Hlavní obsah

Ve skupině D má šanci na postup ještě pět týmů

PRAHA

Ještě pět týmů si drží teoretickou naději na postup z kvalifikační skupiny D pro fotbalové mistrovství Evropy, přičemž žádný z nich ještě nemá postup zajištěn stoprocentně. Nejblíže šampionátu jsou Němci a Češi, ale teoretickou naději drží stále také Irsko, Wales a Kypr. Mimo hru jsou již pouze Slováci a San Marino.

Článek

Středeční česká výhra nad Irskem sice Brücknerův tým přiblížila šampionátu, ale na definitivu si musí ještě počkat. Takřka jistě ji bude mít na dosah už v sobotu 13. října, aniž by sama hrála. Postupovou tajenku totiž podle všeho výrazně rozšifrují souboje Irska s Německem a Walesu s Kyprem, tedy dalších čtyř možných aspirantů postupu.

Němcům stačí k potvrzení postupu, kterého se dočkají dva týmy ze skupiny, získat pouhý bod. Pokud by ale v Irsku vyhráli, hodně by přiblížili postup i Čechům. Ti by se v té chvíli mohli obávat už pouze dvojice Wales - Kypr. V případě výhry domácích zůstane ve hře pouze Wales, každý jiný výsledek nechá ve hře naopak tým ze Středomoří. Na rozdíl od soupeře má totiž před sebou ještě zápas s českým týmem a v případě bodové rovnosti může doufat, že ho přestihne díky vzájemné bilanci.

Český národní tým ale nemusí koukat na ostatní výsledky. Pro potvrzení postupu mu stačí získat v závěrečných třech zápasech tři body. Variant je ještě hodně, dvě krajní mají následující podobu:

a) Češi vyhrají jeden ze tří zápasů kvalifikace (Německo, Slovensko, Kypr), nebo v každém získají bod za remízu

b) Češi nezískají ani bod a současně:

- Irové nezískají už více než šest bodů ze tří zápasů

- Wales nezíská více než deset bodů ze čtyř zápasů

- Kypr nezíská více než devět bodů ze čtyř zápasů

Tabulka skupiny D:
1. Německo871031:422
2. Česko962119:420
3. Irsko942314:1114
4. Slovensko931520:2010
5. Wales831413:1310
6. Kypr831413:1610
7. San Marino90091:430
Zbývá sehrát:
13. října: Irsko - Německo, Kypr - Wales, Slovensko - San Marino.
17. října: Německo - Česko, Irsko - Kypr, San Marino - Wales.
17. listopadu: Česko - Slovensko, Německo - Kypr, Wales - Irsko.
21. listopadu: Kypr - Česko, San Marino - Slovensko, Německo - Wales.

Reklama

Související témata: