Hlavní obsah

Od Aragonese to byly mistrovské tahy, uznával po finále trenér Dušan Uhrin

PRAHA

Němci ho zase překvapili. Stejně jako před dvanácti lety, kdy v průběhu finále evropského šampionátu 96 s českým týmem poslali na trávník Wembley Bierhoffa, který nejprve zařídil vyrovnání a pak v nastaveném čase rozhodl zlatým gólem o titulu. „Jenže tentokrát mě překvapili negativně. To snad vůbec nebyli Němci,“ kroutil pochybovačně hlavou po nedělní finálové partii EURO 2008 trenér Dušan Uhrin, jenž v šestadevadesátém dovedl českou reprezentaci až ke stříbrným medailím.

Foto: Archiv

Trenér Dušan Uhrin.

Článek

Samozřejmě že se mu vracely všechny vzpomínky na tažení českého týmu Anglií k branám Wembley. Pochopitelně si vybavoval, jak stál u trenérské lavičky, jako u ní v neděli v Prátru stáli, trpěli a radovali se španělský kouč Aragones a Němec Löw. A stejně jako celých uplynulých dvanáct let, i v neděli večer přemýšlel, zda tenkrát skutečně musel ve finále proti Němcům upouštět od své trenérské filosofie.

„Asi jsem se neměl nechat strhnout vidinou, že hrajeme finále a musíme tudíž volit otevřený fotbal. Měl jsem se držet našeho pojetí, s nímž jsme do té doby slavili úspěch. A možná bychom také srazili Němce do kolen, “ meditoval Dušan Uhrin v průběhu vídeňského finále.

To snad ani nebyli Němci

Španělé předvedli Uhrinovi a celému fotbalovému světu, jak Němce vymazat. „Úplná fantazie, jak dokonalý a hlavně nesmírně účinný presink na ně hráli. Vůbec nic jim nedovolili, k ničemu je nepustili, takže Němci se zmohli jen na stereotypní nakopávání míčů, s čímž si Španělé také snadno poradili. Navíc mně připadalo, že němečtí reprezentanti nebyli na finále ani patřičně koncentrovaní. Vůbec jsem je nepoznával, to snad ani nebyli oni,“ podivoval se Dušan Uhrin výkonu Löwova týmu.

Gólman Lehmann slabinou

Nad výkony některých jednotlivců pak doslova žasnul. „Ballacka sice Němci na finále dohromady dali, jenže on na trávníku vůbec neexistoval, ale přesto střídán nebyl. A brankář Lehmann svůj tým zase podrazil. Na šampionátu udělal v každém utkání jednu dvě chyby, ve finále se jí dopustil zase, protože pod inkasovaným gólem je podepsán on a nikoli Lahm, který viděl, že Lehmann vybíhá. Byl největší slabinou německého mužstva, což je ovšem zákonité. Dlouho nechytal a dělal jen náhradníka, takže zápasová vybranost mu scházela. Dost jsem se podivoval, že ho trenér Löw přesto do brány pořád posílal.“

Úžasný presink, co Španělé rozehráli

Úžas nad výkonem Španělů Uhrin také netajil. „Ofenzivní fotbal vyhrál na celé čáře, i když i presink v jejich podání byl doveden k dokonalosti. Perfektně Němce napadali, nenechávali je rozehrát, úplně je vymazali. Posledních dvacet finálových minut o tom podávalo názorný důkaz. Löwův celek neměl šanci se ani o náznak náporu pokusit, protože si nevěděl s hrou Španělů a jejich presinkem absolutně rady. Naopak – mohl inkasovat další tři čtyři góly, neboť rychlé protiútoky soupeře byly smrtelně nebezpečné. A navíc z nich vyzařovala fotbalová krása a nesmírná pohoda,“ skládal Uhrin komplimenty novým mistrům Evropy.

Casillas a Senna vyčnívali

Přidával i další, to se ví. „Jejich útočný fotbal v plném pohybu, úžasná technika v rychlosti, fotbalovost – to všechno zaslouží obdiv a uznání. A výkony některých jednotlivců také. Obrovskou oporou Španělů byl brankář Casillas, který se za celý šampionát nedopustil jediné chyby. Ohromně mně imponoval klidem a pohodou, kterou přenášel i na obránce, jímž tím nesmírně pomáhal. Třeba na takovém Ramosovi to bylo v neděli večer patrné. Ústřední postavou finále byl ale Marcos Senna. Skvělý v defenzivě, neboť při plnění obranných úkolů neudělal chybu, naběhal kilometry, odebíral čistě míče, podržel je i přesně a chytře rozehrával, stejně výtečný při podporování ofenzívy. Jen jsem litoval, že v obrovské šanci v závěru střetnutí mu chyběly centimetry, aby vynikající výkon korunoval i gólem.“

Tahy přímo mistrovské

Zvláštní poklonu ovšem složil trenér evropských vicemistrů z šestadevadesátého Dušan Uhrin španělskému kouči Aragonesovi. „Byly to mistrné tahy, jimiž reagoval na průběh a vývoj finále. Stáhnul třeba Fabregase, což se pískajícím divákům očividně nelíbilo, jenže on tím okamžitě eliminoval německý tlak, jenž v té době začal narůstat. Stačilo pár minut a jeho mužstvo mělo zase navrch. A střídání autora jediného gólu Torrese bylo rovněž učebnicové. Aragones příchodem čerstvého Güiza posílil ofenzívu, neboť nejlepší střelec španělské ligy přinesl na trávník pohyb, tah na bránu, neustálé napadání německých obránců, kteří na něho museli dohlížet a nemohli tudíž podpořit snahu spoluhráčů o závěrečný nápor," dodal.

"A to už nemluvím o tom, jaké nebezpečí pro Lehmannovu bránu Güiza představoval. Vždyť z jeho akcí a centrů se rodily další a další šance,“ vyzdvihoval Aragonesovy zásluhy na španělském triumfu trenér Dušan Uhrin, jenž se po jedenácti letech zase řadí mezi potencionální adepty na uvolněné místo u české fotbalové reprezentace.

Reklama

Související témata: