Hlavní obsah

Dán, který napadl na trávníku rozhodčího, půjde do vězení

Dánský fotbalový fanoušek, který během zápasu evropské kvalifikace proti Švédsku vtrhl na trávník a snažil se napadnout rozhodčího Herberta Fandela, byl odsouzen k 20 dnům vězení. Devětadvacetiletý divák v červnu v opilosti agresivně zareagoval na rozhodnutí německého arbitra, který za nerozhodného stavu 3:3 v závěru zápasu vyloučil dánského hráče a nařídil proti Dánům penaltu.

Článek

Fanoušek v září u kodaňského soudu vyvázl s podmínkou a 40 hodinami veřejných prací, ale prokuratura se odvolala a uspěla. Odvolací soud v úterý zvýšil trest na 20 dnů vězení. Fotbalový příznivec, který byl odsouzen za násilí a neoprávněný vstup na cizí pozemek, se přiznal k vtrhnutí na trávník, ale násilné chování odmítal.

Jeden z dánských fotbalistů mu zabránil v přímému útoku na rozhodčího. Ten vzápětí utkání předčasně ukončil a UEFA následně rozhodla o kontumačním vítězství Švédů 3:0.

Dánská fotbalová federace žaluje fanouška o 1,9 milionu dánských korun (přes 6,5 milionu českých korun), které požaduje jako kompenzaci za ušlý zisk z prodeje vstupenek a další náklady. Dánové totiž nesměli další dvě kvalifikační utkání hrát na stadionu v Kodani. Na finálový turnaj ME nepostoupili.

Reklama

Související témata: