Hlavní obsah

Baroš: Dokázali jsme se postavit lžím

V základní sestavě Česka se ve středečním utkání evropské kvalifikace proti Irsku objevil jediný útočný hrot. Byl jím Milan Baroš, o jehož startu se dlouho spekulovalo vzhledem k jeho zranění zad. Při absenci Jana Kollera kvůli žlutým kartám by se reprezentačnímu trenérovi Karlu Brücknerovi rozpadla prověřená útočná vozba. Katastrofický scénář se nekonal, Baroš nastoupil a trápil obránce ostrovního soupeře, který si z Letné odvezl prohru 0:1.

Článek

V posledním období se české reprezentaci herně ani výsledkově příliš nedařilo, jak jste spokojený s výkonem týmu proti Irsku?

Novináři asi čekali, že dáme San Marinu v pohodě 5:0. Jsem rád, že tým ukázal svou fyzickou i psychickou sílu a nedal na to, co píšou jednotlivé plátky a různí lidé. Vyhráli jsme důležitý zápas.

Jak se mužstvo před klíčovým utkáním vyrovnávalo s tlakem z vnějšku?

Určité noviny se snažily vyvolat špatnou atmosféru, ale já si myslím, že tahle parta je silná a byla silná po celou tu dobu, co jsem v národním týmu. Nikdy nebyly žádné problémy, ať už mezi trenérem a hráči, či jednotlivými fotbalisty. Dokázali jsme se postavit negativním zprávám a s prominutím lžím. Ukázali jsme všem kritikům a lidem, kteří se snaží český fotbal potopit svou sílu. Uvidíme, jak budou psát teď.

Vítězství proti Irsku vám už prakticky zajišťuje účast na evropském šampionátu...

Tři zápasy před koncem kvalifikace nám stačí, když Irové budou ztrácet body a jsme na mistrovství. Máme náskok šesti bodů a lepší vzájemné zápasy. Doufám, že to potvrdíme v některém ze zbývajících utkání a budeme tam, kde jsme všichni chtěli být.

Jak moc utkání proti ostrovnímu celku bolelo?

Nebylo to jednoduché. Zápas byl obtížný, terén těžký a Irové nepříjemní. Utkání bylo tvrdé, ale hrálo se o všechno, a tak nemohlo být jiné.

Řecký arbitr Vassaras vám odpískal velké množství útočných faulů...

Rozhodčí utkání vedl nechci říct zmateně, ale fotbalu by prospělo, kdyby nechal hru plynulejší. Pravdou je, že nasadil metr stejný na obě strany, pískal fauly mně i jim.

Dokázal jste se obdivuhodně rychle otřepat ze zranění zad. Cítil jste na sobě tréninkový výpadek?

Bylo to opravdu náročné, ve druhém poločase mě začaly chytat křeče. Když před zápasem trénujete pouze dvakrát a utkání odehrajete naplno, projeví se to. Jsem ale nesmírně vděčný docentovi Kolářovi, že mě dokázal dát na utkání dohromady.

Reklama

Související témata: