Hlavní obsah

Rusko zvítězilo nad Anglií a zachránilo se v boji o ME

PRAHA

V úvodním zápase středečních kvalifikačních utkání vydřeli fotbalisté Portugalska tři body v Kazachstánu po výhře 2:1 a o tři body odskočili ve skupině A Finsku, s nímž se přetahují o postup na evropský šampionát. V souboji gigantů dokázalo domácí Rusko otočit vývoj utkání s Anglií a připsalo si nesmírně důležité tři body za vítězství 2:1.

Článek

Rusko přivítalo anglický výběr na vyprodaných Lužnikách, které byly svědky dramatického souboje. Hosté si mohli v případě výhry zajistit cestu na šampionát a dveře dokořán jim otevřel ve 29. minutě útočník Manchesteru United Wayne Rooney.

Rusové ale dokázali zásluhou úspěšně proměněné penalty Pavljučenka v 69. minutě vyrovnat. Stejný hráč se dokázal prosadit i o čtyři minuty později a stal se hrdinou utkání. Jeho tým tak ztrácí ve skupině E na třetím místě dva body na postupovou pozici, kterou okupuje právě ostrovní soupeř, Rusko má ale navíc jeden zápas k dobru.

Skotové senzačně prohráli v Gruzii

Postupovou naději na turnaj, který budou příští rok hostit společně Rakousko se Švýcarskem udrželi i fotbalisté Srbska. Ti se díky výhře 6:1 v Ázerbajdžánu dotáhli na třetí Irsko, o tři body za druhou postupovou pozici, kterou okupují Portugalci.

Ukrajina přišla o naději na Euro již kvůli sobotní porážce na půdě Skotska, středeční domácí výhra 5:0 nad outsiderem z Farských ostrovů tak byla pouze slabou útěchou pro zklamané fanoušky. Hattrickem se v dresu účastníka loňského světového šampionátu v Německu blýskl Maxim Kaliničenko, další dvě branky pak přidal Gusev.

O senzaci se postaral právě lídr skupiny B ze Skotska. Ostrovní fotbalisté, kteří v čele skupiny drželi v šachu favorizovanou dvojici Francie s Itálií prohráli v Gruzii 2:0 a zkomplikovali si tak cestu na šampionát.

Řecko potvrdilo postup proti Turecku 

Souboj nesmiřitelných rivalů a zároveň týmů okupujících postupové příčky nabídl středeční program skupiny C. V něm přivítalo Turecko mistry Evropy z roku 2004 Řeky. Ti se díky brance Amanatidise ze 79. minuty radovali z nejtěsnější výhry a jistoty postupu na šampionát v příštím roce.

Norové posílili svoji naději na postup výhrou v Sarajevu nad Bosnou a Hercegovinou 2:0. Po brankách Hagena a veterána Riiseho se ve skupině C posunuli za jistého postupujícího Řecko, když předstihli Turecko o dva body.

Naděje na účast ve finálovém turnaji v příštím roce posílilo i Nizozemsko, které porazilo v Eindhovenu celek Slovinka 2:0. Vedoucí branku dal ve 14. minutě Sneijder, v závěru pojistil tři body kanonýr Ajaxu Huntelaar.

V souboji dvou nejslabších mužstev skupiny C vedlo Moldavsko ve Vallettě nad Maltou po poločase 3:0. Po přestávce ale domácí, vedení koučem Dušanem Fitzelem, notně přidali a v poslední dvacetiminutovce dvakrát skórovali, ale vyrovnat se jim už nepodařilo.

Dost práce měl ukrajinský rozhodčí Iščenko, který udělil hostům šest žlutých karet a čtyři minuty před koncem jim vyloučil po druhém napomínání Golovatenka.

Dánsko vykřesalo naději 

Dánové si uchovali alespoň teoretickou naději na postup ze skupiny F. Ve středečním utkání dokázali díky brankám Tomassona z penalty, Laursena a Rommedahla porazit nevyzpytatelné Lotyšsko 3:1 a na druhé Španělsko ztrácejí dva zápasy před koncem kvalifikace pět bodů.

Souboj dvou celků ze dna skupiny F vyzněl jednoznačně pro Lichtenštejnsko. To porazilo hladce Island 3:0 především díky dvěma Beckovým trefám.

San Marino potrápilo Wales 

Až do samého konce utkání s Walesem bojovali hráči San Marina o svůj první bod do tabulky skupiny D. Po první půli sice již prohrávali 0:2, ovšem čtvrt hodiny před koncem snížil nejlepší domácí hráč Selva, když z přímého kopu vstřelil teprve druhou branku své země v kvalifikaci.

Snahu po vyrovnání však San Marinu zhatilo vyloučení Albaniho pět minut před koncem. Velšané, kteří již ztratili naději na postup, tak na hřišti outsidera skupiny uhráli těsnou výhru 2:1.

Fotbalisté Kypru sice dokázali v Croke Parku v Dublinu s Irskem uhrát remízu 1:1, ale nebylo jim to nic platné. Teoretická naděje na jejich první start na mistrovství Evropy padla v Mnichově, kde český celek vyhrál nad Německem.

Po změně stran nastřelil v 49. minutě Okkas ještě jen tyč, ale deset minut před koncem přiblížil výhře svůj celek Okkarides. V nastaveném čase však odvrátil domácí blamáž Finnan.

Šestým účastníkem Eura se stali fotbalisté Rumunska

Jistotu účasti na evropském šampionátu v příštím roce mají také fotbalisté Rumunska. Do Rakouska a Švýcarska je z kvalifikační skupiny G posunula výhra nad Lucemburskem a překvapivá remíza konkurenčního Bulharska v Albánii. Rumuni se tak stali po Německu, Řecku a Česku čtvrtým postupujícím týmem, který na EURU doplní výběry pořadatelských zemí.

Bulharsko potřebovalo vyhrát v Albánii, aby si udrželo postupovou naději. Jenže hektické utkání začali lépe domácí, když donutili hostujícího obránce Kišiševa, aby si dal vlastní branku. Bulharům se povedlo srovnat až tři minuty před koncem, když nátlakovou hru využil kanonýr Berbatov.

Francie utekla hrobníkovi z lopaty, když výhru nad Litvou vybojovala až v samém závěru. Měla sice po celý zápas velký tlak, ale nemohla se prosadit gólově. Až v 79. minutě se to povedlo hvězdnému útočníkovi Henrymu, který se tak stal nejlepším střelcem francouzské historie. Navíc hned za minutu přidal další trefu. Francie se tak díky zaváhání Skotska dostala do čela tabulky, ovšem třetí Itálie ztrácí jen dva body a má zápas k dobru.

Švédové přišli o jistotu postupu, když neudrželi vedení nad Severním Irskem. To vyrovnalo na konečných 1:1 v 72. minutě zásluhou Laffertyho, který našel odpověď na brzkou branku Mellberga. Švédsko je i tak blízko postupu, před třetím Dánskem má náskok šesti bodů.

Skupina A:
Almaty: Kazachstán - Portugalsko 1:2 (0:0)
Branky: 90.+4 Bjakov - 82. Makukula, 90.+1 Ronaldo. Rozhodčí: Wegereef (Niz.). Diváci: 16 000.
Baku: Ázerbájdžán - Srbsko 1:6 (1:4)
Branky: 26. Alijev - 17. a 43. Žigič, 4. Tosič, 41. Jankovič, 75. Jovanovič, 84. Lazovič. Rozhodčí: Einwaller (Rak.). Diváci: 8000.
Brusel: Belgie - Arménie 3:0 (0:0)
Branky: 63. Sonck, 66. Dembele, 75. Geraerts. Rozhodčí: Valgeirsson (Isl.).
Skupina B:
Kyjev: Ukrajina - Faerské ostrovy 5:0 (3:0)
Branky: 40., 49. a 64. Kaliničenko, 43. a 44. Gusev. Rozhodčí: Jakov (Izr.).
Gruzie - Skotsko 2:0 (1:0)
Branky: 16. Mchedlidze, 64. Siradze. Rozhodčí: Kircher (Něm.). Diváci: 40 000.
Nantes: Francie - Litva 2:0 (0:0)
Branky: 79. a 80. Henry. Rozhodčí: Kassai (Maď.). Diváci: 36 650.
Skupina C:
Malta - Moldavsko 2:3 (0:3)
Branka: 71. Scerri, 84. Mifsud - 31. a 35. Frunza, 24. Bagajev z pen. Rozhodčí: Iščenko (Ukr.). ČK: 86. Golovatenco (Mold.).
Turecko - Řecko 0:1 (0:0)
Branka: 79. Amanatidis. Rozhodčí: González (Šp.). Diváci: 47 000.
Sarajevo: Bosna a Hercegovina - Norsko 0:2 (0:1)
Branka: 5. Hagen, 74. Riise. Rozhodčí: Lannoy (Fr.).
Skupina D:
Serravalle: San Marino - Wales 1:2 (0:2)
Branky: 13. Earnshaw, 36. Leadley. Rozhodčí: Zammit (Malta). ČK: 85. Albani (San Marino).
Dublin: Irsko - Kypr 1:1 (0:0)
Branky: 90.+2 Finnan - 80. Okkarides. Rozhodčí: Vuorela (Fin.). ČK: 90+2. Elia (Kypr).
Skupina E:
Rusko - Anglie 2:1 (0:1)
Branky: 69. z pen. a 73. Pavljučenko - 29. Rooney. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). Diváci: 75 000.
Skopje: Makedonie - Andorra 3:0 (3:0)
Branky: 28. Naumoski, 42. Sedloski, 59. Panděv. Rozhodčí: Malžinskas (Lit.). Diváci: 20 000.
Skupina F:
Vadúz: Lichtenštejnsko - Island 3:0 (1:0)
Branky: 80. a 83. Beck, 28. Frick. Rozhodčí: Zografos (Řec.). Diváci: 2589.
Kodaň: Dánsko - Lotyšsko 3:1 (2:0)
Branky: 7. Tomasson z pen., 27. U. Laursen, 89. Rommedahl - 80. Gorkss. Rozhodčí: Cahir Tur.). Diváci: 19 004.
Švédsko - Severní Irsko 1:1 (1:0)
Branky: 15. Mellberg - 72. Lafferty. Rozhodčí: Layec (Fr.).
Skupina G:
Lucemburk: Lucembursko - Rumunsko 0:2 (0:1)
Branky: 41. Petre, 60. Marica. Rozhodčí: Brych (Něm.).
Eindhoven: Nizozemsko - Slovinsko 2:0 (1:0)
Branka: 14. Sneijder, 87. Huntelaar. Rozhodčí: Rizzoli (It.). Diváci: 35 000.
Tirana: Albánie - Bulharsko 1:1 (1:0)
Branky: 32. vlastní Kišišev - 87. Berbatov. Rozhodčí: Stuchlik (Rak.).

Reklama

Související témata: