Hlavní obsah

Němci se při oslavě postupu na Euro šetřili na Čechy

PRAHA

Žádná grandiózní oslava v proslulých irských pubech, ale pouze sedánek v pětihvězdičkovém hotelu a přípitek s jedinou skleničkou vína. Tak oslavili němečtí fotbalisté to, že se jako první kvalifikovali na evropský šampionát. Naznačili tak, že středeční utkání s Českou republikou berou vážně, navíc kouč Joachim Löw nadcházející duel označil za vrchol kvalifikace.

Článek

Na mistrovství Evropy posunula Němce bezbranková remíza s Iry. Tedy s týmem, se kterým svou kvalifikační pouť zahájili, když vloni v září vyhráli 1:0. "Kruh se uzavřel. S Iry jsme kvalifikaci začali a s nimi také postoupili," zářil po utkání trenér Joachim Löw, jehož svěřenci navíc udrželi neporazitelnost v soutěžních utkáních, která trvá již od semifinále mistrovství světa s Itálií z července minulého roku.

Předčasný postup posílil pozici Němců coby jednoho z velkých favoritů Eura a bronzový tým z MS se role nezříká. "Kvalifikovali jsme se dříve než kterýkoli jiný tým. To z nás automaticky dělá favorita šampionátu. A proč ne, vždyť jsme opravdu dobrý tým, který drží pevně pospolu. Každý ví, co má dělat," uvedl Torsten Frings, který patří k nejzkušenějším německým reprezentantům.

Ačkoli již Němcům nemůže postup nikdo vzít, Löw odmítá, že by nejbližší zápas se svým východním sousedem jeho svěřenci již vypustili. Naopak touží formu proti spolufavoritovi skupiny potvrdit. "Proti Česku to bude na vyprodaném mnichovském stadiónu vyvrcholení kvalifikace. Budeme chtít odvést dobrý výkon a vyhrát," řekl Löw.

Lehmann bude proti Česku chybět

Bude se ale muset obejít bez brankářské jedničky, protože Jens Lehmann pyká za druhou žlutou kartu. Dostal ji za zdržování, když po jednom z rychlých protiútoků Irů vyběhl daleko od své branky a po obranném zákroku vzal do ruky míč ve snaze zabránit soupeři v rychlé rozehrávce autu. "Dost mě to štve, moc jsem chtěl proti Čechům hrát," zlobil se Lehmann, který se připravil o možnost oslavit proti Brücknerovu výběru jubilejní padesátý start v reprezentaci. Nahradí jej Timo Hildebrand.

Kouč chystá i jednu nevynucenou změnu a místo Maria Gomeze pošle do útoku Lukase Podolského, který proti Irům vyběhl na hřiště až jako náhradník. "A předvedl mnoho dobrých akcí," vysvětlil devětačtyřicetiletý trenér.

Kouč Walesu se chce omluvit fanouškům

Ve hře o Euro zůstal překvapivě ve skupině D Kypr, který sebral poslední šanci Walesu. Prohru 1:3 v Nikósii označil velšský trenér John Toshack za debakl. "Budu si muset pořádně zrekapitulovat, co jsem ve své funkci vykonal. Podle toho, co jsem viděl, jsem svou práci zřejmě dělal špatně," řekl Toshack po utkání. "Sobotní výkon je pro mě hořkým zklamáním. Musím se omluvit fanouškům, kteří na Kypr cestovali, aby viděli takový debakl," dodal.

To slovenští fotbalisté sice již ztratili šanci na postup, přesto měli proti slabému San Marinu o co bojovat. Potřebují totiž udržet pozici, která by jim vynesla nasazení do třetího koše při losování evropské části kvalifikace na mistrovství světa v roce 2010. Výhrou 7:0 vyrovnali historicky nejvyšší vítězství své země, do střelecké listiny se mohl zapsat i gólman Kamil Čontofalský, který chtěl patnáct minut před koncem kopat penaltu.

Bývalý brankář pražských Bohemians se rozběhl, že se pokusí vstřelit sedmou branku zápasu, ale po chvíli se zastavil a nechal pokutový kop na faulovaném Ďuricovi. "Neměli jsme nikoho určeného, tak chtěl jít kopat Čontofalský. Hráči San Marina ale prosili, aby to nekopal brankář, protože by to pro ně byla až příliš velká potupa," vysvětlil po zápase trenér Ján Kocián.

Reklama

Související témata: