Hlavní obsah

Čeští fotbalisté už vydělali 223 miliónů, o dalších 75 hrají v neděli

PRAHA

Zbavme se iluzí! V nedělním utkání české fotbalové reprezentace s Tureckem nepůjde jen o úspěch, čest a slávu, ale hlavně o velké peníze. Na stadiónu v Ženevě se totiž bude válet 75 miliónů korun, které mohou Brücknerovi svěřenci v případě vítězství a cesty do čtvrtfinále evropského šampionátu zinkasovat. Pětadvacet za výhru, padesát za postup dál!

Článek

Plných čtyřicet procent z této sumy připadne podle dohody uzavřené ještě před ME s generalitou fotbalového svazu jim. Jestliže tedy v neděli večer v Ženevě čeští fotbalisté Turky porazí a do čtvrtfinále zamíří, budou si trenéři a členové realizačního týmu mezi sebe dělit dalších 23 miliónů.

Dosavadní zisk 223 milionů

Už teď si český fotbal libuje, neboť vydělal solidní peníze. Za postup na evropský šampionát totiž bral od UEFA 198 miliónů korun, za vítězství v úvodním utkání nad domácím Švýcarskem přidal dalších 25 miliónů. Suma sumarum - 223 miliónů korun. Peníze jsou to sice slušné, ale náš fotbal by chtěl samozřejmě víc.

„Proč ty peníze nezvednout, když se na trávníku válí?“ hází do placu svůj obvyklý bonmot místopředseda svazu a strahovský ministr financí Jaroslav Vacek, jenž dávno před prezidentem Klausem tvrdil, že peníze jsou pro něho vždy až na prvním místě.

UEFA je letos štědrá

Na letošním EURO se hraje pomalu o jednou tak velké peníze, než na předchozím šampionátu před čtyřmi lety v Portugalsku, neboť UEFA odměny a postupové bonusy výrazně zvýšila.

V Portugalsku vypadla česká reprezentace až v semifinále, za což našemu fotbalu přišlo na účet 321 miliónů. Letos sehrála ve Švýcarsku teprve dva zápasy a už vydělala více než dvě třetiny této sumy.

Vacek v této souvislosti jen tak mimoděk připomene, že při triumfálním tažení české reprezentace Anglií před dvanácti lety se hrálo o finance na dnešní dobu úplně směšné. Vždyť Němci tehdy brali za titul evropských šampiónů necelých sedm miliónů eur, což v dnešním přepočtu představuje 175 miliónů korun, česká reprezentace pak za účast ve finále a stříbrné medaile inkasovala 140  miliónů.

V Chile pět tisíc za stříbro

Hodně úsměvně v souvislosti s milióny, o které se na letošním evropském šampionátu hraje, působí vzpomínky pamětníků největších úspěchů našeho fotbalu. Těch, kteří přivezli stříbro z mistrovství světa v Chile v roce 1962, stejně jako těch, co pod vedením Václava Ježka vybojovali evropské zlato v památném Bělehradu 1976.

„Tenkrát nám dali za stříbrné medaile odměnu pět tisíc korun. Tedy těm, kteří odkopali všech šest zápasů. Střídající hráči dostali o patnáct stovek míň a náhradníci museli být vděčni za polovinu. Ale tím to nekončilo, protože nám po návratu chtěli chilské prémie ještě zdanit. Měl jsem pusu proříznutou, takže jsem bafuňářům řekl, že jestli nám těch pět tisícovek zdaní, ať je pošlou rovnou na Vietnam, protože už tehdy existovaly různé Fondy solidarity,“ pobaveně se nad dnešním kolotočem peněz usmívá Josef Masopust.

„To my na tom už byli lépe. Za vítězství ve finále jsme dostali dva tisíce korun na hlavu. K tomu osm tisíc za výhru v semifinále proti Holanďanům, což dohromady představovalo deset tisíc.  Moc se nám to nezdálo, takže jsme šli jako deputace za vedením. Já, Tono Ondruš a Ivo Viktor. Bafuňáři nakonec změkli a na prémiích přihodili. Tehdejší šéf fotbalu Tománek zařídil, že jsme od tělovýchovy dostali dalších šest tisíc, prezident Husák s předsedou vlády Štrougalem nám k Řádu práce přidali ještě dvacet. Nakonec jsme brali víc než Němci, protože jsme si přišli na šestatřicet tisíc. Až na to, že nám peníze vyplatili v korunách a jim slíbených třicet tisíc v markách,“ prozrazuje po letech zlatý hrdina z Bělehradu Karol Dobiaš.

Už teď dva milióny na hlavu

Česká výprava už teď v Seefeldu ví, že si hráči spolu s realizačním týmem budou mezi sebou dělit nějakých 65 miliónů. To proto, že se ještě před cestou do Rakouska reprezentace dohodla s tuzemskou fotbalovou generalitou na klíči, podle něhož se budou vydělané prachy porcovat. Po odečtení pobytových nákladů a výdajů na všechno, co s účastí na šampionátu souvisí, připadne polovina z vydělaných peněz fotbalovému svazu, deset procent půjde na rozvoj mládežnického fotbalu a zbylých čtyřicet bude patřit hráčům.

Až dosud  vydělala reprezentace na EURO 223 miliónů, přičemž náklady na pobyt se odhadují na 60 miliónů. Porcuje se tudíž 163 miliónů, z nichž zmiňovaných 65 miliónů připadá hráčům, trenérům, doktorům, masérům a těm, kteří v realizačním týmu figurují. Přibližně 32 lidem. Čistě teoreticky tak připadají dva milióny na hlavu.

Ovšem čistě teoreticky, protože o odměnách rozhoduje a hráčům i svým spolupracovníkům v realizačním týmu je přiděluje trenér Karel Brückner. A ten jak známo po posledním evropském šampionátu v Portugalsku přidělil sám sobě osobní prémii 15 miliónů...

Reklama

Související témata: