Hlavní obsah

Fotbalové ME může znát 15 účastníků, Anglie věří v zaváhání Ruska

Fotbaloví fanoušci mohou v sobotu večer poznat téměř kompletní obsazení evropského šampionátu, který bude příští rok hostit Rakousko a Švýcarsko. K jistým účastníkům Česku, Německu, Řecku a Rumunsku se totiž může o víkendu připojit až devět dalších týmů. Za určitých okolností tak zbude dořešit pouze jedinou postupovou tajenku ve skupině E, v níž se o své místo na závěrečném turnaji strachují Angličané.

Článek

Právě kolébka fotbalu bude s napětím sledovat duel v Izraeli, kde Angličané musejí spoléhat na zaváhání hostujícího Ruska. Šlágrem sobotního programu je přímá postupová bitva mezi Skotskem a úřadujícími mistry světa Italy. Ve skupině F se utkají lídři tabulky Švédové se Španělskem.

V sobotu večer může být známo až patnáct z šestnácti účastníků šampionátu. Nejdramatičtější vyvrcholení slibuje silná skupina E, která se jako jediná s určitostí rozhodne až ve středu. Poměr sil zcela změnila nečekaná výhra Ruska nad Anglií. Svěřenci Steva McClarena se rázem dostali do složité situace: pokud Rusové v posledních dvou utkáních zvítězí a Chorvaté získají bod v Makedonii, nebude Anglii stačit ani případný triumf nad Chorvatskem.

Pro Rusko bude klíčový především sobotní zápas na horké půdě Izraele, o čtyři dny později v Andoře nejspíš nezaváhá. "Jsem klidný. Vítězství v Izraeli nám prakticky zajistí postup. Po tom, co jsme si v kvalifikace vydobyli a čím prošli, je nevyhrát v Izraeli prostě nemožné," prohlásil ruský kouč Guus Hiddink, podle něhož si jeho tým zaslouží postup víc než Angličané.

Gerrard: Izrael má výbornou obranu

Rusové na tři dny rozbili svůj tréninkový kemp na Kypru, všichni hráči jsou prý zdraví. Do karet jim navíc hraje absence domácího kapitána Benajuna. Jeho spoluhráč z Liverpoolu Gerrard přesto věří, že Izrael favoritovi sebere body. "Určitě budu koukat. Rusko čeká těžký zápas, sami jsme se přesvědčili o tom, jak těžké je pokořit izraelskou obranu," zavzpomínal Gerrard na březnovou remízu Anglie v Izraeli.

Ve stejné skupině si pro účast na ME jedou Chorvaté, kterým stačí k jistotě bod z Makedonie. "Máme dost znalostí, kvality, sebedůvěry a síly, abychom udělali tento poslední krůček a kvalifikovali se na Euro, což si naprosto zasloužíme," oplýval sebevědomím trenér Slaven Bilič.

Skotsko s Itálií svedou přímý souboj o postup

Strhující závěr zřejmě nabídne také skupina B. První a třetí celek tabulky dělí jen dva body, přímý souboj o postup čeká Skoty s Italy. Domácí po nečekaném zaváhání v Gruzii potřebují ve svém závěrečném duelu vyhrát, mistrům světa stačí remíza, protože ve středu hostí slabé Faerské ostrovy. "Dáme do toho celé své srdce a pokusíme se uspět. Ať už se ale stane cokoliv, tito hráči uspěli, přestože v této skupině nám nikdo nedával šance," řekl skotský kouč Alex McLeish.

Italové odmítají, že budou hrát na remízu. "Nepřijeli jsme si pro bod, chceme jedině všechny tři," prohlásil Massimo Ambrosini z AC Milán. "Když jim necháme prostor a budeme hrát na remízu, to znamená, že bychom riskovali prohru," přitakal kanonýr Luca Toni. Italové si případnou neúčast na šampionátu nechtějí připouštět, jejich výhra by na závěrečný turnaj poslala i Francii, která zbrojí na středeční duel na Ukrajině.

V totožné pozici jsou Poláci a Nizozemci. Oběma celkům dá jistotu výhra, ale pokud zaváhají soupeři, mohou si dokonce dovolit i porážku. Tu by ale nároční holandští fanoušci proti trpaslíkovi z Lucemburska jen těžko snášeli. "Jsme na konci kvalifikace a máme spoustu času zapracovat na sobě před závěrečným turnajem a vybrat ideální sestavu," naznačil Ruud Van Nisterlooij, že Nizozemci považují postup za hotovou věc.

Španělé chtějí umlčet kritiky

Zatímco Polákům se ve skupině A stačí spoléhat na vlastní dovednosti, Portugalci se v sobotu dočkají oslav jen v případě zaváhání svých konkurentů. S Arménií by si měli poradit i bez zraněných beků Miguela a Ricarda Carvalha.

Souboj lídrů skupiny F uvidí madridský stadión Santiaga Bernabeua. Španělé se po vlažném startu téměř dotáhli na vedoucí Švédsko a v sobotu mohou udělat definitivní krůček do Rakouska a Švýcarska. Letenku na šampionát si zajistí vítěz. Pokud Severní Irové zároveň neporazí Dánsko, stačí oběma celkům nerozhodný výsledek.

Španělský tým chce na závěr kvalifikace umlčet kritiky. "Důvod, proč byl národní celek tak haněn, byly porážky ve Švédsku a Severním Irsku. Nyní se proti stejným soupeřům můžeme pomstít," vyzval útočník David Villa. Scházet mu bude parťák v ofenzivě Torres, Švédům zase duo Linderoth a Elmander.

Němci chtějí napravit zaváhání s Čechy

Těsně před vyřazením stojí ve skupině C Turci, kteří potřebují vyhrát v Norsku, protože Seveřany čeká na závěr Malta. "Cokoliv je možné. Naším cílem je výhra, porážka nebo remíza pošle dál Nory. S tím budeme hrát, hráčům věřím," neztrácel naději trenér Fatih Terim. Norové si šanci na postup nechtějí nechat vzít, spoléhat budou na Johna Carewa, který byl čerstvě vyhlášen norským fotbalistou roku. "Jsem poctěn ziskem této ceny a věřím, že v kvalifikaci dosáhneme cíle," přál si.

V "české" skupině D je o postupujících rozhodnuto, přesto fanoušky udržuje v napětí souboj o první příčku. Němci po domácí porážce 0:3 musejí doufat v zaváhání Brücknerova celku, jinak skončí druzí. Proti Kypru a Walesu se pokusí udobřit si příznivce. "Chceme ukázat, že mnichovská porážka byl jen úlet a že nic neznamená," uvedl stoper Per Mertesacker. "Chceme dvě výhry, abychom mohli jít do dalšího roku se sebevědomím a udělali naše fanoušky zase šťastnými," podotkl trenér Joachim Löw. Opět mu ale chybí celá řada opor, zranil se i poprvé povolaný Jones ze Schalke.

Skupina A:
15:00 Helsinky: Finsko - Ázerbájdžán,
20:30 Chorzów: Polsko - Belgie (Sport 1),
20:45 Bělehrad: Srbsko - Kazachstán,
22:00 Leiría: Portugalsko - Arménie.
Skupina B:
18:00 Glasgow: Skotsko - Itálie (ČT4),
19:00 Kaunas: Litva - Ukrajina.
Skupina C:
18:00 Kišiněv: Moldávie - Maďarsko (rozhodčí Královec),
19:00 Oslo: Norsko - Turecko,
20:30 Atény: Řecko - Malta.
Skupina D:
16:00 Cardiff: Wales - Irsko,
20:00 Hannover: Německo - Kypr (ZDF),
20:30 Praha: ČR - Slovensko (Nova).
Skupina E:
18:00 Andorra La Vella: Andorra - Estonsko,
19:00 Tel Aviv: Izrael - Rusko,
20:00 Skopje: Makedonie - Chorvatsko.
Skupina F:
17:00 Riga: Lotyšsko - Lichtenštejnsko,
20:45 Belfast: Severní Irsko - Dánsko,
22:00 Madrid: Španělsko - Švédsko.
Skupina G:
17:00 Sofia: Bulharsko - Rumunsko,
20:00 Tirana: Albánie - Bělorusko,
20:30 Rotterdam: Nizozemsko - Lucembursko.

Reklama

Související témata: