Hlavní obsah

Rozhodčí na Euru mají přísně trestat tvrdé fauly a protesty

REGENSDORF

Rozhodčí na mistrovství Evropy by měli přísně zasáhnout proti tvrdým zákrokům a fotbalistům, kteří budou protestovat proti jejich výrokům. Vyplývá to ze šestibodového instruktážního "manuálu", který dvanáctka nominovaných sudích dostala na závěr čtyřdenního soustředění ve švýcarském Regensdorfu.

Foto: ARCHIV

Luboš Michel (vpravo) s dalšími rozhodčím Friskem, Collinou a Merkem (zprava)

Článek

Jak uvádí agentura Reuters, současná doporučení se nijak dramaticky neliší od běžné praxe v evropských soutěžích, nicméně zdůrazňují, na jaké aspekty se mají rozhodčí na červnovém šampionátu zaměřit. Mezi dvanáctkou vybraných sudí je i tradiční účastník vrcholných soutěží Ľuboš Michel ze Slovenska.

V instrukcích od evropské asociace UEFA se například píše, že rozhodčí by měli "jednat rozhodně (tedy červenou kartou) v případě ataků za použití přehnané síly... včetně nedovolených zákroků rukama a lokty".

Zároveň si arbitři musejí vydobýt respekt hráčů a netrpět žádné protesty. "Rozhodčí mohou akceptovat spontánní vyjádření frustrace hráčů. Ale musejí okamžitě trestat fotbalisty, kteří projevují ať už slovy či svými činy námitky," uvádí jeden z bodů instrukcí pro rozhodčí.

Hráči mohou být potrestáni zpětně 

Stejně jako je běžné ve všech ostatních soutěžích, sudí se mají zaměřit na držení a strkanice v pokutovém území před zahráváním standardních situací a trestat udělením žluté karty simulování. Disciplinární komise může stejně jako například v Lize mistrů po zápase prozkoumat televizní záznam a dodatečně potrestat hráče, jenž předstíral, že byl faulován.

Vedle speciálního týmu doktorů, kondičních trenérů a masérů, které měli k dispozici už na Euru 2004 v Portugalsku, budou moci rozhodčí ve Švýcarsku a Rakousku využít i služeb sportovního psychologa.

Za odřízený zápas dostanou hlavní sudí odměnu 10 000 eur, jejich krajané na čarách polovinu. Oproti minulému šampionátu to představuje zhruba šedesátiprocentní navýšení, neboť před čtyřmi lety si rozhodčí vydělali stejné částky ve francouzských francích.

Reklama

Související témata: