Hlavní obsah

Na Euru zbývají čtyři místa, Anglie nechce zaváhat s Chorvaty

Poslední čtyři volná místa jsou ve hře před středečními závěrečnými zápasy kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství Evropy v příštím roce. Nakročeno na šampionát v Rakousku a Švýcarsku mají tři celky, jimž stačí k jistotě účasti na závěrečném turnaji získat bod - Anglie, Portugalsko a Švédsko, blízko je i Turecko. Ve skupině A může být jasno až v sobotu, kdy se dohrává odložený zápas mezi Srbskem s Kazachstánem.

Článek

Angličané jsou jedním z devíti týmů, které ještě živí naději na postup. Situace Albionu ve skupině E se opět naprosto otočila. Zatímco po porážce v Rusku se kolébce fotbalu účast na šampionátu vzdálila, díky nečekané prohře Ruska v Izraeli mají nyní Angličané osud znovu ve svých rukou. Radovat se budou, pokud proti vedoucímu Chorvatsku uhrají alespoň remízu.

Chorvati v sobotu oslavili postup, ovšem Angličanům prý nic nedarují. "Nemůže být větší motivace než zahrát si ve Wembley. Chceme ukázat, proč vedeme skupinu. Když dosáhneme na remízu, budu šťastný. Ale pokud se tak opravdu stane, garantuji, že všechno bude čisté. Rusové si mohou být jistí, že ve Wembley odvedeme maximum," uvedl chorvatský trenér Slaven Bilič.

Rusové víc než svůj zápas na půdě slabé Andorry sledují přípravy na duel v Anglii. Na šampionát je pošle jen výhra hostů. "Na vítězství Chorvatů nevidím nic nemožného. Očekávám od nich, že ukážou stejné zaujetí a bojovný duch jako Izrael proti nám," tvrdil kouč Ruska Guus Hiddink. "Když máme aspoň malinkou šanci, musíme se ji snažit využít," prohlásil útočník Alexandr Keržakov. Rusům bude scházet zraněný autor obou branek v zápase proti Anglii Pavljučenko.

Švédové mají postup ve svých rukou

Razítko účasti na mistrovství se ve skupině F potřetí chystají udělat Švédové. O víkendu propadli na půdě Španělska, ve středu jim stačí proti Lotyšsku bod. "Máme to ve svých rukou. I když jsme nepředvedli ve Španělsku výkon, jaký jsme chtěli, musíme si uvědomit, že oni jsou jedním z nejlepších týmů světa," řekl trenér Lars Lagerbäck.

Švédy může v případě jejich prohry o šampionát připravit Severní Irsko, které by ale muselo překvapit výhrou na půdě favorizovaného Španělska. "Ve fotbale se už staly zábavnější věci. Nikdy nemůžete vědět, jakou cestou se bude zápas ubírat," konstatoval severoirský záložník Ivan Sproule.

Nejdramatičtější vyvrcholení slibuje skupina A. Postoupit může ještě trojice týmů, v přímém souboji stačí domácím Portugalcům remizovat s Finskem. Jihoevropané však kvalifikací spíše klopýtají a po hubené výhře 1:0 nad Arménií mají o čem přemýšlet. Navíc jim bude chybět jediný střelec ze sobotního utkání Hugo Almeida, který se zranil. "Musíme hrát o mnoho lépe než proti Arménii, chci, abychom se ukázali jako tým," uvedl kouč Luiz Felipe Scolari. "Nemůžeme vzhlížet k remíze," varoval středopolař Nani.

Srbové cítí již malou šanci

Finové v sobotu na poslední chvíli otočili zápas s Ázerbájdžánem a teď oživují vzpomínky na nečekanou výhru 4:1 v Portugalsku z března 2002. "Portugalce jsme tehdy překvapili. O takovémto zápase musíme znova snít. Ve středu to může být zápas, který si budeme pamatovat léta," řekl křídelní hráč Joonas Kolkka.

Pokud Finové zvítězí, vrátí zároveň do hry Srbsko. To potřebuje ve středu zdolat Polsko a v sobotní dohrávce pak i Kazachstán. "Naše šance jsou ale malé. Musíme hledět hlavně na sebe a dvakrát zvítězit," řekl kouč Srbů Javier Clemente.

Ve skupině C Turecko pokazilo domácí derniéru Norsku a z téměř ztracené pozice se vyhouplo na druhé místo. Hráči se už těší na postupové oslavy, domácí zaváhání proti Bosně a Hercegovině si nikdo nepřipouští. "Ten rozhodující krok na šampionát už jsme udělali, ve středu svým hráčům věřím. Kvalifikujeme se dál, protože kluci vědí o důležitosti zápasu," ubezpečil turecký kouč Fatih Terim.

Norové naopak věří, že se jim ztrátu jednoho bodu ještě podaří zlikvidovat, i když vzájemné zápasy hrají pro Turecko. Základem bude výhra na Maltě. "Ta sobotní porážka byla možná vůbec nejhorší v mé kariéře. Jednoznačně si jedeme pro vítězství a můžeme jen doufat, že Turecko doma ztratí body," prohlásil norský kouč Aage Hareide.

Reklama

Související témata: