Hlavní obsah

Anglický tisk o prohře fotbalistů: Horror show ve Wembley

Anglický fotbalový reprezentační tým je ve čtvrtek na ostrovech na titulních stranách prakticky všech novin. Nejmírnějším titulkem však bylo "Sbohem Vídni" v The Times, zatímco The Sun začal svou reportáž slovy: "Neschopní, směšní, bezpáteřní, zoufalí, špatní a všechna ta slova, která nemůžeme otisknout... Anglie je kašparem evropského fotbalu." Deník The Independent shrnul vše do jednoho slova: "Brynda."

Článek

Po porážce na domácím hřišti s Chorvatskem, která zhatila naději na účast na mistrovství Evropy, zlomili novináři hned hůl nad trenérem Stevem McClarenem a ani nečekali na jeho oficiální propuštění. "Nemá trochu studu," napsal jeden komentátor, zatímco jiný usoudil: "Musí jít. Národ v něj nemá důvěru." Podle Daily Mailu je nyní snad už jasné, že vůbec neměl být ani ve výběru na reprezentačního trenéra. "Došly mu výmluvy," napsal The Daily Telegraph.

Podle tohoto deníku se navždy stane symbolem "noci tisíce slz" právě McClaren stojící bezradně pod deštníkem, o kterém věděl, že ho sice ochrání před kapkami deště, ale už ne před bouří nevraživosti fanoušků.

Žádné hvězdy vlastně nemáme

Osamělým hlasem byla dnes fotbalová reportérka BBC, podle níž je porážka pro anglický fotbal dobrá, protože konečně všechny donutí, aby se zamysleli nad tím, proč reprezentanti vytrvale nenaplňují vysoká očekávání, která se na ně kladou.

The Sun varoval, že McClaren nesmí být jediný, kdo bude ztrestán. "Jeho hráči ho těžce zklamali." Pravda je, že jich hodně chybělo, ale komentátor připomíná: "Vždycky se nám říkalo, že máme hvězd dost. Ale nemáme. Vlastně bychom měli zakázat, aby se slovo hvězda v budoucnu kdykoli používalo ve spojitosti s hráčem národního týmu."

Už začátek zápasu podle deníku naznačil katastrofu. "Pomyslete na svou nejhorší noční můru, vynásobte to stem, a pořád to ještě nebude ono," napsal Sun. "Horrorshow ve Wembley," přirovnal Matt Lawton z Daily Mailu.

Brankář byl prý jako "kalamita"

Podle Mailu a The Times ani David Beckham, kterého McClaren bez ceremonií loni vyřadil z národního týmu a nyní zase povolal zpět, nedokázal Anglii zachránit, i když jeho přihrávka na druhý gól mohla přinést národnímu týmu záchranu, kdyby anglický brankář ovšem nebyl tak slabý. Beckham byl jedním z mála Angličanů, kterým domácí fanoušci po zápase zatleskali.

Vedle trenéra si nejvíce kritiky vysloužil brankář Scott Carson, který za reprezentaci hrál podruhé. "Je to kalamita," charakterizoval jeho výkon The Independent. Prvních 14 minut zápasu, během nichž Anglie dostala dvě branky "nebyly obvyklým anglickým průšvihem, nebyla to nějaká průměrná ostuda, byla to úplná katastrofa".

Reklama

Související témata: