Hlavní obsah

Německý brankář Lehmann dostal od trenéra ultimátum

BERLÍN

Brankář německé fotbalové reprezentace Jens Lehmann dostal od trenéra Joachima Löwa ultimátum. Buď bude v Arsenalu pravidelně chytat, nebo v německém týmu pro mistrovství Evropy přijde o místo jedničky. Němci mají postup na šampionát už téměř jistý, a tak média víc než nadcházející zápasy s Irskem a s Českou republikou probírají otázku, kdo by měl příští rok na Euru v Rakousku a ve Švýcarsku chytat.

Článek

Löw měl až dosud v této záležitosti jasno. "Od mistrovství světa jsem byl přesvědčen, že až do Eura bude v brance Lehmann, ale teď je situace jiná a já to nemohu ignorovat," řekl německý kouč na čtvrteční tiskové konferenci v Berlíně. Sedmatřicetiletý gólman kvůli zranění přišel o místo v brance Arsenalu, a i když už je opět fit, trenér Arséne Wenger dává přednost jeho španělskému konkurentovi Manuelu Almuniovi.

"Zatím není důvod ke změně. Lehmann mě na tréninku přesvědčuje, že je v dobré formě. Ale pokud by nechytal ani v listopadu, budu si s ním o tom muset promluvit," řekl Löw a naznačil, že by v tom případě Lehmannovi doporučil, aby si hledal jiný klub. Zájem o něj už údajně projevil Manchester City.

V reprezentaci je Lehmannovým největším konkurentem Timo Hildebrand, který si po přestupu do Valencie dokázal vybojovat místo mezi tyčemi na úkor Santiaga Caňizarese. "Udělal jsem v klubu důležitý krok a teď ho chci udělat i v reprezentaci," citovala Hildebranda agentura SID. Osmadvacetiletý brankář zatím zaskakoval jen v šesti mezistátních zápasech, v kvalifikaci chytal jen na Kypru, kde Němci překvapivě ztratili body za remízu 1:1.

Hildebrand nemá s Lehmannem žádný problém

Zároveň řekl, že mezi ním a Lehmannem není žádná řevnivost, jaká provázela reprezentační kariéru jeho dnešního konkurenta a dřívější jedničky Olivera Kahna. Žádné invektivy na Lehmannovu adresu od něj prý nikdo neuslyší. "Nakonec vyhraje ten lepší, ne ten, kdo je víc slyšet," řekl Hildebrand.

Zato Kahn s Lehmannem znovu vykopali válečnou sekeru. "To se ještě nestalo, aby za Německo hrál někdo, kdo v klubu sedí na lavičce. Zlatá éra německých brankářů skončila," prohlásil Kahn. Lehmann na to reagoval prohlášením, že Kahn se jen snaží být středem pozornosti a sám sebe oslavuje.

Trochu ve stínu debaty kolem brankářské jedničky tak zůstala skutečnost, že Němci půjdou do zápasů s Irskem a s Českou republikou výrazně oslabeni. "Ballack, Lahm, Schneider a Klose by byli srdcem každého týmu. Ale zatím vždycky jsme se dokázali s oslabením vyrovnat a věřím, že se nám to podaří i teď," řekl trenér Löw.

Reklama

Související témata: