Hlavní obsah

Slávisté touží v pražské bitvě vyřadit mistra

PRAHA

Oplatit věčnému rivalovi jednoznačné loňské vyřazení a zastavit mistra v cestě za obhajobou titulu. Takový cíl mají hokejisté Slavie před domácím startem pražské série, z níž vzejde druhý postupující. Sparta však věří, že městského konkurenta znovu vyřadí a dokáže počtvrté v řadě projít do finále play off extraligy.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Oba týmy se po bleskovém postupu ze čtvrtfinále musely vyrovnat s 12denní pauzou. Zatímco Sparta ji zpestřila přípravným zápasem s Litvínovem (3:2), Slavia pouze trénovala. "Drželi jsme tým v napětí a očekávání před těžkými duely," tvrdí kouč z Edenu Vladimír Růžička, jeho protějšek Alois Hadamczik si ale libuje: "Při utkání se hráči snažili víc než v tréninku, přesto jsou správně nažhaveni na sobotu."

Bitva gólmanů

Očekává se velký souboj brankářů, dosavadní 98% úspěšnost zásahů u obou vzbuzuje respekt. "Nechci to zužovat na střetnutí gólmanů, i když jejich výkony určitě výsledek ovlivní," podotýká trenér Sparty, ale Růžička má jasno: "Celé play off je o brankářích, jsou vždy rozhodujícím článkem série. V našem souboji je to tak i trochu generační střet, víc pozitiv tuším na straně Slavie."

Osmatřicetiletý strážce sparťanské svatyně Petr Bříza i o 13 roků mladší Roman Málek ve dvou ze čtyř utkání prvního kola play off shodně udrželi čisté konto a ve zbývajících duelech inkasovali vždy jen jednou. "Zajímá mě pouze úspěch týmu," zdůrazňuje Bříza.

"Já přece nehraju proti Břízovi, ale my proti celé Spartě. Musíme čtyřikrát zvítězit a věřím, že kluci přede mnou dají víc branek, než kolik jich já dostanu," reaguje podobně brankář Slavie.

Raději by vzájemné finále

Přestože by se oba pražské celky raději potkaly až ve finále, našli hráči klad tohoto semifinále alespoň v cestování. "Je příjemné, že nemusíme nikam jezdit," zní unisono z obou šaten.

"Slavia má skvělou defenzívu, dostává celou sezónu velmi málo branek, takže rozhodnout může každá chyba a důležitou roli přisuzuji přesilovkám," uvažuje Hadamczik a hledá cestu k úspěchu: "Hráči si musí vytvořit tlak a z něj proměňovat šance, aniž by zapomněli na obranu."

Lídr kanadského bodování play off Roman Šimíček odhaduje: "Diváci možná neuvidí tak hezký hokej, ale určitě nás čekají fyzicky hodně náročné zápasy." Slávisté ubezpečují, že si vzali poučení z loňského semifinálového neúspěchu.

Diváci zatím příliš nechodí

"Tehdy jsme hráli až moc na krásu. Jenže v play off jsou důležité jen výsledky. Tím se budeme řídit, máme Spartě co vracet," vypráví Růžička. "Půjdeme do toho hned naplno, čekám boj o každý kousek ledu," říká obránce Marek Posmyk. "Hodně jsme pilovali přesilovky, oslabení a kombinace," prozrazuje podobu přípravy útočník Radek Duda.

Slávisté nemění sestavu, která na vsetínském ledě dosáhla postupu v nejkratším možném termínu. V obraně Sparty se zřejmě objeví zkušený Nedoma, jenž do play off zatím ze zdravotních důvodů nezasáhl, ale nyní by měl nahradit Šreka.

Otazník se trochu vznáší nad diváckou návštěvou. Derby by mělo oba víkendové dny stadión v Edenu znovu vyprodat, jenže návštěvy v Praze jsou i na play off slabší. "O kulisu obavu nemám, bude určitě hodně bouřlivá," doufá Růžička.

Reklama

Související témata: