minuty, které v nastavení potrestal kanonýr Ruud Van Nistelrooij. "Oranjes" se bodově dotáhli na vedoucí Rumuny.

Duel mezi Finy a Poláky skončil bez branek

Zápas mezi Finskem a Polskem mohl napovědět o postupujícím ze skupiny A, ovšem po bezbrankové remíze zůstává vše otevřeno. Polsko vede tabulku s 21 body, Finsko zůstává druhé s odstupem dvou bodů. Případnou výhrou nad Srbskem ve večerním střetnutí se na ně však může dotáhnout Portugalsko.

Snadnou výhru 6:0 zaznamenali reprezentanti Chorvatska v zápase s Andorrou, která dokázala klást odpor jen úvodní půlhodinu. Pak jej však Chorvaté zlomili zásluhou Srny a Petriče, který se prosadil v úvodní půli hned dvakrát. Po změně stran hosté přidali další tři trefy a upevnili si vedení ve skupině E.

Úřadující mistři Evropy Řekové se opět přiblížili účasti na šampionátu v roce 2008. V Oslu sice dvakrát ztratili vedení, do něhož je dostal stoper Kyrgiakos, ale i remíza 2:2 je udržela v čele skupiny C dva body před Norskem. Navíc mají jeden zápas k dobru. V souboji dvou českých soupeřů ve skupině D splnili Kypřané proti San Marinu roli favoritů a v klidu dokráčeli pro tři body za výhru 3:0.

Turci přehráli Maďary

Fotbalisté Turecka porazili oslabené Maďarsko 3:0 a napravili sobotní zaváhaní z Malty, kde jen remizovali 2:2. Zápas byl vyrovnaný až do 63. minuty, než se po druhé žluté nechal vyloučit Gera. Turci využili početní převahu již po pěti minutách trefou Unala a o chvíli později ještě zvýšil brazilský rodák Aurelio a v závěru upravil na konečných 3:0 Halil Altintop. V tabulce skupiny C se Turci bodově dotáhli na druhé Norsko.

Ve skupině G si Bulharsko podle očekávání poradilo s Lucemburskem a vyhrálo 3:0. Hrdinou zápasu byl kanonýr Berbatov, který se nejprve sám prosadil dvakrát během 60 sekund a po změně stran byl faulován v pokutovém území. Následnou penaltu proměnil jeho kolega z útoku Martin Petrov.

Island porazil Severní Irsko

Fotbalisté Islandu sebrali po sobotní remíze 1:1 se Španělskem body i dalšímu kandidátovi na postup ve skupině F. Severní Irové ve středu v Reykjavíku doplatili na laxní vstup do utkání a už po šesti minutách je za to potrestal útočník Björnsson. Hosté pak přidali a byli odměněni penaltou, kterou v 72. minutě proměnil sám faulovaný Healy. V době vrcholícího náporu si však dal nešťastný vlastní gól Gillespie a Severní Irové podruhé za sebou vyšli bodově naprázdno.

Ve stejné skupině se vrátili do hry o šampionát Dánové. Seveřané v poločase proti Lichtenštejnsku utnuli svůj brankostroj, který se zastavil na výsledku 4:0. Dvakrát se trefil Nordstrand.

Bosna a Hercegovina potvrdila pověst týmu s nevyrovnanými výkony, když doma prohrála 0:1 s Moldavskem. Domácí pomalu ztrácejí ve skupině C naději na postup, kterou v předchozích duelech přiživili hlavně díky nečekaným triumfům v Norsku a nad Tureckem. Bosně nepomohl ani bývalý teplický kanonýr Edin Džeko, který odehrál celých devadesát minut.

Skupina D:
Trnava: Slovensko - Wales 2:5 (1:3)
Branky: 12. a 57. Mintál - 34. a 41. Bellamy, 22. Eastwood, 78. vlastní Ďurica, 90. Davies. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). Diváci: 5486.
Sestavy:
Slovensko: Senecký - P. Petráš, M. Klimpl, Ďurica, Čech - Hamšík, Sapara, Greško (64. Žofčák) - Mintál - Hološko, Šesták (46. Obžera).
Wales: Hennessey - Ricketts, Gabbidon, Collins, Morgan, Bale - Ledley (85. Vaughan), Robinson, Davies - Bellamy, Eastwood (73. Fletcher).
Skupina A:
Helsinky: Finsko - Polsko 0:0
Rozhodčí: Fandel (Něm.).
Lisabon: Portugalsko - Srbsko 1:1 (1:0)
Branky: 11. Simao - 86. Ivanovič. Rozhodčí: Merk (Něm.).
Skupina B:
Kaunas: Litva - Faerské ostrovy 2:1 (1:0)
Branky: 8. Jankauskas, 53. Danilevičius - 90.+3 R. Jacobsen. Rozhodčí: Georgiev (Bul.).
Kyjev: Ukrajina - Itálie 1:2 (0:1)
Branky: 71. Ševčenko - 40. a 77. Di Natale. Rozhodčí: Webb (Angl.). Diváci: 42.000.
Paříž: Francie - Skotsko 0:1 (0:1)
Branka: 64. McFadden. Rozhodčí: Plautz (Rak.). Diváci: 40.000.
Skupina C:
Oslo: Norsko - Řecko 2:2 (2:2)
Branky: 15. Carew, 39. Riise - 7. a 30. Kyrgiakos. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). Diváci: 24.080.
Istanbul: Turecko - Maďarsko 3:0 (0:0)
Branky: 68. Unal, 72. Aurelio, 90.+3 Halil Altintop. Rozhodčí: Dougal (Skot.). ČK: 63. Gera.
Sarajevo: Bosna a Hercegovina - Moldavsko 0:1 (0:1)
Branka: 22. Bugajev. Rozhodčí: Hyytiä (Fin.). Diváci: 3000.
Skupina D:
Nikósie: Kypr - San Marino 3:0 (2:0)
Branky: 41. a 90.+2 Aloneftis, 15. Makridis. Rozhodčí: Kulbakov (Běl.).
Skupina E:
Andorra la Vella: Andorra - Chorvatsko 0:6 (0:3)
Branky: 38. a 44. Petrič, 34. Srna, 49. Kranjčar, 55. Eduardo, 64. Rakitič. Rozhodčí: Thual (Fr.). ČK: 74. García (And.).
Skopje: Makedonie - Estonsko 1:1 (1:1)
Branky: 30. Maznov - 17. Piiroja. Rozhodčí: Trattu (Kypr). Diváci: 5000.
Londýn: Anglie - Rusko 3:0 (2:0)
Branky: 7. a 31. Owen, 84. Ferdinand. Rozhodčí: Hansson (Švéd.). Diváci: 86.106.
Skupina F:
Aarhus: Dánsko - Lichtenštejnsko 4:0 (4:0)
Branky: 3. a 36. Nordstrand, 12. Laursen, 18. Tomasson. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.).
Reykajvík: Island - Severní Irsko 2:1 (1:0)
Branky: 6. Björnsson, 90.+1 vlastní Gillespie - 72. Healy z pen. Rozhodčí: Baskakov (Rus.).
Oviedo: Španělsko - Lotyšsko 2:0 (1:0)
Branky: 13. Xavi, 85. Torres. Rozhodčí: Jefet (Izr.). Diváci: 27.000.
Skupina G:
Sofia: Bulharsko - Lucembursko 3:0 (2:0)
Branky: 27. a 28. Berbatov, 54. z pen. M. Petrov. Rozhodčí: Demirlek (Tur.). Diváci: 3000.
Celje: Slovinsko - Bělorusko 1:0 (1:0)
Branka: 3. Lavrič z pen. Rozhodčí: Banari. ČK: 70. Radkov (Běl.). Diváci: 5000.
Tirana: Albánie - Nizozemsko 0:1 (0:0)
Branka: 90.+1 Van Nistelrooij. Rozhodčí: Riley (Angl.). ČK: 87. Cana (Alb.). Diváci: 15.000.

Reklama

Související témata: