Hlavní obsah

Sešívaní ztratili body i vedení

Fotbalisté Slavie zaváhali v devatenáctém kole první ligy na trávníku Jablonce. Lídr tabulky jen remizoval 1:1 a přepustil vedení městskému rivalovi Spartě, která v sobotu jednoznačně přehrála úřadujícího šampióna z Liberce. Slávisté hráli hlavně v první půli velmi špatně. "Ztratili jsme utkání v prvním poločase," věděl kouč hostů Miroslav Beránek.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Jablonec málem položil Slavii na lopatky. Miroslav Vodehnal (vlevo) v souboji s Richardem Dostálkem ze Slavie Praha.

Článek

Slavia nastoupila v brance s Václavíkem, neboť jedničku Černého skolila chřipka, stejně jako útočníka Kuku. I domácí sestava doznala změn, proti zápasu se Zlínem zůstali na lavičce kapitán Weber, Svojtka, König a Šenkeřík, Kordulu nepustilo na trávník zranění.

Kdyby domácí vedli v poločase 4:0, nikdo by se nemohl divit. Jablonec byl v deštivém počasí daleko lepší, vytvořil si řadu šancí, ale gól nedal, i když si o něj slávisté svým výkonem hodně koledovali. Několikrát při nich stálo i štěstí - Vodehnalovu hlavičku zastavilo břevno a Majsniarova střela šla do tyče.

Trenér Beránek nečekal a po půlhodině vystřídal L. Doška, protože po levé straně si Jablonečtí chodili, jak chtěli. Na trávník poslal Adauta a do obrany stáhl Skácela. Jenže Jablonec dál bez respektu Slavii válcoval a byl o poznání aktivnější.

Po akci Majsniara s Vodehnalem pálil Gula nad, čistou šanci měl po rohu Vít, ale Václavík jeho hlavičku bravurně chytil. Horko bylo slávistům i ve 36. min., kdy se Vodehnal snadno zbavil Petrouše, z dobré pozice však mířil vedle.

Oživená Slavia

Krátce po přestávce už Jablonec svou převahu korunoval gólem. Po akci Herzána se míč dostal k volnému Vodehnalovi a ten z deseti metrů trefil po zemi přesně k tyči. Slavia však bleskově odpověděla - Vachouškův pokus po přetaženém centru zprava vyrazil Lovásik jen před sebe a Piták měl snadnou pozici.

Hosté po gólu ožili, začali tlačit, ale do šancí se dostávali těžko. Výjimkou byl závar v nastaveném čase po trestném kopu Skácela, Hrdlička však do sítě nezamířil. "Vzhledem ke kvalitě soupeře je bod dobrý, ale kdybychom se v první půli dostali do vedení, mohlo to být možná lepší. Pak jsme museli střídat tři zraněné defenzívní hráče a na útočení už nebylo tolik sil. I proto nás Slavia pak dostala pod tlak," přiznal trenér Jablonce Vlastimil Palička.

Rozhodl veterán

Ve Zlíně se dočkali domácí po bojovném a obětavém výkonu prvního jarního vítězství, o které se postaral dvanáct minut před koncem jejich zápasu s Blšany nejstarší hráč první ligy Petr Klhůfek. "Bylo to vítězství vůle, o povinné tři body jsme museli urputně bojovat, ale povedlo se," liboval si trenér Zlína Vlastislav Mareček.

Domácí začali útočně, po celý první poločas byli aktivnější, avšak s vyjímkou čtyř rohových kopů z převahy nic nevytěžili. Vyložených šancí měli přitom víc než dost. Už ve třetí minutě zneškodnil pohotovou Lasotovu střelu z voleje brankář Chvalovský a další gólové příležitosti na sebe nedaly dlouho čekat.

V 19. minutě skončila Novosadova střela z trestného kopu na břevně branky hostů a pak spálili tři obrovské šance Babnič a dvakrát Blaha, kteří se ocitli sami před blšanským gólmanem, ale překonat jej nedokázali. Hosté zahrozili za celý poločas jen dvakrát. Jednou trefil z těžkého úhlu Pazdera boční síť a jednou stačil brankář Tescomy Rzeszoto zachránit před dobíhajícím Žemlíkem.

Nástup do druhé půle patřil sice Blšanům, ale domácí měli záhy opět herní převahu. Spravedlnost nakonec nebyla slepá a dvanáct minut před koncem usměrnil míč hlavou do branky hostů nejzkušenější muž Zlína Klhůfek a hlediště zabouřilo nadšením. "Na takovém terénu to byl spíš boj než fotbal, lituji fotbalisty, že musí hrát na písku a na blátě. Nijak to však nesnižuje výhru domácích. Vyhřáli zaslouženě, po hodině hry nás dostali pod tlak a ten zúročili," přiznal trenér poražených Günter Bittengel.

Klokani vydřeli důležité body

Bohemians v dramatickém souboji porazili Žižkov 3:2 a získali důležité body pro boj o záchranu.

Domácím vyšel vstup do utkání a už v šesté minutě se ujali vedení. Obajdinovu přihrávku prodloužil Bednář hlavou na Kisela a kanonýr domácích se z pravé strany velkého vápna prosadil. Svou sedmou trefu v sezoně umístil k pravé tyči Pižanowského branky.

Svěřenci Dušana Uhrin mladšího byli nadále aktivnější, ale náskok nezvýšili.

Do druhé půle poslal kouč Vítězslav Lavička za Janouška Oravce a oživená ofenziva Viktorie začala úřadovat. Během minuty Žižkovští dokonale otočili stav. V 50. minutě si nerozuměl Obermajer s gólmanem Holcem a pokaženou malou domů proměnil ve vyrovnání Dirnbach. Vzápětí Oravec po rohovém kopu hlavu ještě více domácí šokoval.

Hráči Bohemians se pak oklepali. Neprosadil se však Bednář a po pádu Polodny ve vápně po souboji s Klimplem se nedočkali ani penalty. Rozhodčí Liba sice nejdříve ukázal na značku pokutového kopu, ale po poradě s asistentem Petříkem své rozhodnutí změnil.

V 83. minutě viděl hostující Oravec za pád ve vápně žlutou kartu a z protiútoku Bednář vyrovnal. Za čtyři minuty nechala žižkovská obrana prostor střídajícímu Polodnovi a Bohemians slavili po jedenácti zápasech bez výhry první tříbodový zisk.

Body na třetí pokus

Až na třetí pokus, v utkání s Brnem, se na jaře Českým Budějovicím podařilo vydolovat z domácí půdy tři body. "Pro nás to bylo klíčové utkání, hrálo se prakticky o šest bodů," usmíval se spokojený trenér domácích Pavel Tobiáš.

Hosté zahrozili poprvé už v sedmé minutě, když Živný nastřelil břevno Semanovy branky. Odpověď Jihočechů na sebe nedala dlouho čekat a po trestném kopu Sedláčka prostřelil Brezovana Lafata. Od té doby měli domácí navrch a gólman hostí musel řešit dělovky Latky, Lafaty a Vozábala.

Moravané se snažili táhnout svoji ofenzivu přes vysokého Doška a technického Pacandu, ale konsolidovaná obrana Jihočechů si je hlídala jako drahokam. Jejich úlohy se proto chopil Vojtíšek, který dvě minuty před přestávkou využil rohu a zmatku v budějovické obraně k vyrovnání.

Ve druhé půli se Brňané povzbuzeni brankou představili v lepším světle. Svoboda s Musilem zaveleli k útoku a před Semanem bylo často horko. "Odehráli jsme dva diametrálně odlišné poločasy. V prvním jsme se vůbec nedostali do hry a Budějovice nás přehrávaly. Ve druhém jsme měli zvítězit, ale domácí nás opět potrestali brankou," konstatoval trenér Brna Karel Večeřa.

Pasivní hru z konce první půle a ze začátku druhé ukončila vydařená střela Chlebka ze 68. minuty, která převážila skóre znovu pro domácí. Ani závěrečný nápor neskončil pro Moravany brankou.

Synot veze ze severu bod

Fotbalisté Starého Města vydolovaly na teplických Stínadlech bod za bezbrankovou remízou a jejich skvostná série bez porážky už dosáhla devíti zápasů. "Při troše štěstí jsme mohli i vyhrát. Soupeř nás ale chvílemi dostal pod tlak a s výsledkem jsme spokojeni. Utkání naše hráče hodně bolelo, za ten bod to však stojí," konstatoval Radek Rabušic, trenér Synotu. Teplický kouč František Straka, jehož svěřenci neskórovali už potřetí v řadě, si posteskl: "Z přemíry snahy a zodpovědnosti chyběla naší hře myšlenka. Koncovka byla opět bezzubá."

Slušné nasazení obou celků, ale fotbal odbývající se převážně mezi šestnáctkami, takový byl obrázek prvních pětačtyřiceti minut. Šance se rodily jen obtížně, útočné pokusy končily nepřesnými přihrávkami nebo málo nebezpečnými střelami. Hosté bez větších problémů drželi čisté konto, když neklid jakoby dál kradl domácím nápady. S Horváthovou přízemní ranou si poradil brankář Drobisz a krátce před přestávkou to na opačné straně zkoušel z dálky Malár.

V úvodu druhé půle mířil střídající Divecký z vyložené pozice nad a v 63. min. měl vedoucí gól na dosah staroměstský Meduna. Po Kowalíkově šikovném uvolnění běžel sám na branku, ale Poštulka jeho sólo nadvakrát bravurně zneškodnil. V 85. min. se Skálova dělovka ze třiceti metrů otřela o břevno a posléze Verbíř pálil vedle. Obětavě hrající Moravané ale už remízu uhájili.

Tabulka po neúplném 19. kole
1. Sparta19133334:942
2. Slavia19117138:1240
3. Teplice19103623:1933
4. Liberec19102728:2732
5. Ostrava1894529:2031
6. Žižkov1994627:2531
7. Synot1885522:1929
8. Příbram1966722:1924
9. České Budějovice1973925:3224
10. Blšany19631017:2221
11. Jablonec1949620:2821
12. Zlín1956820:2921
13. Brno1955920:2320
14. Bohemians19361027:4115
15. Olomouc1735915:2114
16. Hradec Králové1919915:3612

Reklama