Hlavní obsah

Fotbalisté jdou na Německo i s mladíkem Šimůnkem

PRAHA

Česko už ví, kteří fotbalisté půjdou do kvalifikační bitvy v Mnichově proti Německu. Ve středu oznámil nominaci na duel, jenž se uskuteční 17. října v Mnichově, reprezentační trenér Karel Brückner. Ve výběru je poprvé i mladý stoper Wolfsburgu Jan Šimůnek.

Článek

Do národního týmu se vrací středopolař Marek Matějovský, naopak chybějí Marek Jankulovski, Milan Baroš a Jan Polák. Ti nemůžou nastoupit pro trest za žluté karty. "Chybí i Zdeněk Grygera, který ještě není stoprocentně zdravý," řekl na středeční tiskové konferenci kouč Brückner. "Musím improvizovat, proto je nový hráč v obraně. Zatím nemůžu říct, zda Šimůnek dostane šanci. Vše se uvidí, zatím je předčasné vynášet soudy," vysvětlil zařazení Šimůnka do výběru trenér.

Jan Šimůnek v létě odešel ze Sparty do bundesligového Wolfsburgu, ve výběru proti Německu je i jeho spoluhráč ze stříbrné dvacítky Martin Fenin. Brückner tak udělal drobné starosti trenérovi reprezentační jednadvacítky Vítězslavu Lavičkovi, jehož svěřence čeká v polovině října dvojzápas kvalifikace ME v Lichtenštejnsku a s Arménií. „Já výběr pana Brücknera respektuji a nijak jsem mu ho nerozmlouval. Oba hráči samozřejmě budou chybět, pokud by s námi byli, pak bych na nich stavěl. Áčko je ale prvořadé a každá účast je dobrou zkušeností,“ uvedl lodivod lvíčat.

Brücknerovu družinu čeká duel s nejlepším týmem skupiny D a kouč upozornil především na vyspělost kádru se stabilní stoperskou dvojicí a výborně hrajícím Jansenem. "Sestava Německa bude asi jiná, mají širší výběr," uvedl Brückner. Český tým je na druhém místě kvalifikační skupiny a k jistotě postupu na evropský šampionát mu stačí získat tři body.

Radovat se ale může už v sobotu 13. října. Pokud Němci vyhrají v Irsku, budou mít čeští fotbalisté jistý postup. Irové ztrácejí na druhé místo šest bodů a mají s českým výběrem horší vzájemné zápasy. „Nezabývám si kalkulacemi, jestli nám někdo pomůže, když vyhraje nebo prohraje. O to nám nejde,“ odmítl počítat s výhrou Německa Brückner.

Kvalifikaci zakončí Češi utkání proti Slovensku 17. listopadu a zápasem na Kypru o čtyři dny později. Národní tým se sejde už v úterý 9. října, o dva dny později se v modelovém utkání utká s Teplicemi.

Nominace Česka na kvalifikační utkání v Německu:
Brankáři: Jaromír Blažek (1. FC Norimberk, 12 zápasů/0 branek), Petr Čech (Chelsea, 55/0), obránci: Radoslav Kováč (Spartak Moskva, 18/1), Zdeněk Pospěch (Sparta Praha, 2/0), David Rozehnal (Newcastle, 38/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 63/2), Tomáš Zápotočný (Udine, 4/0), Jan Šimůnek (VfL Wolfsburg, 0/0), záložníci: Tomáš Galásek (Norimberk, 60/1), David Jarolím (Hamburk, 13/1), Marek Matějovský (FK Mladá Boleslav, 3/0), Jaroslav Plašil (Pamplona, 30/1), Tomáš Rosický (Arsenal, 67/18), Libor Sionko (FC Kodaň, 26/3),útočníci: Martin Fenin (Teplice, 2/0), Jan Koller (Monako, 80/50), Marek Kulič (Sparta Praha, 8/2), Stanislav Vlček (Slavia Praha, 7/0).

Reklama

Související témata: