Hlavní obsah

Čech: Mám radost, že jsem jako kapitán dovedl loď do přístavu

Gólman fotbalové reprezentace Petr Čech si po kvalifikačním duelu v Mnichově vážil toho, že české mužstvo nebylo obětním beránkem při očekávaných německých oslavách. Domácí byli zaskočeni a hřiště opouštěli s nelichotivým výsledkem 0:3. „Nakonec jsme jim oslavy překazili s velikou grácií,“ říkal brankář londýnské Chelsea po středečním zápase.

Článek

Co se vám honilo hlavou bezprostředně před zápasem?

Tušili jsme, že když do toho dáme všechno a zahrajeme nad své možnosti, můžeme urvat bod, pro který jsme přijeli. Nakonec jsme si za výkon zasloužili všechny tři.

V brance jste si ale příliš nezachytal...

Podařilo se nám navázat na předchozí výsledky, posledních pět zápasů v kvalifikaci jsme neinkasovali. Od dobré obranné fáze se všechno odvíjelo i tady. Čisté konto tady v Německu hodně potěší.

Český tým má ještě šanci urvat první místo ve skupině. Je to výzva?

Budeme se snažit zbývající zápasy vyhrát a když se to nakonec podaří, tím lépe pro nás.

Čekal jste, že postup na šampionát přijde právě po tomto utkání?

Naše skupina je hodně těžká a pokud jsme dva zápasy před koncem postoupili, považuji to za úspěch. Navíc jsme si potřetí v řadě vybojovali účast na evropském šampionátu, což je v historii českého fotbalu premiéra. Prolomili jsme takovou bariéru a zasloužili jsme se o vstup do historie.

Vyhrát 3:0 v Německu, to se ale hned tak někomu nepoštěstí...

To určitě ne. Vždyť Němci jsou třetí tým z posledního mistrovství světa, mnozí je považují za momentálně nejlepší mančaft Evropy. My jsme sem přesto jeli pozitivně naladěni, nechtěli jsme být jejich obětním beránkem při oslavách postupu. Nakonec jsme jim to překazili s velikou grácií.

Nezdálo se vám, že Němci k zápasu přistoupili dost laxně?

To je jejich problém. kromě Lehmanna a zraněných postavili to nejlepší, co mohli. Výsledek je musel zaskočit a slavili jsme místo nich.

Muselo se vám na hru celého týmu z branky krásně dívat.

Zahráli jsme výborně jako tým. Měli jsme deset dní na to, abychom se co nejlíp připravili a zvládli jsme to. Všechno nám vycházelo a absolutorium zaslouží každý. Dodrželi jsme všechno, co jsme si řekli.

Potěšil vás výkon debutantů v základní sestavě?

Ti kluci už většinou za sebou mají těžké zápasy z evropských pohárů a v mužstvu máme řadu zkušených borců, kteří jsou na hřišti od toho, aby jim pomohli. Ukázalo se, že ačkoliv byli všichni pesimisté, je pořád odkud brát. Každý hraje jako o život, chce se ukázat v tom nejlepším světle, aby přesvědčili trenéra.

Jak jste si užíval triumf s kapitánskou páskou na dresu?

Byla to moje premiéra v kvalifikaci. Navíc jsme uspěli na německé půdě, kde jsme vůbec nebyli favorité. Jsem rád, že ta naše loď doplula úspěšně do přístavu a nemusel jsem jako kapitán sledovat, že se potopila.

Český tým se v kvalifikaci nevyvaroval výkyvů. Je to přirozené?

Tým se měnil, někdy jsme se i trochu hledali. To k tomu patří. Bylo tam hodně zraněných, někteří kluci ve svých klubech nehráli, což se podepsalo. Navíc skončili Pavel Nedvěd s Karlem Poborským, Vláďa Šmicer byl zraněný. Chtělo to chvilku času. Poslední zápasy jsme se zvedali a v Německu to vyústilo.

Už přemýšlíte o soupeřích, s nimiž byste chtěl hrát na šampionátu ve skupině?

To se nedá ovlivnit, musíme se vyrovnat s každým soupeřem. Je to ještě daleko, ale rád bych, abychom tam navázali na výkony z kvalifikace a dostali se co nejdál. Žádný tým tam nepřijede s tím, že odehraje tři zápasy ve skupině a pojede domů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články