Hlavní obsah

Experti ocenili sebevědomou hru českého týmu na hřištích soupeřů

PRAHA

Český fotbalový tým vyhrál svou kvalifikační skupinu zaslouženě, přestože se v průběhu kvalifikace nevyvaroval slabších chvilek. V tom se shodují experti, které bezprostředně po středeční výhře na Kypru oslovila ČTK. Ocenili především sebevědomý výkon mužstva na hřištích soupeřů, kde svěřenci trenéra Karla Brücknera ani jednou neprohráli.

Článek

Šéftrenér českých reprezentačních výběrů do 16 a 17 let Josef Pešice je přesvědčen, že i výkyvy formy k fotbalu patří. "Kvalifikace trvá dva roky a poklesům se nevyhne prakticky nikdo, což je zcela normální. I když to někdy trochu skřípalo, tak jsme postoupili bez větších problémů," řekl Pešice.

Ocenil to, jak se Brücknerův tým dokázal soustředit na rozhodující zápasy a že hodně bodů přivezl ze hřišť největších soupeřů. "Strašně důležitá byla remíza 1:1 v Irsku, získaný bod ve Walesu, výhry na Slovensku či v Německu. To byly klíčové momenty kvalifikace," řekl Pešice.

Podle jeho názoru má mužstvo i velkou perspektivu. "I bez takových hráčů jako Poborský, Šmicer a Nedvěd má tým sílu a je velmi dobře poskládaný. Od starší generace Kollera s Galáskem přes střední s Rosickým, Ujfalušim a Jankulovskim až po mladíky jako Matějovský a Pudil. Tým má šanci uspět i na závěrečném turnaji," soudí Pešice.

Závěr už byl excelentní

Za úspěšné považuje vystoupení v kvalifikaci i kouč Viktorie Plzeň Stanislav Levý, i když dodává, že postup nebyl bez kazu. "V určitých fázích se nám tolik nedařilo, ale rozhodující bylo, že se mužstvo po kritice semklo," pokračoval Levý. Důležité podle něj bylo, že mužstvo zvládlo kritický zápas s Kyprem. "Pak přišla nová krev, která hru oživila. V letošním podzimu naše forma kulminovala a myslím, že patříme k nejlepším fotbalovým týmům v Evropě," dodal Levý.

Také další bývalý reprezentant Karel Kroupa ocenil především to, jak český tým hrál na půdě soupeřů. "Uplatnili jsme tam zkušenosti i útočnou sílu. Důležité bylo hned první vítězství na Slovensku, které dodalo týmu psychickou pohodu. Z českého mužstva je cítit sebevědomí," řekl Kroupa. Připomněl velký podíl trenéra Karla Brücknera. "Neměl to jednoduché, neboť odolával tlaku médií. Držel si ale svou cestu, a to se mu vyplatilo," dodal Kroupa.

Bývalý trenér několika ligových týmů Vlastimil Palička rozdělil kvalifikaci z českého pohledu do tří částí. "Výborný start, horší období po porážce s Německem a vynikající finiš. Podstatné ale je, že klíčové fáze mužstvo zvládlo," řekl Palička. Ocenil, jak se hráči dokázali oklepat po domácí prohře s Němci. "Kypr a Wales, to byly dva nepřesvědčivé zápasy, přesto jsme z nich vytěžili čtyři body. A závěr už byl excelentní," uzavřel Palička.

Reklama

Související témata: