Hlavní obsah

Fotbalisté si konec nepokazili a slaví vítězství ve skupině

Tomáš Fliegl (Nikósie)Sport.cz

Parádní tečka na závěr! Čeští fotbalisté s bravurou zvládli poslední utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2008 a po středeční výhře 2:0 na Kypru vyhráli svoji skupinu před Německem. V Nikósii vstřelil úvodní gól Daniel Pudil, pro nějž to byla premiérová trefa v národním celku. Pojistku přidal Jan Koller. Češi tak udrželi pozici ve druhém koši pro losování šampionátu, které proběhne 2. prosince v Lucernu.

Článek

Trenér Brückner podle očekávání postavil do branky zkušeného Daniela Zítku, který si tak ve dvaatřiceti letech odbyl reprezentační premiéru. Místo zraněného Grygery nastoupil na levé straně obrany mladík Kadlec, hru tvořili Matějovský s Plašilem.

Od úvodního hvizdu byla znát pohoda českých fotbalistů, kteří v podzimní části kvalifikace vyhráli všechny zápasy a sebevědomí si chtěli udržet i na Kypru. Ten je doma velice nebezpečný, oba hroty Okkas a Konstantinou byly dobře hrající českou obranou eliminovány.

Stadión byl poloprázdný a několik set českých fanoušků mohlo slavit už po 11 minutách. Daniel Pudil vybojoval míč a když mu obrana nechala volno, parádní šajtlí překvapil Jorgalidise. Pro záložníka Slavie to byl první reprezentační gól.

Hostující fotbalisté měli jasnou převahu, pružně se prolínala středová řada a Matějovský s Plašilem hledali naběhlé krajní záložníky i útočníky Kollera s Barošem. Domácí se dostali jen ke střelám z dálky, nejaktivnější byl Konstantinou. Na konci první půle si zbytečně stáhl míč rukou Kulič a mohl být rád, že nedostal žlutou kartu.

Kollera zastavila tyč

Po přestávce se do zakončení propracoval Koller, ale jeho střela jen rozezvučela levou tyč Jorgalidisovy branky. Na druhé straně hrozil téměř výhradně jen útočník řeckého Olympiakosu Pireus Konstantinou. Jeho tvrdou ránu z pravé strany Zítka jistě chytil.

Po vystřídání byl aktivní Baroš, jeho šance skončila těsně vedle. Vyrovnat mohl po zaváhání Zítky při vyběhnutí znovu Konstantinou, trefil ale jen před sebou stojícícího Rozehnala.

Čtvrt hodiny před koncem bylo rozhodnuto. Plašil posadil roh na hlavu Jana Kollera a nejlepší kanonýr reprezentační historie přidal už svůj 51. zásah v národním týmu. Další šance Okkase po zaváhání Kadlece už zůstala nevyužita. V závěru si krátkou premiéru v národním celku odbyl Jiří Kladrubský.

Český tým poslední krok zvládl a bez potíží si pohlídal první příčku v kvalifikační skupině D. Až na druhém místě skončí loni třetí celek světového šampionátu Německo. Češi se už mohou těšit na losování mistrovství Evropy 2008, které se koná 2. prosince v Lucernu.

Kypr - Česká republika 0:2 (0:1)
Branky: 11. Pudil, 74. Koller. Rozhodčí: Paniašvili - Elikašvili, Jvaridze. ŽK: Kadlec. Diváci: 5211.
Kypr: Jorgalidis - Christu, Lambru, Nikolau (56. Charalambous), Garpozis (62. Jasumi) - Charalambidis, Satsias, Aloneftis, Makridis (84. Michail) - Okkas, M. Konstantinu.
Česko: Zítka - Pospěch, Kováč, Rozehnal, Kadlec - Plašil, (87. Kladrubský)Matějovský, Galásek, Pudil - Koller (76. Fenin), Kulič (58. Baroš).

Reklama

Související témata: