Hlavní obsah

Anglie nepostupuje, Turecko, Švédsko, Portugalsko a Rusko slaví

Fotbalisté Turecka a Švédska si v posledních zápasech kvalifikace na mistrovství Evropy vybojovali postup. Největší překvapení se zrodilo ve Wembley, kde Anglie nezvládla svůj domácí zápas proti Chorvatsku. K postupu Albionu stačilo remizovat, což se anglickým reprezentantům dařilo ještě čtvrt hodiny před koncem. Potom ovšem střídající Petrić gólem na 3:2 poslal na Euro Rusko, které vyhrálo v Andoře 1:0.

Článek

Fotbalisté Rumunska nenechali v utkání s Albánií v závěru kvalifikace o postup na ME 2008 nic náhodě. Dvěma slepený góly po hodině hry úplně rozložili psychiku soupeře a proti balkánskému protivníkovi nakonec vybojovali vysoké vítězství 6:1. Po dvou gólech se uvedli Dica a Niculae.

Právě s Rumunskem bojovalo o první příčku Nizozemsko, ovšem to v prozatím největším překvapení kola prohrálo na půdě papírově slabšího Běloruska. Domácí si dvěma góly ve druhém poločasu vypracovali dostatečný náskok a Nizozemsku už nic nepomohlo snížení Van der Vaarta minutu před koncem. Fotbalisté ze země tulipánů se tak musí spokojit s postupem na evropský šampionát ze druhého místa.

V posledním cyklu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2008 se rozjela jako první skupina A, ve které domácím fotbalistům Arménie už v duelu s Kazachstánem o nic nešlo. Jedinou branku utkání vstřelil v 64. minutě hostující Ostapenko, když využil výhodného postavení v pokutovém území a svou levačkou získal pro Kazachstán tři body.

Bulharsko si poradilo se Slovinskem

V dalším utkání skupiny A si chtěla napravit reputaci Belgie, která v posledním utkání kvalifikace prohrála 2:0 v Polsku. Tentokrát zavítali Belgičané do dalekého Ázerbájdžánu v posledním utkání ve skupině vyhrál hubeným výsledkem 1:0, když se do sítě soupeře trefil v 53. minutě Pieroni. Belgičané tak končí v A skupině na pátém místě, poslední příčku obsadil právě Ázerbájdžán.

Ve skupině G se střetli týmy Slovinska a Bulharska. Ani jedno z mužstev už nemělo šanci před utkáním postoupit, a tak byl výsledek zápasu spíše otázkou prestiže. Utkání ve slovinském Celje rozhodlo o vítězi až v závěru, kdy se za hosty nejprve v 81. minutě trefil Gergoiev a pojistku přidal tři minuty na to bulharský kanonýr Berbatov.

V dalším utkání ve skupině B se podařilo fotbalistům Litvy vyhrát na půdě Gruzie 2:0. Litva se tak překvapivě dostala na čtvrté místo ve skupině i před účastníka z posledního mistrovství světa Ukrajinu, která ovšem v posledním utkání kvalifikace zatím vede nad Francií 1:0.

Anglie bude na Euru chybět

Veledůležité utkání s postupovou tečkou chtěli odehrát fotbalisté Anglie na stadiónu ve Wembley proti Chorvatům. Jihoevropané však zaskočili domácí fotbalisty v 8. minutě střelou Kranjčara. Chorvatský hráč zaskočil především anglického brankáře Carsona, který si skákající střelu srazil nepovedeným zákrokem za svá záda. Když ve 14. minutě zařídil gólem studený pot na hlavách anglických fanoušků i hráčů hostující Olič, bylo s kolébkou fotablu zle nedobře.

Do druhého poločasu poslal trenér McClaren záložníka Beckhama s útočníkem Dafoem. Poté, co srovnal z nařízené penalty Lampard, začala se vracet na kopačky domácích postupová nadějě. Když v 65. minutě David Beckham našel v pokutovém území Crouche, jenž si poslal míč za záda chorvatského brankáře, zdálo se, že si postup Angličané nenechají vzít. Zdání však klame a letenku na Euro 2008 roztrhal anglickým příznivcům před očima v 77. minutě Chorvat Petrič. Na jeho střelu zpoza velkého vápna, která zaplula za záda Carsona, již domácí neodpověděli. Anglie bude na evropském šampionátu chybět, neboť Rusko vyhrálo v Andoře 1:0.

Jedinou trefu ruského výběru zařídil ve 39. minutě Syčov. Přestože hosté dohrávali od 84. minuty v deseti po červené kartě Aršavina, postup si vzít nenechali.

Izrael doma uspěl proti Makedonii  

I když už Izrael ve skupině E neměl reálnou šanci na postup, přesto se vítězstvím na domácí půdě nad Makedonií dotáhnul na druhou Anglii. S ní má Izrael stejný počet bodů, ovšem vzájemné střetnutí hovoří pro Albion, který se tak nemusel ohlížet na výsledek tohoto duelu. Zápas ve prospěch Izraele rozhodl ve 35. minutě domácí Barda.

V důležitém utkání skupiny C muselo Turecko porazit na vlastním hřišti Bosnu a Hercegovinu, aby mohlo slavit jistý postup na Euro. To se Turkům nakonec podařilo, když jedinou branku utkání vstřelil v Istanbulu na konci prvního poločasu Nihat Kahveci. Turecko tak navázalo na své vystoupení v Norsku, kde rozhodlo o tom, že v případě výhry nad Bosnou postoupí právě na úkor seveřanů.

Norsku tak už bylo k ničemu jejich vysoké vítězství na hřišti Malty 4:1. Norové rozhodli utkání už v prvním poločase, který vyhráli 3:0 zásluhou čistého hattricku Iversena. Po poločase snižoval za domácí Mifsud a na konečných 4:1 pro Norsko zvyšoval Pedersen.

Severní Irsko sice dobývalo úspěchy ve skupině F, ale v utkání na půdě jistě postupujícího Španělska už mu o nic nešlo. Nakonec utkání rozhodla jedna přesná střela z kopačky Xaviho v 52. minutě. V utkání skupiny C si první místo podrželo Řecko, které vyhrálo na hřišti Maďarska 2:1.

Poslední utkání kvalifikace je naplánováno na 24. listopadu, kdy v odloženém utkání Srbsko přivítá Kazachstán. V utkání už nebude mít ani jeden tým šanci na postup.

Skupina A:
Srbsko - Polsko 2:2 (0:1)
Branky: 69. Žigič, 71. Lazovič - 28. Murawski, 47. Matusiak. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). Bělehrad
Porto: Portugalsko - Finsko 0:0
Ázerbájdžán - Belgie 0:1 (0:0)
Branka: 53. Pieroni. Rozhodčí: Kenan (Izr.). Baku
Skupina B:
Ukrajina - Francie 2:2 (1:2)
Branky: 14. Voronin, 46. Ševčenko - 20. Henry, 34. Govou. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). Kyjev
Itálie - Faerské ostrovy 3:1 (3:0)
Branky: 11. vlastní Benjaminsen, 36. Toni, 41. Chiellini - 83. Jacobsen. Rozhodčí: Meyer (Něm.). Modena
Gruzie - Litva 0:2 (0:0)
Branky: 52. Ksanavičius, 90.+6 Kalonas. Rozhodčí: Stavrev (Mak.). Tbilisi
Skupina C:
Malta - Norsko 1:4 (0:3)
Branky: 53. Mifsud - 25., 28. z pen. a 45. Iversen, 75. Pedersen. Rozhodčí: Baskakov (Rus.). ČK: 67. Schembri (Mal.). Ta´Qali
Turecko - Bosna a Hercegovina 1:0 (1:0)
Branka: 43. Nihat. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.). Istanbul
Skupina E:
Izrael - Makedonie 1:0 (1:0)
Branka: 35. Barda. Rozhodčí: Mikulski (Pol.). Tel Aviv
Anglie - Chorvatsko 2:3 (0:2)
Branky: 56. Lampard z pen., 65. Crouch - 8. Kranjčar, 14. Olič, 77. Petrič. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švéd.). Londýn.
Andorra - Rusko 0:1 (0:1)
Branka: 39. Syčov. Rozhodčí: Hauge (Nor.). ČK: 84. Aršavin (Rus.). Andorra La Vella
Skupina F:
Španělsko - Severní Irsko 1:0 (0:0)
Branka: 52. Xavi. Rozhodčí: Fandel (Něm.). Las Palmas
Dánsko - Island 3:0 (2:0)
Branky: 34. Bendtner, 44. Tomasson, 59. Kahlenberg. Rozhodčí: Benquerenca (Port.). Kodaň
Švédsko - Lotyšsko 2:1 (1:1)
Branky: 1. Allbäck, 57. Källström - 26. Laizans. Rozhodčí: Stark (Něm.). Stockholm
Skupina G:
Rumunsko - Albánie 6:1 (1:0)
Branky: 22. a 73. z pen. Dica, 64. a 66. D. Niculae, 53. Tamas, 71. Marica z pen. - 65. Kapllani. Rozhodčí: Trivkovič (Chorv.). ČK: 61. Curri, 71. Dede (oba Alb.)  Bukurešť
Slovinsko - Bulharsko 0:2 (0:0)
Branky: 81. Georgiev, 84. Berbatov. Rozhodčí: Webb (Angl.). ČK: 45. Jokič (Slovin.). Celje
Bělorusko - Nizozemsko 2:1 (0:0)
Branky: 50. Bulyga, 65. Korytko - 89. Van der Vaart. Rozhodčí: Layec (Fr.). Minsk

Reklama

Související témata: