Hlavní obsah

Fotbalistům Skotska prý postup na Euro ukradl rozhodčí

PRAHA

Hořce skončilo pro fotbalisty Skotska jejich účinkování v kvalifikaci mistrovství Evropy. Svěřenci Alexe McLeishe ještě dva zápasy před koncem pevně drželi postup na závěrečný turnaj, jenže porážky v Gruzii a s Itálií je odsoudily až k třetímu místu v tabulce skupiny B. Rozčarování Skotů přiživil také rozhodčí Mejuto Gonzalez, který jim prý účast na šampionátu ukradl.

Článek

Italští mistři světa nakonec nebudou v Rakousku a ve Švýcarsku chybět, ale jejich úspěch má podruhé v krátké době hořkou příchuť. Loni v osmifinále světového šampionátu postoupil tým z Apeninského poloostrova díky problematické penaltě v páté minutě nastavení přes sympaticky hrající Australany, tentokrát mu tři body ve Skotsku zařídil další sporný výrok rovněž španělského sudího.

Střídající Giorgio Chiellini v poslední minutě povalil na zem domácího Alana Huttona, ovšem Mejuto Gonzalez nařídil přímý kop ve prospěch Italů a Christian Panucci z něj poslal hosty na šampionát. Domácí kouč domnělou křivdu jen těžko rozdýchával.

"Alan Hutton měl pod kontrolou míč a protihráč ho povalil na zem. Situace, která vedle k jejich druhému gólu, to bylo prostě neuvěřitelné rozhodnutí. Jsem hořce zklamaný, nevím, proč jim dal přímý kop. Viděl jsem to v televizi, je to neskutečné," zlobil se McLeish.

Španělskému sudímu nemohl přijít na jméno. Mejuto Gonzalez prý kupil chyby na obě strany, v 16. minutě nenašel odvahu odpískat penaltu po střele domácího McCullocha, který trefil do ruky Zambrottu. "Po té těžké práci, kterou jsme v kvalifikaci zvládli, nám rozhodčí naprosto ukradl postup. Myslím, že jeho výkon byl skandální," nebral si skotský trenér servítky a připomněl, že z podobné pozice nařídil loni Gonzalez penaltu proti Celtiku Glasgow v zápase s Manchesterem United v Lize mistrů.

Italský kouč Roberto Donadoni si mohl oddychnout, svoji první kvalifikaci dovedl do úspěšného konce. "Samozřejmě, že si užívám postup na evropský šampionát. Je to fantastický úspěch, ale největší výsledek pro mě je vztah, který mám s těmito hráči. Jeli bojovat na půdu soupeře za italský národ," zářil nástupce Marcella Lippiho.

Italové si pochvalovali, že zvládli roli favoritů. "Nemohli jsme zaváhat. Museli jsme hrát jako světoví šampióni, kterými jsme," líčil kapitán Fabio Cannavaro.

Francouzi odpočívali

Vedle Italů mohli slavit postup i Francouzi, přestože v sobotu odpočívali. "Vím, že jsme také pomohli Francii. Jejich trenér Domenech říkal něco ve stylu, že si moc nezaslouží postoupit. Doufám, že si s nimi zahrajeme na Euru a dáme jim lekci," rýpl si do tradičního rivala záložník Gennaro Gattuso.

Účast na šampionátu nakonec zřejmě neunikne ani další evropskému gigantovi Anglii, která se přitom na chvíli ocitla doslova pár centimetrů od vyřazení. Rusové, kteří mohli Albion v případě výhry v Izraeli ve skupině E předstihnout, totiž v 90. minutě trefili tyč. Za pár sekund se ovšem na druhé straně prosadil Omer Golan a trefou na 2:1 vrátil Anglii postupové karty do rukou.

Nejvíce se ulevilo kritizovanému kouči Stevu McClarenovi. "Pro nás je to skvělá zpráva. Musím ocenit profesionální přístup Izraelců, ukázali, jak hrdý jsou národ. Jsme zpátky ve hře a potřebujeme, aby v těchto dnech za námi stál celý národ," řekl McClaren. Speciální pochvalu si od něj vysloužil autor vítězné branky, kterého britská média dokonce nazvala "králem Anglie".

Zato Rusům zbyly oči pro pláč. "Jsme strašně, strašně zklamaní. Byli jsme blízko, my jsme byli tím týmem, který v zápase dominoval. Ale když nedokážete převahu přetavit v góly, nemůžete vyhrát," posteskl si nizozemský kouč Guus Hiddink.

Rusko musí spoléhat na Chorvaty

Rusko tak nevyužilo domácí výhry nad Anglií a musí spoléhat na to, že Chorvati ve středu vyhrají ve Wembley. "Očekávám, že zvítězí. Když jsem viděl Izrael, jak bojoval a dřel, je to pocta našemu sportu. Proto očekávám, že Chorvati také ukážou své schopnosti a kvalitu. Když ve Wembley hrajete odvážně, můžete vyhrát," dodal Hiddink, podle něhož má mladý ruský tým velkou budoucnost.

Poprvé v historii se na mistrovství Evropy kvalifikovali Poláci. V jediné osmičlenné skupině se prosadili v konkurenci takových týmů, jako jsou Portugalsko nebo Srbsko. "Vstoupili jsme do historie. Věděli jsme, že musíme vyhrát, a dokázali jsme to. Jsem šťastný," rozplýval se dojatý střelec obou polských branek Ebi Smolarek.

Především k první trefě mu ale pomohla obrovská hrubka v belgické rozehrávce, také brance na konečných 2:0 předcházel nedůraz hostujících beků. "Jsem šťastný z postupu, ale ne ze zápasu. Náš výkon nebyl zas tak dobrý," připustil kouč Poláků Leo Beenhakker. "Cítím velké zadostiučinění. Do Srbska pojedeme vybojovat dobrý zápas, jako vždy," doplnil kapitán Maciej Žurawski.

Reklama

Související témata: