Hlavní obsah

Kouč Slovenska Kocian čeká oboustranně útočný fotbal

Trenér slovenské fotbalové reprezentace Ján Kocian se příští sobotu se svým týmem v Praze postaví české reprezentaci. Na závěr kvalifikace o EURO 2008 už Slováci hrají pouze o dobré výsledky a Čechům, kteří mají postup jistý, budou chtít vrátit porážku 0:3 z Bratislavy.

Článek

Za týden se hraje utkání fotbalové kvalifikace ME Česko–Slovensko, s čím se chystáte do Prahy?

Hrajeme proti vedoucímu týmu skupiny, který je favoritem zápasu. Češi ukázali svoji sílu nejen v Mnichově při vítězství nad Německem, ale dlouhodobě si udržují vysokou výkonnost. Na rozdíl od vašeho mužstva, které už si zajistilo účast na mistrovství Evropy, my jsme ji ztratili především domácími prohrami s vámi, Německem a Walesany. Budujeme nové mužstvo, které se už prezentovalo několika kvalitními výkony, ale selhalo s Walesem. Tvoří se s výhledem na kvalifikaci mistrovství světa 2010, takže šanci dostávají mladí hráči. Do Prahy s nimi pojedeme s cílem uhrát co nejlepší výsledek a zahrát si dobrý fotbal.

Nevezme právě skutečnost, že Česko už má jistý postup a vy už dál jít nemůžete, tomuto utkání dramatický náboj?

To určitě ne. Oběma týmům půjde o prestiž. Vy budete chtít vyhrát skupinu, my dohrát důstojně kvalifikaci a získat ještě nějaké body. Končíme pak se San Marinem. Naopak očekávám oboustranně útočný fotbal, který nebude tolik svázaný defenzívou.

Česko vyhrálo v Mnichově poté, co si Němci zajistili postup na EURO. Nemůže se stát na Letné něco podobného?

To nepředpokládám. Každý zápas je jiný, vedli jste velmi rychle a Němci nevěděli, co hrát.

Ve vzájemných zápasech mívají slovenští fotbalisté problémy s přemotivováním a poté s tvrdým vystřízlivěním. Nemáte z toho obavy?

Toho se nebojím, spíš opaku, abychom nebyli příliš zakřiknutí, bez sebevědomí. Loni na podzim si někteří naši hráči mysleli, že máme tým na stejné, ne-li vyšší úrovni, než je český. To vystřízlivění, a nejen kvůli výsledku 0:3, pak bylo hodně krušné.

Trenér Brückner se před utkáním v Mnichově netajil tím, že hodně čerpal ze zápasu Slovenska v Německu. Berete to jako určitou poctu?

Je to příjemné, ale nám se ten zápas i přes těsnou porážku opravdu povedl především po taktické stránce. Hráli jsme velice zodpovědně dozadu. Dopředu jsme nebyli tak nebezpeční.

V čem vidíte největší sílu českého týmu?

Mužstvo je už několik let pohromadě a má svůj styl, který mu vtiskl trenér Brückner. Vychází z kvalitní defenzivy, v níž vynikají gólman Čech, před ním hrají Rozehnal, Kováč, Galásek, další vynikající hráče máte na krajích obrany. Když k tomu přidáme kreativitu Rosického a údernou sílu Kollera i schopnosti ostatních hráčů, pak není divu, že Češi patří k nejlepším evropským týmům.

Myslíte, že Slovensko nemá tak široký výběr kvalitních fotbalistů?

Když nám chybějí Švento, Vittek, Mintál nebo Jakubko, je to znát. Alternativy za ně nejsou na takové výši, jako když Brückner sáhne po Matějovském nebo Pudilovi a absence opor není prakticky znát. My tvoříme nový tým, který musí začít dodržováním herní disciplíny.

Nominace Slovenska
Brankáři: Čontofalský (Petrohrad), Senecký (Ankaraspor). Obránci: Škrteľ (Petrohrad), L. Michalík (Bolton), Ďurica (Saturn), Borbély (Artmedia Petržalka), Petráš (Saturn), M. Čech (FC Porto), Szabó (Slovan Bratislava), Matej Krajčík (Slavia Praha). Záložníci: Kisel (Sparta Praha), Kozák (Artmedia), Štrba,(Žilina), Sapara (Rosenborg), Hamšík (Neapol), Mintál (Norimberk). Útočníci: Halenár (Artmedia), Šesták (Bochum), Hološko (Manisaspor).

Reklama

Související témata: