Hlavní obsah

Návrat chorvatských fotbalistů z Anglie přenášela živě televize

Chorvatští fotbalisté, kteří středečním vítězstvím 3:2 ve Wembley překazili účast na mistrovství Evropy domácí Anglii, byli po příletu domů vítáni jako hrdinové. Veřejnoprávní televize dokonce poprvé ve své historii vysílala ve tři hodiny ráno přímý přenos příletu týmu, na který na letišti v Záhřebu čekaly tisíce fanoušků.

Článek

Chorvatští fotbalisté sice měli už před zápasem postup do Rakouska a Švýcarska zajištěn, nicméně ve středu hráli jako o život a s plným nasazením. Jak po zápase hráči i trenér Slaven Bilič uvedli, zdravě je "nakoplo" údajně přezíravé a arogantní chování hostitelů, kteří potřebovali k postupu na Euro alespoň bod.

"Potrestali jsme Anglii za její aroganci," řekl obránce Vedran Čorluka z Manchesteru City a v podobném duchu hovořil také střelec druhého gólu Ivica Olič. "Mají to, co si zasloužili za to, že nás podceňovali. Ale můžu je na příští léto pozvat na náš krásný Jadran," nabídl Angličanům sarkasticky program na období, kdy bude šestnáctka týmů bojovat o kontinentální titul.

Majitel Spartaku Chorvaty motivoval novým Mercedesem

Místo potupené Anglie tak ze skupiny E postoupilo na šampionát Rusko, jež už po nečekané porážce v Izraeli v takový úspěch ani nedoufalo. Chorvaty se ještě před zápasem ve Wembley snažil motivovat ruský miliardář a majitel moskevského Spartaku Leonid Fedun, jenž v případě vítězství nad Anglií slíbil brankáři a třem nejlepším hráčům v poli zbrusu nové vozy značky Mercedes.

Jak dnes uvádějí chorvatská média, hrdí fotbalisté odměnu za vítězství odmítli, nicméně Fedun hodlá svůj slib splnit. Podle ruské agentury Interfax předpokládá majitel Spartaku Moskva, že jeho dar půjde na dobročinné účely. "Dal jsem slib a ten splním. Ať se chorvatský svaz rozhodne sám, co s tím udělá," uvedl Fedun.

Minimálně ve středeční euforické noci si však chorvatští fotbalisté luxusními auty hlavu nelámali. "Dal jsem nejdůležitější gól v kariéře. Nechal jsem si i svůj dres a nevyměnil jsem ho. Žádný z jejich dresů totiž nemá takovou cenu jako ten můj dnešní," vyznal se střelec vítězné trefy Mladen Petrič.

Reklama

Související témata: