Hlavní obsah

Fotbalisté Anglie se bojí, že přijdou o postup na šampionát

PRAHA

Kolébce fotbalu Anglii pořádně zhořknul středeční večer na umělém trávníku v moskevských Lužnikách. Svěřenci Steva McClarena přišli během nešťastných čtyř minut o veškerý bodový zisk proti Rusku a vznáší se nad nimi hrozba neúčasti na evropském šampionátu.

Článek

Pokud soupeři Anglie ve svých zbývajících duelech nezaváhají, hrdý fotbalový národ bude finálový turnaj poprvé po 23 letech sledovat jen zpovzdálí.

Britští fanoušci si takovýhle středeční večer nemalovali ani v nejčernějších snech. Namlsáni pěti hladkými výhrami 3:0 za sebou věřili, že reprezentanti dají v ruské metropoli definitivní razítko zlepšeným kvalifikačním výkonům a potvrdí svůj postup na šampionát. Do 59. minuty se jejich přání plnilo, jenže pak přišly dva góly v anglické síti.

"Pět šílených minut nás stálo vše," hořekoval McClaren. Místo aby své hráče pokáral za přílišnou pasivitu, lamentoval nad spornou penaltou, při níž se faul odehrál zřejmě ještě před šestnáctkou. "Bylo to jasně před vápnem, absolutní hanba. Do té penalty jsem byl naprosto spokojený s naším výkonem. Měli jsme vše pod kontrolou, vypadalo, že nám nic nehrozí."

Angličané už nemají postup ve svých rukou 

Angličané ztratili jedinečnou šanci rozřešit tajenku v silné skupině C a teď už nemají osud ve svých rukách. Pokud Rusové vyhrají v Izraeli a Andoře a Chorvaté zároveň neprohrají v Makedonii, černý Petr zbude na kolébku fotbalu. "Nemůžu uvěřit, že už to není v našich rukách. Začínáte věřit, že jste blízko, že jste jednou nohou na šampionátu, ale fotbal je krutý. Nebýt na mistrovství, by bylo pro Anglii nemyslitelné," uvedl záložník Steven Gerrard.

Smutek hostů ostře korespondoval s jásotem v domácím táboře. Ruský tým poprvé v historii doma zdolal Anglii. "To jsem ani nevěděl, že Rusko ještě neporazilo Anglii. V tom případě musí mít hráči dvojnásob sladké pocity," smál se na tiskové konferenci kouč Guus Hiddink, který na desátý pokus konečně zdolal anglického soupeře. "Jsem pyšný na své hráče. Anglie měla v první půli jedinou šanci a skórovala. Já jsem ale v kabině klukům říkal: Když vyrovnáte, dáte i vítězný gól. Nebylo to lehké, ale povedlo se," zářil Hiddink.

Gratulovat si mohl k nasazení střídajícího Romana Pavljučenka, jenž se mu odvděčil oběma brankami. "Má potenciál světového hráče, ale občas má tendenci být dost neviditelný. Je to ale dobrý kluk a my jsme od něj očekávali, že se prosadí," uvedl Hiddink. Domácí hrdina po zápase zářil. "Nyní máme skvělou šanci, vše je v našich rukách. Musíme porazit Izrael, to bude klíčové," tušil Pavljučenko.

Černý den pro britské ostrovy

Smutek ve středu v noci zasáhl celé britské ostrovy. O poslední zbytky naděje přišli v "české" skupině D Irové a nadějně rozehranou partii ve skupině B si pokazili Skotové, kteří už poněkolikáté selhali těsně před vrcholem. "Dnešek nebyl naším dnem. Rozhodující momenty nevyšly v náš prospěch tak, jak se to dařilo v minulých zápasech," posteskl si po prohře 0:2 v Gruzii kouč Alex McLeish.

Skotové rázem klesli z první pozice a v posledním utkání s Itálií budou muset nejspíš hrát na vítězství. "Přesto si myslím, že lidé ve Skotsku jsou vděční za to, v jaké pozici dál jsme," řekl trenér. Zaváhání Skotů potěšilo Francouze i Italy, kteří na dálku duel v Gruzii bedlivě sledovali. "Přirozeně, že jsem potěšený skotskou ztrátou," řekl italský trenér Roberto Donadoni a svorně se svými hráči prohlašoval, že si do Skotska stejně pojedou pro výhru.

Na první pozici proklouzla Francie 

Na první pozici v zamotané skupině mezitím proklouzla Francie. Za probuzení proti slabé Litvě vděčí kanonýrovi Thierrymu Henrymu, který hned dvěma góly překonal střelecký rekord Michela Platiniho. A ze své první trefy měl radost, jakou divákům ukazuje jen málokdy. "Řekl jsem si, že pokud dám gól, pořádně ten rekord oslavím," smál se barcelonský střelec. "V jednu chvíli už jsme mysleli, že to není náš večer, ale nepřestali jsme bušit do jejich obrany a nakonec jsme za to byli oceněni."

Vedle Čechů oslavili postup také Rumuni, jimž pomohlo zaváhání Bulharska. "Uspět v této kvalifikaci nás stálo sedm let dřiny," připomněl kapitán Cristian Chivu poslední účast Rumunů na Euru. "Tohle vítězství bych chtěl věnovat všem, kteří při nás stáli. Omlouvám se, že jsme se nekvalifikovali na předchozí turnaje, ale odteď dosáhneme na všechny naše cíle," slíbil.

Na turnaj v Rakousku a Švýcarsku se mohou chystat i Řekové po jednobrankovém úspěchu na horké turecké půdě. "Měli jsme spoustu šancí a měli skórovat i víckrát," uvedl autor postupové trefy Joannis Amanatidis. "Tým ukázal skvělý charakter a vybojoval skvělou kvalifikaci. Je to úžasné vítězství po tom nešťastném březnovém výsledku," zavzpomínal brankář Kostas Chalkias na domácí debakl 1:4. Zatímco Řekové slaví, Turci si cestu na šampionát ze skupiny C opět zkomplikovali.

Reklama

Související témata: